Kako otvoriti PPTX

Kako otvoriti PPTX

Da li ste se ikada susreli sa situacijom kada ste dobili .PPTX fajl i niste bili sigurni kako da ga otvorite? PPTX format je standardni format za prezentacione fajlove koje koristi Microsoft PowerPoint, često korišćen u poslovnom okruženju i školama za prezentovanje informacija na vizuelno privlačan način. U ovom tekstu ćemo objasniti kako možete otvoriti PPTX fajl na različitim platformama i uz pomoć različitih alata.

Kako otvoriti PPTX fajl

Prvi korak u otvaranju PPTX fajla je razumevanje šta PPTX fajl zapravo jeste. PPTX je skraćenica za PowerPoint Open XML Presentation i on je primarni format za PowerPoint prezentacije počev od verzije PowerPoint 2007. Da biste otvorili PPTX fajl, potreban vam je softver kompatibilan sa ovim formatom.

Otvorite PPTX u Windows-u

Ukoliko koristite Windows operativni sistem, najlakši način da otvorite PPTX fajl je pomoću Microsoft PowerPoint programa. Ako imate instaliranu verziju PowerPointa 2007 ili noviju, jednostavno dvoklikom na fajl ćete ga otvoriti. Ako nemate instaliran PowerPoint, možete preći na alternativne metode poput korišćenja besplatnog pregledača PowerPoint Viewer ili preuzimanjem i instalacijom Microsoft Office-a iz Microsoftove prodavnice.

Otvorite PPTX u PowerPoint-u

Otvoriti PPTX fajl u samom PowerPoint-u je veoma jednostavan proces. Nakon što pokrenete program, idite na opciju “Open” ili “Otvori” i pronađite fajl koji želite da otvorite. PPTX fajlovi će biti otvoreni u Edit mode-u, što znači da ćete moći da ih uređujete i pravite promene po potrebi. Takođe, u PowerPoint-u postoji opcija koja vam omogućava da otvorite i pregledate prezentaciju bez mogućnosti izmene, što se naziva “Read-Only” ili “Samo za čitanje”.

Otvorite PPTX u OpenOffice-u (LibreOffice-u)

OpenOffice, poznat i kao Apache OpenOffice, je besplatan paket kancelarijskih aplikacija koji uključuje opciju za otvaranje PPTX fajlova preko Impress modula, koji je ekvivalent PowerPoint-u. Slična alternativa je LibreOffice, koji je takođe besplatan i open-source, i nudi Impress program za otvaranje i uređivanje PPTX fajlova. Jednostavno instalirajte neki od ovih paketa softvera, pokrenite Impress i idite na opciju “Otvori” kako biste našli i otvorili željeni PPTX fajl.

Otvorite PPTX na Mac-u

Korisnici Mac-a takođe mogu otvoriti PPTX fajlove uz pomoć nekoliko različitih programa. Jedna od opcija je Keynote, koji je deo iWork paketa aplikacija od Apple-a. Keynote ima mogućnost otvaranja PPTX fajlova, ali treba imati na umu da neke od karakteristika iz PowerPointa možda neće biti dostupne ili kompatibilne. Druga opcija je instalacija Microsoft Office-a za Mac, koji uključuje PowerPoint kompatibilan sa PPTX formatom. Takođe, možete koristiti LibreOffice ili Google Slides preko internet pregledača kao besplatne alternative za otvaranje i uređivanje PPTX fajlova.

Bez obzira na to koji operativni sistem ili platformu koristite, postoji više načina kako da otvorite PPTX fajl. Izbor alata zavisi od vaših potreba i dostupnih resursa. Microsoft PowerPoint ostaje najpopularniji alat za rad sa PPTX fajlovima, ali alternativni softveri kao što su Keynote, LibreOffice ili OpenOffice pružaju dovoljno funkcionalnosti za većinu korisnika. Uz pomoć ovog vodiča, otvaranje PPTX fajlova bi trebalo da bude jednostavan i brz proces.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu