Kako izrezati PDF

Kako izrezati PDF

PDF format fajlova je jedan od najpopularnijih formata za razmenu dokumenata danas, zbog svoje široke primene i konzistentnosti izgleda na različitim uređajima i operacionim sistemima. Međutim, često se javlja potreba za prilagođavanjem PDF dokumenata određenim zahtevima, kao što je izrezivanje određenih delova stranice, izbacivanje margina ili prilagođavanje dokumenta za čitanje na mobilnim uređajima. U ovom članku predstavljamo nekoliko metoda kojima možete izrezati PDF, koristeći različite programe i alate dostupne na različitim platformama.

Izrezivanje PDF-a na računaru: Adobe Acrobat (Windows/macOS)

Adobe Acrobat je verovatno najpoznatiji alat za rad sa PDF dokumentima. Iako je komercijalan proizvod, nudi obilje funkcionalnosti među kojima je i izrezivanje stranica u PDF dokumentu. Ova funkcija se može naći u okviru menija ‘Tools’ pod nazivom ‘Crop Pages’. Pošto izaberete alat za izrezivanje, možete da selektujete delove stranice koji želite da izrezete, a Acrobat će prikazati pregled kako će stranica izgledati nakon procesa izrezivanja. Pored ručnog određivanja oblasti koja se izrađuje, moguće je uneti i precizne dimenzije kako bi rezultat bio što tačniji.

Program Briss za izrezivanje PDF-a (Windows/macOS/Linux)

Briss je besplatni alat koji je dostupan za različite operacione sisteme i pruža jednostavan način za izrezivanje PDF dokumenata. Ova aplikacija korisnika vodi kroz proces izrezivanja kroz korisnički interfejs gde se lako selektuju dijelovi stranice koje želite da izrežete. Takođe, Briss omogućava izrezivanje višestrukih strana odjednom, što je veoma korisno kada radite sa dokumentima koji imaju uniforman raspored.

K2pdfopt za podešavanje i izrezivanje PDF-a (Windows/macOS/Linux)

K2pdfopt je alat kojeg posebno cene korisnici koji čitaju PDF dokumente na mobilnim uređajima i e-čitačima. Softver omogućava konverziju PDF fajlova u formate koji su optimizovani za čitanje na manjim ekranima, uz mogućnost izrezivanja nepotrebne margine. Automatizacija procesa izrezivanja i visok nivo prilagođavanja opcija čine ovaj alat veoma popularnim među korisnicima koji često rade sa PDF dokumentima.

Upotreba LibreOffice-a za izrezivanje PDF-a (Windows/macOS/Linux)

LibreOffice je besplatan i otvoren paket kancelarijskih aplikacija koji sadrži ‘Draw’, alat za vektorsko crtanje koji takođe može da otvori i edituje PDF fajlove. Iako možda nije prva opcija koja pada na pamet kada je u pitanju izrezivanje PDF-a, ovaj alat nudi fundamentalne funkcije za rad sa PDF-ima, uključujući i izrezivanje. Nakon otvaranja PDF-a u Draw-u, stranice se mogu prilagoditi po potrebi, a izrezane verzije sačuvati kao zasebne PDF fajlove.

Online alati za izrezivanje PDF-a: PDFonline i PDFResizer

U situacijama kada nemate pristup naprednijim alatima ili ako vam je potrebno hitno rešenje, online alati kao što su PDFonline i PDFResizer mogu biti praktični. Ovi besplatni web servisi omogućavaju izrezivanje PDF dokumenata direktno iz vašeg pretraživača. Proces je obično veoma jednostavan: otpremite PDF fajl, izaberite oblast za izrezivanje, i preuzmite izrezani dokument. Međutim, treba biti oprezan sa osetljivim dokumentima, jer se otpremanjem na online servis podaci šalju preko interneta.

Izrezivanje PDF dokumenta može biti veoma korisno u raznim situacijama, bez obzira da li je u pitanju prilagođavanje margina, izbacivanje nepotrebnih delova ili optimizacija za čitanje na malim ekranima. U ovom članku predstavljene su različite metode za izrezivanje PDF-a, od profesionalnih alata poput Adobe Acrobata, preko besplatnih aplikacija kao što su Briss i K2pdfopt, do jednostavnijih rešenja kroz upotrebu LibreOffice-a ili online servisa poput PDFonline i PDFResizer. Svaki od ovih alata i metoda ima svoje prednosti i najbolje se koristi u skladu sa specifičnim zahtevima korisnika i situacijom u kojoj se nalazi. Izrezivanje PDF-a više nije komplikovani zadatak s obzirom na širok spektar dostupnih alata koji olakšavaju taj proces.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu