Kako ugasiti Mac

Kako ugasiti Mac

Kada koristite Mac računar, bitno je znati kako pravilno isključiti sistem kako biste osigurali integritet podataka i dugotrajnost vašeg uređaja. Postoji više metoda za isključivanje Mac računara, u skladu sa različitim potrebama i situacijama u kojima se možete naći. Ovaj vodič će vam detaljno objasniti kako isključiti vaš Mac računar, koristeći različite metode poput tasterskih prečica, Terminala ili programiranog isključivanja. Na kraju, bez obzira da li ste novi korisnik ili već imate iskustva sa Mac operativnim sistemom, važno je upoznati se sa svim opcijama isključivanja kako bi vaš rad bio što efikasniji i sigurniji.

Kako isključiti Mac računar

Isključivanje Mac računara je jednostavan proces koji možete obaviti na nekoliko načina. Najosnovniji način za isključivanje je kroz Apple meni. Na vrhu ekrana pronađite Apple logo, kliknite na njega i izaberite “Shut Down” ili “Isključi”. Pojaviti će vam se dijalog prozor koji vas pita da potvrdite svoju odluku. Ako u tom momentu imate pokrenute aplikacije koje nisu sačuvale promene, sistem će vam dati opciju da to uradite pre nego što se računar isključi. Takođe, imate mogućnost da označite opciju “Reopen windows when logging back in” koja će po ponovnom pokretanju otvoriti prozore koji su bili aktivni pre isključivanja.

Kako isključiti Mac pomoću tastature

Za one koji preferiraju korištenje tastature, postoji tasterska prečica koja vam omogućava brzo isključivanje. Možete istovremeno pritisnuti “Control” + “Option” + “Command” + “Eject” taster (ili “Power” taster na novijim modelima), kako bi računar odmah počeo proces isključivanja bez ponudene potvrde. Ovo je brži način isključivanja, ali budite oprezni da to ne uradite dok imate važne nedovršene zadatke, jer se možda neće sačuvati svi podaci.

Kako prisilno isključiti Mac

U situacijama kada vaš Mac ne reaguje i ne možete ga normalno isključiti kroz Apple meni, možete primeniti prisilno isključivanje. To se radi tako što će te držati dugme za napajanje (“Power”) nekoliko sekundi. Posle nekoliko sekundi, računar bi trebao da se isključi. Ovo se ne preporučuje kao uobičajeni način isključivanja jer može uzrokovati gubitak podataka ili oštetiti sistemske datoteke, ali može biti neophodno ako ništa drugo ne funkcioniše.

Kako isključiti Mac pomoću Terminala

Za napredne korisnike koji se osećaju prijatno u korišćenju Terminala, postoji komandna linija koja može isključiti Mac. Otvorite Terminal aplikaciju, koju možete pronaći unutar “Utilities” foldera ili preko Spotlight pretrage. Jednom kada ste unutar Terminala, upišite sledeću komandu: sudo shutdown -h now i pritisnite Enter. Sistem će vas zatražiti da unesete svoju administrator lozinku kako bi potvrdili naredbu. Nakon toga, vaš Mac će započeti proces isključivanja.

Kako programirati isključivanje Mac računara

Ako želite da vaš Mac računar radni dan završi samostalno u određeno vreme, možete programirati isključivanje. Ovo možete postići preko “Energy Saver” postavki u “System Preferences” ili “Sistemske postavke”. Izaberite “Schedule” ili “Raspored”, gde možete podesiti vreme kada želite da se računar automatski isključi. Ovo je korisna opcija ukoliko redovno završavate svoj rad u određeno vreme ili želite da osigurate da se računar ne ostavi uključen preko noći ili tokom vikenda.

Isključivanje Mac računara je važna rutina koju bi svi korisnici trebali znati kako bi osigurali zdravlje i dugotrajnost svojih uređaja. Ovaj vodič pruža razne metode za isključivanje vašeg Mac računara, uključujući standardne i brze metode, kao i metode za napredne korisnike. S obzirom na to da nepropisno isključivanje može dovesti do gubitka podataka ili oštećenja sistema, prepoznavanje i korišćenje pravilne metode za isključivanje u skladu sa vašim potrebama je od suštinskog značaja. Ovladavši ovim postupkom, možete bezbrižno nastaviti sa radom ili odmorom, znajući da su vaši podaci sigurni i da vaš

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu