Kako otvoriti DWG fajl

Kako otvoriti DWG fajl

DWG format je jedan od najčešćih i najvažnijih formata za čuvanje dizajna i tehničkih crteža u oblasti arhitekture, inženjeringa i građevinarstva. Ovaj format razvio je Autodesk za svoje aplikacije, pre svega za AutoCAD. DWG fajlovi sadrže različite vrste podataka poput 2D ili 3D crteža, planova, tehnoloških detalja, mapa i slično. Otvoriti DWG fajl može biti potrebno različitim korisnicima, od profesionalaca u oblasti projektovanja do studenata i amatera koji su na neki način uključeni u rad sa tehničkim crtežima. U ovom članku, pokazaćemo vam kako da otvorite DWG fajl korišćenjem različitih metoda i aplikacija.

Kako otvoriti DWG fajl

Postoji više načina kako možete otvoriti DWG fajl, zavisno od toga da li imate instaliran AutoCAD ili ne. Ako posedujete ove program, proces je jednostavan, ali ako ne, postoje alternative kojima je moguće pristupiti sadržaju DWG fajla. Nosilac AutoCAD licence ima pristup različitim verzijama ovog programa koji omogućavaju pregled i uređivanje DWG fajlova. Međutim, ako nemate ovaj software, možete se osloniti na različite besplatne alate i aplikacije koje vam omogućavaju da pregledate ili čak uređujete DWG fajlove.

Kako otvoriti DWG fajl sa AutoCAD-om

AutoCAD je najpoznatija aplikacija za rad sa DWG fajlovima. Ako imate instaliran ovaj program, sve što treba da uradite je da pokrenete aplikaciju i izaberete opciju ‘Open’ (Otvori) iz menija ‘File’ (Fajl). Zatim navigirajte do lokacije na vašem računaru gde je smešten DWG fajl koji želite da otvorite. Nakon odabira fajla, kliknite ‘Open’ i sačekajte da se fajl učita. Ova metoda je najpogodnija za stručnjake koji redovno rade sa DWG fajlovima jer AutoCAD omogućava ne samo pregledanje, već i detaljno uređivanje i prilagođavanje crteža.

Kako otvoriti DWG fajl bez AutoCAD-a

Ako nemate AutoCAD, ne morate biti zabrinuti, postoje programi i online alati koji omogućavaju otvaranje DWG fajlova. Autodesk, proizvođač AutoCAD-a, nudi besplatan alat pod nazivom Autodesk DWG TrueView. DWG TrueView je besplatna aplikacija koja omogućava pregled DWG fajlova, kao i konverziju između različitih verzija DWG formata. Osim toga, postoje i drugi besplatni programi kao što su LibreCAD (za 2D crtež) i NanoCAD, koji mogu otvoriti DWG fajlove bez potrebe za AutoCAD licencom. Takođe, postoji više online alata koji omogućavaju pregled DWG fajlova direktno u vašem pretraživaču, bez potrebe za instalacijom bilo kakvog softvera.

Kako otvoriti DWG fajl sa FreeCAD-om

FreeCAD je besplatni i open source CAD program koji podržava otvaranje i uređivanje DWG fajlova. Ovaj program je posebno koristan jer dolazi sa različitim radnim okruženjima za razne inženjerske i dizajnerske discipline, uključujući parametarsko 3D modeliranje. FreeCAD možete preuzeti sa zvanične internet stranice, a nakon instalacije, možete lako otvoriti DWG fajl odabirom opcije ‘Open’ iz glavnog menija. S obzirom na to da je program open source, razne zajednice korisnika i programera aktivno doprinose njegovom razvoju, što FreeCAD čini dobrim izborom za one koji traže ekonomične alternative komercijalnim CAD programima.

Kako otvoriti DWG fajl u SketchUp-u

SketchUp je popularna aplikacija za 3D modeliranje koja se koristi u arhitekturi, dizajnu enterijera, filmskoj industriji, kao i u video igrama. Iako je SketchUp primarno orijentisan ka 3D modeliranju, možete ga koristiti za otvaranje i uređivanje DWG fajlova. Da biste otvorili DWG fajl u SketchUp-u, prvo morate biti sigurni da imate instaliranu verziju programa koja podržava ovaj format. SketchUp Pro omogućava direktno učitavanje DWG fajlova. Sve što trebate uraditi je da izaberete opciju ‘Import’ (Uvoz) iz menija ‘File’, a zatim odaberete DWG fajl koji želite da otvorite. SketchUp će zatim konvertovati DWG fajl u svoj format, omogućujući vam da ga pregledate i uredite unutar SketchUp radnog okruženja.

Kako otvoriti DWG fajl sa non-Autodesk aplikacijama

Postoje i brojne non-Autodesk aplik

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu