Kako aktivirati lokaciju iPhone-a

Kako aktivirati lokaciju iPhone-a

GPS lokacija na iPhone-u je ključna funkcija koja vam omogućava da koristite niz usluga i aplikacija poput Mapa, Vremena, traženja izgubljenog uređaja i mnogih drugih lokacijskih servisa. Da biste to omogućili, potrebno je da aktivirate lokaciju na vašem iPhone-u. Ovaj vodič vas vodi kroz korake aktiviranja i upravljanja lokacijskim uslugama na vašem iPhone-u, kako za sam uređaj, tako i za pojedinačne aplikacije, kao i metodama za aktiviranje lokacije na udaljenim uređajima. Na kraju teksta, bićete u potpunosti opremljeni znanjem kako da upravljate lokacijskim postavkama i iskoristite beneficije geolokacijskih funkcionalnosti koje iPhone pruža.

Kako aktivirati lokaciju na iPhone-u

Aktiviranje lokacijskih usluga na iPhone-u je prilično jednostavan postupak. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:
1. Idite na “Postavke” (Settings) na vašem iPhone-u.
2. Skrolujte do opcije “Privatnost” (Privacy).
3. Izaberite “Lokacijske usluge” (Location Services).
4. Uverite se da su Lokacijske usluge uključene klizanjem prekidača u zeleni položaj.
Kada su lokacijske usluge aktivne, možete prilagoditi postavke za pojedinačne aplikacije, omogućavajući im da koriste vašu lokaciju samo dok su u upotrebi ili uvek.

Daljinsko aktiviranje lokacije na iPhone-u

U slučaju da želite omogućiti lokaciju na iPhone-u koji nije u vašem neposrednom posedu, morate da se oslonite na servis “Find My iPhone”. Međutim, za ovu funkciju je neophodno da je prethodno bila aktivirana na uređaju. Ako je to slučaj, možete je daljinski aktivirati sledećim koracima:
1. Posetite iCloud.com sa bilo kojeg web pregledača i prijavite se uz pomoć vašeg Apple ID-ja.
2. Odaberite opciju “Find My iPhone”.
3. Uspostavite vezu sa iPhone-om klikom na “All Devices” i izaberite uređaj koji tražite.
Ovo će vam omogućiti da vidite lokaciju iPhone-a na mapi, pod uslovom da je uređaj uključen i povezan na internet.

Aktiviranje lokacije za aplikacije i usluge

Pojedine aplikacije i usluge zahtevaju pristup vašoj lokaciji da bi ispravno funkcionisale. Ukoliko želite da dozvolite aplikacijama da koriste vašu lokaciju, potrebno je da izvršite sledeće korake:
1. Idite na “Postavke” i zatim “Privatnost”.
2. Izaberite “Lokacijske usluge”.
3. Skrolojte do aplikacije za koju želite da promenite postavke lokacije i dotaknite je.
4. Ovde možete odabrati “Nikad”, “Upitajte sledeći put”, “Dok koristim aplikaciju” ili “Uvek”, u zavisnosti od vaše preferencije.
Uvek imajte na umu da uključivanje lokacije za određene aplikacije može da utiče na privatnost i vreme trajanja baterije vašeg uređaja.

Aktiviranje lokacije za fotografije na iPhone-u

Ako želite da vaše fotografije imaju informacije o lokaciji, morate aktivirati lokacijske usluge za kameru. Evo kako to možete učiniti:
1. Idite na “Postavke” > “Privatnost” > “Lokacijske usluge”.
2. Pronađite “Kamera” i izaberite je.
3. Podesite opciju na “Dok koristim aplikaciju” ili “Uvek”.
Na ovaj način, svaka fotografija koju napravite sadržaće podatke o lokaciji gde je slika uslikana. To može biti posebno korisno kada organizujete svoje fotografije ili želite da se prisetite gde je neki događaj zabeležen.

Aktiviranje lokacije na drugom iPhone-u

Aktiviranje lokacije na uređaju koji nije vaš može se izvesti uz pristanak vlasnika tog iPhone-a. Ako ste dobili dopuštenje, proces je sledeći:
1. Uz pomoć vlasnika, idite na “Postavke” na dotičnom iPhone-u.
2. Izaberite “Lokacijske usluge” unutar “Privatnosti”.
3. Uverite se da su Lokacijske usluge uključene.
4. Zatim prilagodite postavke lokacije za neophodne aplikacije, kao što je opisano u prethodnoj sekciji.
Važno je napomenuti da se ovo radi uz apsolutnu saglasnost osobe kojoj pripada drugi iPhone, te da nepoštovanje ove dimenzije privatnosti može voditi kršenju prava na privatnost i mogućim pravnim posledicama.

U današnjem svetu, upravljanje lokacijskim uslugama je ne

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu