Kako smanjiti veličinu fotografije

Kako smanjiti veličinu fotografije

U današnje vreme kada se fotografije neprestano razmenjuju putem interneta, na društvenim mrežama ili se šalju putem mejla, često se javlja potreba za smanjivanjem njihove veličine. Smanjenje veličine fotografija može biti potrebno iz raznih razloga, bilo da je u pitanju brže učitavanje na web stranice, štednja prostora na disku, ili lakše slanje elektronskom poštom. U ovom članku objašnjavamo različite načine i alate koji vam mogu pomoći da smanjite veličinu svojih fotografija, bez obzira na to da li koristite računar sa Windows, macOS operativnim sistemom ili tražite online rešenje.

Kako smanjiti veličinu fotografija na računaru

Prvi korak ka smanjenju veličine fotografija je razumevanje da to možete uraditi direktno na vašem računaru, koristeći aplikacije koje su već instalirane ili koje se mogu besplatno preuzeti. Postoji nekoliko jednostavnih metoda koje su brze i efikasne, a ujedno ne zahtevaju posebna tehnička znanja.

Paint – korak po korak uputstvo za kompresiju (Windows)

Paint je osnovni alat za obradu slika koji dolazi sa svakom verzijom Windows-a. Iako nije najmoćniji program za uređivanje slika, veoma je dobar za osnovne zadatke kao što je smanjenje veličine fotografija. Da biste smanjili veličinu fotografije u Paint-u, prvo je potrebno otvoriti fotografiju unutar programa, zatim izabrati opciju “Resize” ili “Promeni veličinu” u meniju. Možete odabrati postotak ili piksele kao jedinicu za menjanje veličine, nakon čega preostaje samo da sačuvate izmene.

Anteprima – alat za kompresiju (macOS)

Na računarima sa macOS operativnim sistemom, Anteprima ili Preview je predefinisani program koji se koristi za pregled slika. Osim pregleda, Preview nudi i nekoliko jednostavnih alata za uređivanje slika, uključujući i mogućnost smanjenja njihove veličine. Otvorite sliku u Preview-u, izaberite opciju “Adjust Size” ili “Prilagodi veličinu” iz alatke za uređivanje, podesite željene dimenzije ili procenat skaliranja i sačuvajte izmene.

Kako smanjiti veličinu fotografija uz XnConvert (Windows/macOS/Linux)

XnConvert je moćan besplatan alat dostupan za Windows, macOS i Linux operativne sustave koji omogućava konvertovanje između različitih formata slika, kao i njihovo smanjenje. Program može obraditi veliki broj slika odjednom, što je posebno pogodno kada imate potrebu da obradite veći broj fotografija. Instalirajte XnConvert, dodajte slike koje želite da promenite, podesite opcije za smanjenje veličine i pokrenite proces obrade. Rezultat su slike manjih dimenzija koje zauzimaju znatno manje prostora.

Kako smanjiti veličinu fotografija online

Ako vam nije pri ruci računar sa instaliranim alatima za smanjenje veličine fotografija, ili jednostavno tražite brzo rešenje, tu su online servisi koji to omogućavaju direktno kroz web pregledač. Postoji mnogo besplatnih online usluga kao što su TinyPNG, CompressJPEG, ili ImageResizer koje vam omogućavaju da smanjite veličinu svojih slika brzo i efikasno. Dovoljno je otići na sajt servisa, postaviti svoje fotografije i izabrati opcije za kompresiju. Nakon obrade, slike možete preuzeti na svoj uređaj.

Smanjivanje veličine fotografija ne mora biti komplikovan ili vremenski zahtevan proces. Koristeći jedan od gore navedenih metoda i alata, možete brzo i lako smanjiti veličinu svojih fotografija za potrebe slanja e-poštom, deljenja na društvenim mrežama ili oslobađanja prostora na vašem disku. Uz malo prakse, brzo ćete se osposobiti za korištenje ovih alata, što će vam omogućiti da svoje fotografije pripremite za bilo koji način korištenja ili deljenja. Zapamtite, kvalitet fotografije može trpeti ukoliko previše kompresujete slike, zato nađite pravu meru koja vam odgovara kako bi vaše slike i dalje izgledale odlično pri manjoj veličini.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu