Kako povećati glasnoću računara

Kako povećati glasnoću računara

Često se susrećemo sa situacijom kada nam je glasnoća na računaru jednostavno preniska, bez obzira na to što smo podešavanja glasnoće postavili na maksimum. Postoje brojni razlozi za ovakav problem – od osnovnih tehničkih ograničenja do kompleksnijih sistemskih podešavanja. Srećom, postoje različiti načini kako da se ovo prevaziđe i poveća glasnoća naših Windows računara. U ovom članku, detaljno ćemo objasniti kako možete povećati glasnoću računara na različitim verzijama Windows operativnih sistema, kao i neke dodatne trikove koji mogu biti od pomoći.

Kako povećati glasnoću računara na Windows operativnom sistemu

Povećavanje glasnoće na Windows operativnom sistemu može biti vrlo jednostavno, ali postoje situacije kada su za to potrebna dodatna podešavanja. Osnovna kontrola zvuka se vrši preko ikonice zvučnika koja se nalazi u traci sa zadacima. Klikom na tu ikonicu, pojavljuje se klizač kojim se može regulisati jačina zvuka. Međutim, ukoliko želite da istražite dodatne opcije koje su na raspolaganju, Windows operativni sistem nudi brojne opcije unutar svojih postavki zvuka.

Kako povećati glasnoću računara na Windows 10

Windows 10 ima napredne opcije koje omogućavaju korisnicima da prilagode glasnoću po svojim potrebama. Prvo što treba proveriti su “Sistemske postavke” zvuka. Ovo se može učiniti tako što ćete otići u Settings > System > Sound. Ovde ćete naći više opcija, uključujući podešavanje izlaznih uređaja kao što su zvučnici ili slušalice. Takođe, postoji opcija za poboljšanje zvuka kroz različita poboljšanja zvuka, kao što su “Loudness Equalization” koje može biti od velike pomoći ukoliko želite da povećate glasnoću iznad standardnih nivoa.

Kako povećati glasnoću računara na Windows 7

Windows 7 je stariji sistem, ali i dalje vrlo često u upotrebi. Procedura za povećanje glasnoće na ovom operativnom sistemu je slična onoj u Windows 10. I u ovom slučaju, korisnici bi trebalo da pristupe “Sound” opcijama unutar “Control Panel-a”. Pronađite “Playback” karticu, izaberite vaš izlazni uređaj, i kliknite na “Properties”. Tamo ćete pronaći opciju “Enhancements” gde možete uključiti “Loudness Equalization” i druge korisne opcije koje mogu uticati na glasnoću zvuka.

Kako povećati glasnoću računara sa tastature

Većina računara danas ima posebne tastere za kontrolu glasnoće. Ovi tasteri su obično označeni ikonicama zvučnika i nalaze se na funkcionalnim tasterima (F1-F12), ili su izdvojeni kao posebni multimedijalni tasteri. Ukoliko želite da brzo i lako povećate glasnoću, jednostavno koristite ove multimedijske prečice na vašoj tastaturi. Međutim, ukoliko ove opcije nisu dostupne ili ne funkcionišu pravilno, problem može biti u drajverima ili u softverskim postavkama.

Kako prekoračiti standardnu glasnoću na računaru

Nekada ni maksimalna podešavanja sistema za zvuk nisu dovoljna. U takvim situacijama možete se osloniti na softverska rešenja treće strane koja omogućavaju povećavanje glasnoće iznad standardnih granica. Jedan takav program je “Equalizer APO” koji omogućava finu kontrolu nad zvukom i može značajno povećati glasnoću. Dodatno, aplikacije poput “VLC Media Player” takođe nude opciju pojačavanja zvuka do 200%. Važno je naglasiti da je potrebno biti oprezan prilikom korišćenja ovih programa jer preterana glasnoća može prouzrokovati oštećenje zvučnika ili slušnog aparata.

Suočavanje sa problemom niske glasnoće na računaru može biti frustrirajuće, ali postoji više metoda koje možete koristiti da bi rešili ovaj problem. Od podešavanja operativnog sistema, preko upotrebe tastaturnih prečica, pa sve do korišćenja specijalizovanog softvera, opcije su raznovrsne i pristupačne. Bitno je pronaći rešenje koje najbolje odgovara vašim potrebama, a ujedno voditi računa o zaštiti opreme i svog zdravlja. Uz pravilnu upotrebu i podešavanje

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu