Kako instalirati Android 12

Kako instalirati Android 12

Android 12 je najnovija verzija Google-ovog operativnog sistema i donosi niz značajnih poboljšanja i funkcija, uključujući poboljšanu privatnost, redizajnirani interfejs i bolje upravljanje notifikacijama. Ako razmišljate o ažuriranju vašeg uređaja na najnoviju verziju, ovaj vodič će vam pružiti detaljne informacije o procesu instalacije. Proces može varirati u zavisnosti od vašeg uređaja, pa je važno pratiti korake koji su relevantni za vaš specifični model.

Pripremne radnje za instalaciju Android 12

Prije nego što započnete proces instalacije Androida 12, bitno je izvršiti nekoliko pripremnih radnji. Prvo, napravite kompletnu rezervnu kopiju vaših podataka. Ažuriranje operativnog sistema može ponekad dovesti do gubitka podataka, stoga je sigurnosna kopija neophodna. Drugo, osigurajte da je baterija vašeg uređaja potpuno napunjena ili barem da ima više od 50% energije, kako se uređaj ne bi ugasio tokom procesa instalacije. Treće, osigurajte da je vaš uređaj povezan na stabilnu Wi-Fi mrežu. Instalacija operativnog sistema obuhvata preuzimanje velike količine podataka, što može dovesti do dodatnih troškova ako se vrši preko mobilne mreže.

Standardni postupak instalacije Android 12

Instalacija Androida 12 kroz standardni postupak obično uključuje OTA (over-the-air) ažuriranje. Proces je relativno jednostavan. Idite u “Settings” (Podešavanja), zatim u “System” (Sistem), izaberite “System updates” (Ažuriranja sistema), i proverite da li je dostupno novo ažuriranje. Ako je Android 12 dostupan za vaš uređaj, pojaviće se obavještenje uz mogućnost preuzimanja i instalacije. Nakon što preuzmete ažuriranje, uređaj će se automatski restartovati i započeti proces instalacije.

Instalacija Android 12 na Xiaomi uređajima

Za Xiaomi uređaje, proces ažuriranja na Android 12 se može malo razlikovati. Xiaomi koristi svoj MIUI korisnički interfejs koji je nadograđen na standardni Android. Ako imate Xiaomi uređaj koji podržava najnovije ažuriranje, proces instalacije obuhvata proveru dostupnosti novog softverskog ažuriranja u aplikaciji “Updater” ili u “Settings” > “About phone” (O telefonu) > “MIUI version” (MIUI verzija) > “Check for updates” (Proveri ažuriranja).

Instalacija Android 12 na Samsung uređajima

Samsung uređaji koriste One UI, prilagođeni korisnički interfejs zasnovan na Androidu. Kada je u pitanju Samsung, proces ažuriranja je sličan standardnom procesu. Potrebno je otići u “Settings” > “Software update” (Softversko ažuriranje) > “Download and install” (Preuzmi i instaliraj), i pratiti upute. Međutim, Samsung često postepeno objavljuje ažuriranja, pa je moguće da će neko vrijeme proći pre nego što ažuriranje postane dostupno za vaš specifićni model uređaja.

Instalacija Android 12 preko računara i na nepodržanim uređajima

U slučaju da imate uređaj koji zvanično nije podržan od strane proizvođača za ažuriranje na Android 12, proces instalacije postaje komplikovaniji. Mnogi entuzijasti se okreću ka nezvaničnim verzijama softvera kao što su custom ROM-ovi. Proces instalacije custom ROM-a je kompleksan i zahteva otključavanje bootloader-a, instalaciju custom recovery-a i treptanja (flashing) samog ROM-a kroz računar. Ovaj proces može uključivati upotrebu alata kao što su ADB (Android Debug Bridge) i Fastboot te je preporučljivo samo za iskusne korisnike.

Instalacija Androida 12 je proces koji može da varira u zavisnosti od proizvođača i modela uređaja. Dok neki uređaji podržavaju jednostavno OTA ažuriranje, za druge je potrebno provesti kompleksnije korake. Važno je da strogo pratite uputstva i preporuke vezane za vaš specifični uređaj i da ste svjesni rizika povezanih sa instalacijom na nepodržanim uređajima. Kao i kod svake značajne softverske promjene, važno je backupovati vaše podatke kako biste izbjegli mogući gubitak istih. Ukoliko pratite korake pažljivo, možete uživati u najnovijim funkcijama koje Android 12 nudi.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu