Kako preuzeti kursor miša

Kako preuzeti kursor miša

Kursorski pokazivači su mali, ali značajan aspekt korisničkog interfejsa bilo kog operativnog sistema. Mada većina nas ne razmišlja mnogo o vizuelnom izgledu kursora, prilagođavanje miševog pokazivača može poboljšati estetiku vašeg računara i olakšati navigaciju. U ovom članku ćemo objasniti kako možete preuzeti nove kursor miševe i kako ih instalirati na Windows i macOS sistemima.

Kako preuzeti besplatne kursor miša

Na internetu postoji mnogo resursa gde možete naći besplatne kursor miševe za preuzimanje. U suštini, radi se o download centrima ili sajtovima koji se bave prilagođavanjem radne površine, poput ikona i teme. Pre nego što preuzmete bilo koji kursor, uverite se da je sajt pouzdan kako bi se izbegli malveri i virusi. U narednim delovima ćemo se osvrnuti na najpopularnije izvore za preuzimanje kursora.

DeviantART kao izvor za kursor miša

DeviantART je poznata online zajednica umetnika i dizajnera gde korisnici mogu da dele svoje radove, uključujući i kursor miševe. Na ovom sajtu možete naći različite dizajne kursora, od klasičnih do veoma kreativnih i neobičnih verzija. Kako biste preuzeli kursor sa DeviantART-a, potrebno je da kreirate svoj nalog ili da se ulogujete ako već imate nalog. Nakon toga, jednostavno pratite linkove za preuzimanje koji se obično nalaze ispod predstavljenih kursora.

Potpuno besplatni kursori koje možete preuzeti

Mnogi sajtovi i online servisi nude potpuno besplatne kursor miševe koje možete preuzeti bez bilo kakvih skrivenih troškova. Ovi kursori dolaze u različitim formatima, a često su i lako prilagodljivi. Pri tom, obratite pažnju na licencu kursora – neki od njih su dostupni samo za ličnu upotrebu, dok su drugi otvorenog tipa i mogu se koristiti u različite svrhe.

Biblioteka otvorenih kursora za izbor

Za one koji traže više opcija ili specifične stilove kursora, postoje biblioteke koje nude širok izbor otvorenih (open source) kursora. Ove biblioteke često sadrže kolekcije koje su kreirali zajednici entuzijasta i profesijaonalaca u oblasti dizajna. Pretraga ovakvih biblioteka je obično jednostavna, i kursori se mogu preuzeti uz minimalno truda.

Kako instalirati kursor miša na Windows i macOS

Instalacija novog kursora varira u zavisnosti od toga da li koristite Windows ili macOS. Na Windows operativnom sistemu, nakon preuzimanja kursora potrebno je da otvorite Control Panel, zatim idete na opciju Mouse, i u tabu Pointers možete promeniti izgled kursora biranjem prethodno preuzetih fajlova. Kod macOS-a, proces je sličan, ali se pristupa System Preferences, pa zatim Accessibility i Mouse & Trackpad odakle se može podesiti izgled kursora.

Instalacija kursora na Windows

Da biste instalirali kursor na Windows, sledite ove korake: otvorite Control Panel, potražite Mouse properties, i unutar njegovog interfejsa potražite tab za promenu kursora. Preuzeti fajlovi se obično smeštaju u folder Cursor ili Pointers unutar Windows direktorijuma, tako da kada birate novi kursor, pretražujete taj folder.

Instalacija kursora na macOS

Na macOS-u, proces instalacije novog kursora podrazumeva otvaranje System Preferences, a zatim pristupanje odeljku Accessibility. Odatle odaberite Mouse & Trackpad gde se pruža opcija za izmenu miševog pokazivača. Novi kursori se mogu prevući u određeni deo ovog menija ili se mogu učitati kroz dijalog za pregled fajlova.

Menjanje kursora miša može biti zabavno i korisno, naročito ako želite da personalizujete izgled svog operativnog sistema ili imate specifične potrebe kada je u pitanju vidljivost i preciznost pokazivača. Sa dostupnim resursima poput DeviantART-a, besplatnim kursorima koje možete preuzeti online, i bibliotekama otvorenog koda, lako je pronaći stil koji vam se sviđa. Instalacija ovih kursora na Windows i macOS je jednostavna i ne zahteva puno vremena, što znači da možete brzo uživati u svojim novim prilagođenim pokazivačima. Kao i uvek kada preuzimate fajlove sa interneta, važno je da to radite sa pouzdanih izvora kako biste izbegli potencijalne sigurnosne rizike.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu