Kako otključati strelicu na laptopu

Kako otključati strelicu na laptopu

Strelica na laptopu može biti otključana ili zaključana, što direktno utiče na funkcionalnost touchpada. Korisnici se često susreću s problemom zaključanog touchpada, bilo zbog grešaka u funkcionalnosti ili zato što su nehotice aktivirali prečicu na tastaturi koja ga zaključava. Problemi sa touchpadom mogu biti frustrirajući jer mogu značajno otežati ili čak onemogućiti navigaciju i upotrebu laptopa. Ovaj članak će objasniti nekoliko metoda kako otključati touchpad na laptopu, kao i pružiti rešenja za dodatne probleme koji se mogu pojaviti sa touchpadom, zavisno od proizvođača i operativnog sistema.

Kako otključati touchpad na laptopu u Windowsu

Ako koristite laptop sa Windows operativnim sistemom i vaš touchpad je zaključan, prvi korak je proveriti da li postoji neka specifična komanda ili prečica na tastaturi koja zaključava ili otključava touchpad. Na mnogim laptopima, postoji kombinacija tastera, često “Fn” (Function) taster plus jedan od funkcionalnih tastera (npr. F1-F12), koji služi za otključavanje touchpada. Pogledajte simbole na funkcionalnim tasterima i potražite ikonicu koja liči na touchpad. Prečica bi mogla biti, na primer, “Fn + F7”.

Ukoliko prečica ne radi ili ne postoji, možete pokušati sa podešavanjima Windowsa. Otvorite “Settings” (Podešavanja), zatim “Devices” (Uređaji), odaberite “Touchpad” i proverite da li je touchpad omogućen. Takođe, možete proveriti “Mouse settings” (Podešavanja miša) kako biste se uverili da touchpad nije onemogućen tamo.

Kako otključati touchpad na ASUS laptopu

ASUS laptopovi imaju svoj set prečica za upravljanje touchpadom. Na većini ASUS laptopa, možete koristiti prečicu “Fn + F9” za otključavanje touchpada. Ako ovo ne reši problem, probajte da pristupite “ASUS Smart Gesture” ili “ASUS Touchpad” postavkama preko “Control Panel” (Kontrolna tabla), gde možete manuelno omogućiti touchpad.

Pored toga, ASUS laptopovi često imaju i sopstvene aplikacije za upravljanje perifernim uređajima, pa možete proveriti i tamo da li postoji opcija za otključavanje ili promenu ponašanja touchpada. Uvek je dobra ideja da proverite i da li su drajveri za touchpad ažurirani.

Kako otključati touchpad na Acer laptopu

Acer laptopovi imaju slične mehanizme za otključavanje touchpada kao i druge marke. Ovo često uključuje korišćenje funkcijskih tastera, poput “Fn” i jednog od specijalnih tastera – obično se to indikuje ikonicom touchpada. Kod nekih modela, prečica može biti različita, pa je preporučljivo da pogledate uputstvo za korisnike koje dolazi uz laptop.

U “Control Panel” (Kontrolna tabla) pod “Mouse” (Miš) opcijama, možete pronaći odredbu za touchpad. Ako je touchpad isključen, ovde možete lako da ga ponovo omogućite. Pod “Device Manager” (Upravljač uređaja), možete takodje proveriti status drajvera i po potrebi ažurirati ili reinstalirati touchpad drajver.

Kako otključati touchpad na MacBook-u

Na MacBook računarima, touchpad (koji se u Apple terminologiji naziva “trackpad”) je nešto drugačije integrisan i uglavnom ne zahteva korišćenje specijalnih tastera za otključavanje. Međutim, ukoliko se dogodi da trackpad nije funkcionalan, prvo što treba da uradite je da proverite “System Preferences” (Sistemska podešavanja), pa onda “Trackpad” gde možete pronaći različite postavke za upravljanje ponašanjem trackpada.

Ukoliko je trackpad potpuno neaktivan, možete proveriti postavke “Accessibility” (Pristupačnost) unutar “System Preferences” kako biste se uverili da nije omogućena neka opcija koja ograničava njegovu upotrebu. Takođe, uređaj možete restartovati kako biste proverili da li će se time problem rešiti. Ako ništa od ovoga ne pomogne, moguće je da je u pitanju hardverski problem, te bi trebalo kontaktirati Apple podršku ili posetiti ovlašćeni servis.

Kako rešiti dodatne probleme sa touchpadom na laptopu

U slučajevima kada standardne metode otključavanja touchpada ne daju rezultate, trebalo bi uzeti u obzir i dodatne korake. Jed

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu