Kako povezati bežični miš

Kako povezati bežični miš

Bežični miševi su postali nezamenljiv deo svakodnevice kako kod kuće, tako i u kancelariji. Omogućuju korisnicima veću slobodu kretanja i manje nereda na radnom prostoru, bez potrebe za žicama koje se zapetljaju. Povezivanje bežičnog miša sa različitim uređajima može se činiti zbunjujućim zadatakom zbog različitosti operativnih sistema i metoda povezivanja. U ovom tekst ćemo obraditi kako povezati bežični miš sa različitim uređajima, pružajući jednostavne korake koje možete pratiti kako biste postigli optimalan rad i povezanost.

Kako povezati bežični miš sa računarom

Povezivanje bežičnog miša sa računarom koji radi na Windows operativnom sistemu obično je vrlo jednostavan proces. Većina bežičnih miševa dolazi sa malim USB prijemnikom, koji se naziva “dongle”. Prvi korak je da taj dongle umetnete u USB port vašeg računara. Nakon toga, računar bi trebalo automatski da prepozna prijemnik i instalira potrebne drajvere. Kada se instalacija završi, miš bi trebalo da bude spreman za upotrebu. Ako vaš miš dolazi sa softverom, možda ćete morati da ga instalirate kako biste mogli da koristite sve funkcije miša.

Kako povezati bežični miš sa Mac računarom

Za korisnike Mac računara, proces povezivanja bežičnog miša može varirati u zavisnosti od modela miša. Generalno, za miševe koji koriste USB prijemnik, potrebno je da umetnete prijemnik u USB port. Mac operativni sistem bi trebalo da automatski prepozna novi uređaj i poveže ga. Ako koristite Bluetooth miša, postupak je malo drugačiji. Potrebno je kliknuti na Apple meni, izabrati “System Preferences” i zatim kliknuti na “Bluetooth”. Uključite miš u režim uparivanja držanjem odgovarajućeg tastera na mišu (pročitajte uputstva proizvođača) i izaberite ga iz liste Bluetooth uređaja koji se pojave na Mac računaru kako biste uspostavili konekciju.

Kako povezati bežični miš bez USB-a

U situacijama kada nemate USB prijemnik ili želite da oslobodite USB port, moguće je povezati bežični miš i bez njega. To se obično vrši preko Bluetooth konekcije. Većina novijih računara ima ugrađen Bluetooth, pa je proces povezivanja veoma sličan kao i kod Mac-a. Otvorite “Settings” na vašem Windows računaru, a zatim izaberite “Devices” i potom “Bluetooth & other devices”. Postavite vaš miš u Bluetooth režim uparivanja i odaberite ga iz liste dostupnih uređaja. Nakon toga, pratite eventualne dodatne korake koji se pojave na ekranu. Važno je napomenuti da neki miševi zahtevaju specifičan softver kako bi se povezali putem Bluetooth-a.

Kako povezati bežični miš sa Android tabletom

Android tableti takođe podržavaju bežične miševe, bilo preko USB OTG (On-The-Go) adaptera ili Bluetooth-a. Ako koristite OTG adapter, jednostavno povežite USB prijemnik miša sa adapterom, a zatim adapter umetnite u microUSB ili USB-C port tableta. Android bi trebalo automatski da prepozna miš. Za Bluetooth miševe, idite na “Settings” na tabletu, potom u “Connected devices”, i aktivirajte Bluetooth. Stavite miš u Bluetooth režim uparivanja i izaberite ga iz liste dostupnih uređaja na tabletu kako biste uspostavili vezu.

Kako povezati bežični miš sa Apple tabletom

S pojavom novih verzija iOS-a, Apple tableti (iPad) su dobili podršku za bežične miševe. Povezivanje preko Bluetooth-a se realizuje tako što otvorite “Settings”, navigirate do “Bluetooth”, uključite Bluetooth i postavite miš u mod uparivanja. Miš se zatim pojavi na listi uređaja spremnih za uparivanje na iPad-u. Neke funkcije miša mogu biti ograničene u zavisnosti od toga da li je miš specijalno dizajniran za upotrebu sa iPad-om ili je u pitanju standardni bežični miš.

Bežični miš je praktičan dodatak vašem računarskom arsenalu, bez obzira radi li se o radu, igri ili surfanju internetom. Povezivanje bežičnog miša sa različitim uređajima je relativno jednostavan proces, bilo da koristite Windows, Mac, Android ili Apple tablet. Ključno je da pratite uputstva vašeg bežičnog miša i osnovne korake povezivanja za određenu vrstu uređaja. Sa ovim znanjem, možete brzo i lako podesiti bežični mi

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu