Kako otvoriti XPS fajl

Kako otvoriti XPS fajl

XPS format je Microsoftov pokušaj da stvori alternativu popularnom PDF formatu. XML Paper Specification, ili kraće XPS, format koristi se za očuvanje i upravljanje elektronskim dokumentima slanjem, prikazivanjem ili štampanjem na bilo kojem uređaju dok se održava originalni izgled dokumenta. Ukoliko ste naišli na XPS fajl i niste sigurni kako da ga otvorite, ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije.

Kako otvoriti XPS fajl na PC-u

Na PC računarima sa operativnim sistemom Windows, otvaranje XPS fajlova je relativno jednostavno. Windows 7 ima ugrađenu aplikaciju zvanu XPS Viewer koja vam omogućava da otvorite i pogledate XPS fajlove. Međutim, starije verzije Windowsa možda će zahtevati preuzimanje i instalaciju XPS Essentials Pack-a sa Microsoftove oficijalne stranice. Ako koristite Windows 8 ili 10, možete koristiti aplikaciju Reader ili Microsoft Edge za otvaranje XPS fajlova.

Kako otvoriti XPS fajl na Windows-u

Windows 10 je unapredio pristup XPS fajlovima integracijom sa pretraživačem Edge, koji je podrazumevani alat za otvaranje XPS fajlova. Kada pokušate da otvorite XPS fajl, trebalo bi da se automatski otvori u Edge-u. Ako to nije slučaj, možete ručno otvoriti Edge i preko opcije “Otvori sa…” odabrati ovaj fajl. Alternativa je donwload i instalacija besplatnih aplikacija trećih strana koje omogućavaju pregled XPS dokumenata.

Kako otvoriti XPS fajl na Mac-u

Za korisnike Mac računara, nema ugrađene aplikacije koja podržava otvaranje XPS fajlova. Međutim, postoji nekoliko opcija kako da ih otvorite. Jedna od njih je konverzija XPS fajlova u PDF pomoću online konvertera ili upotreba softvera treće strane koji je kompatibilan sa Mac operativnim sistemom, kao što su NiXPS View i Pagemark XpsViewer.

Kako otvoriti XPS fajl online

Postoji veliki broj online alata koji omogućavaju otvaranje XPS fajlova bez potrebe da instalirate dodatni softver. Ovi alati uglavnom rade što se prebaci željeni fajl na server putem web-sajta, nakon čega vam je omogućen pregled dokumenta direktno u vašem web-pretraživaču. Neke od opcija za online pregled su XPS to PDF konverteri i Google Drive, gde možete da otpremite svoj XPS fajl i pregledate ga preko browser-a.

Kako otvoriti XPS fajl na smartphone-u i tablet-u

U slučaju smartphone-a i tablet-a, postupak otvaranja XPS fajlova može biti nešto komplikovaniji. Android uređaji zahtevaju instalaciju aplikacija koje podržavaju XPS format. Jedna takva aplikacija je Xodo Docs. iOS uređaji mogu koristiti slične aplikacije ili konvertovati XPS u PDF format preko online alata kako bi mogli da pristupe sadržaju koristeći ugrađene aplikacije poput iBooks ili bilo koji drugi PDF čitač.

U zaključku, XPS fajlovi nisu toliko rasprostranjeni kao PDF fajlovi, ali je i dalje važno znati kako pristupiti informacijama unutar njih. Bez obzira da li koristite Windows, Mac, online alate ili mobilne uređaje, postoji niz opcija za otvaranje i pregled XPS dokumenata. Pravilnim odabirom alata i aplikacija, možete lako upravljati i pregledati svoje XPS fajlove na bilo kojem uređaju. Osim toga, uvek postoji mogućnost konvertovanja XPS fajlova u PDF format, što može proširiti spektar kompatibilnosti i olakšati deljenje dokumenta sa drugima.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu