Kako sakriti broj prilikom pozivanja

Da bi pozvali anonimno, potrebno je aktivirati servis anonimnog poziva, ponuđenoj od strane glavnih telefonskih operatera, bez dodatnih troškova u odnosu na standardne tarife. Međutim, budite pažljivi: telekomunikacione firme, a možda i javne bezbednosne službe, mogu lako da otkriju vaš broj ukoliko je to potrebno. Čak i osoba na koju je usmerena šala može da pronađe vaš identitet koristeći odgovarajuće usluge. Na kraju, koristite ovu uslugu pažljivo i nikada ne pređite granicu obične šale sa prijateljima. 

Sada kada znate osnove, pogledajmo kako da se to sprovede u delo. Ako želite da saznate više o tome kako da pozovete anonimno, detalji se nalaze u tekstu: potrebno je samo da se unese određeni kod pre broja za pozivanje ili da se promene postavke vašeg pametnog telefona.

Kako locirati mobilni telefon na mapi po broju možete saznati ovde.

Kako anonimno zvati sa svog mobilnog

Prvo da vidimo kako da sa svog mobilnog telefona anonimno pozovemo. Kako sam pomenuo na početku članka, postoje dva načina tog postizanja: preko korišćenja odgovarajućih kodova ili promenom određenih postavki na pametnom telefonu, što će omogućiti automatsko slanje anonimnih poziva.

Kod za anonimno pozivanje sa mobilnog telefona

Ako želite da anonimno pozovete nekog, sve što treba da uradite je da otvorite brojčanik na vašem mobilnom uredjaju, unesete kod #31#, unesete broj telefona željenog poziva i odaberite ikonu slušalice. U gornjem levom ili donjem desnom uglu, u zavisnosti od modela, možete pronaći ikonu slušalice koja će zameniti tastaturu. 

Primer: ako želite da anonimno pozovete broj „123456789”, pozovite #31#123456789, pritisnite ikonu slušalice i započnite poziv. Primaocu će se prikazati samo “Nepoznat ili Privatni broj”. 

Ova metoda funkcioniše sa bilo kojim vrstom mobilnog ili pametnog telefona (iPhone, Android pametni telefon, itd.) i može se koristiti i za anonimno pozivanje fiksnih i stranih brojeva. Međutim, ovu uslugu morate aktivirati preko operatera pre početka anonimnih poziva.

Kako pozvati anonimno sa Androida

Ako želite da pozovete anonimno preko Android-a , pokrenite telefon, pritisnite dugme  (…) iz gornjeg desnog ugla i izaberite Podešavanja ili Podešavanja poziva iz menija koji se otvori. Na sledećem ekranu, pređite na  Pozivi > Ostala podešavanja , selektujte  stavku ID pozivaoca i stavite kvačicu pored  Sakrij broj .

Sada će svi pozivi biti anonimni. Ako želite da promenite svoje stavove, vratite se na Birač >  Podešavanja > Pozivi > Još podešavanja i promenite  prekidač za ID pozivaoca na  Podrazumevana mreža .

Napomena: zbog „fragmentacije“ koja utiče na Android platformu, odnosno prisustva više verzija Google mobilnog OS-a, neke formulacije se mogu malo razlikovati.

Ako želite da pozovete nepoznate sa Android-a , pritisnite dugme  (…)  u gornjem desnom uglu i izaberite stavku  Podešavanja ili Podešavanja poziva  iz menija koji se otvori. Na sledećem ekranu, pređite na  Pozivi> Ostala podešavanja , izaberite  stavku ID pozivaoca i stavite obeležje pored  opcije Sakrij broj .

Sada će svi pozivi biti anonimni. Ako se predomislite, vratite se na Birač >  Podešavanja > Pozivi > Još podešavanja i promenite  prekidač za ID pozivaoca na  Podrazumevana mreža .

Kako zvati anonimno sa iPhone-a

Da li koristite iPhone? Ako je tako, da biste automatski pozvali anonimno, idite na iOS podešavanje, pritisnite sivu ikonu sa zupčanicima na početnom ekranu, pređite na Telefon > Prikaži ID pozivaoca i postavite polugu opcije Prikaži ID pozivaoca na ISKLjUČENO. Od tada, svi izlazni pozivi će biti automatski anonimni. Ako se odlučite da povratite prikaz broja za izlazne pozive, vratite se u isti meni i uključite opciju Prikaži ID pozivaoca na UKLjUČENO.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu