Kako komprimirati folder

Kako komprimirati folder

Kompresija foldera, poznata i kao zipovanje, predstavlja proces smanjivanja veličine datoteka. Kompresovanjem, datoteke se sprečavaju od neželjenog pristupa, štedi se prostor za skladištenje i olakšava se prenos podataka putem interneta. U ovom članku, razmotrićemo različite metode i alate koji se mogu koristiti za kompresovanje foldera, kao i korake koje morate pratiti kako biste uspešno arhivirali vaše podatke.

Kompresovanje foldera datoteka

Kompresija foldera je korisna u mnogim situacijama, pogotovo kada želite da delite ili arhivirate veliki broj datoteka. Smanjivanjem veličine datoteke, omogućeno je brže slanje e-mailom ili efikasnije skladištenje na hard disku ili cloud servisima. Osnovni koraci za kompresovanje uključuju odabir foldera koji želite da kompresujete, korišćenje softvera za kompresiju i kreiranje novog, manjeg arhiviranog fajla.

Upotreba WinRAR-a za kompresovanje foldera

WinRAR je jedan od najpoznatijih softvera za kompresiju i arhiviranje podataka. Značajan zbog svoje kompatibilnosti sa različitim formatima i user-friendly interfejsom, WinRAR nudi opciju kreiranja RAR ili ZIP arhivskih fajlova. Postupak kompresovanja u WinRAR-u uključuje otvaranje aplikacije, odabir foldera koji želite da kompresujete, klik na desni taster miša i odabir opcije ‘Add to archive’. Nakon toga, možete podešavati nivo kompresije, lozinke i druge opcije, prije nego što finalizirate kompresovanje.

Kompresovanje foldera pomoću WinZip-a

WinZip je još jedan popularan alat za kompresiju datoteka, sa sličnim funkcijama kao što je WinRAR. Da biste kompresovali folder pomoću WinZip-a, prvo trebate da instalirate softver. Nakon toga, pronaći folder koji želite da kompresujete, kliknite desnim klikom i odaberite ‘WinZip’, a zatim ‘Add to Zip file’. Otvoriće se novo prozor u kojem možete da izaberete različite opcije kompresije i šifrovanja, uz mogućnost kreiranja self-extracting arhiva koja ne zahteva instaliran WinZip na drugom računaru.

Kako koristiti 7-Zip za kompresovanje foldera

7-Zip je besplatan softver otvorenog koda koji pruža visok nivo kompresije, ponajviše sa svojim .7z formatom. Da biste kompresovali folder uz pomoć 7-Zip-a, instališite softver i kliknite na folder koji želite da kompresujete desnim klikom miša. U kontekstnom meniju odaberite ‘7-Zip’ i zatim ‘Add to archive’. U dijalogu koji se pojavi, možete izabrati tip arhive, stupanj kompresije, lozinku i druge opcije pre nego što arhivirate folder. 7-Zip takođe nudi mogućnost kreiranja samoraspakujivih (.exe) arhiva.

Kompresovanje foldera putem Keka-e

Keka je besplatna aplikacija za kompresiju datoteka dizajnirana za macOS korisnike. Keka podržava širok spektar formata, uključujući 7z, Zip, Tar, Gzip i Bzip2. Da biste kompresovali folder koristeći Keka, prvo morate da je preuzmete i instalirate s Mac App Store-a ili sa zvaničnog sajta. Onda, jednostavno prevucite folder koji želite da kompresujete na Kekin ikonu ili desnim klikom otvorite kontekstni meni i odaberite Keka. Možete lako prilagoditi opcije kompresije i izabrati da li želite da kreirate arhivsku datoteku koja će biti zaštićena lozinkom ili ne.

U zaključku, kompresija foldera omogućava da efikasno upravljamo našim digitalnim resursima smanjivanjem veličine datoteka i olakšavanjem njihovog deljenja i arhiviranja. Bilo da koristite WinRAR, WinZip, 7-Zip ili Keku, proces je sličan i jednostavan. Korišćenjem ovih alata, možete lako kompresovati bilo koji folder i zaštititi vaše podatke uz dodatne opcije šifrovanja. Važno je samo razumeti osnovne funkcije softvera koji izaberete za kompresiju i pratiti dati koraci za uspešno arhiviranje vaših datoteka.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu