Kako napraviti ZIP datoteku

Kako napraviti ZIP datoteku

U današnje vreme, prisutna je sve veća potreba za kompresovanjem više datoteka u jednu zbog lakšeg deljenja putem interneta ili očuvanja prostora na računaru. ZIP format je jedan od najpopularnijih formata za kompresovanje podataka, te je koristan alat u mnogim situacijama. U ovom tekstu, objasnićemo vam detaljno kako da napravite ZIP datoteku na različitim platformama, korak po korak.

Kako napraviti ZIP datoteku na računaru

Da biste napravili ZIP datoteku na računaru, prvo što trebate uraditi jeste da odaberete datoteke koje želite da kompresujete. Nakon što ste ih selektovali, kliknite desnim klikom miša na jednu od označenih datoteka i u kontekstnom meniju odaberite opciju “Send to” ili “Pošalji” a zatim “Compressed (zipped) folder” ili “Komprimovani (zipped) folder”. Na ovaj način će se stvoriti nova ZIP datoteka u istom direktorijumu gde su se nalazile originalne datoteke.

Kako napraviti ZIP datoteku u Windows 10

Windows 10 radi na isti način kada je u pitanju kompresovanje datoteka. Odaberete željene datoteke, kliknete desnim klikom i odaberete opciju “Send to” > “Compressed (zipped) folder”. Windows će automatski kreirati ZIP datoteku koja će biti smeštena u istom folderu sa originalima. Alternativno, u Windows 10 možete koristiti i aplikaciju kao što je “7-Zip” ili “WinRAR” koji nude naprednije opcije kompresovanja.

Kako napraviti ZIP datoteku na Macu

Na Mac računarima proces kreiranja ZIP datoteke je takođe veoma jednostavan. Nakon što izaberete fajlove koje želite da kompresujete, kliknite desni klik i odaberite “Compress” ili “Kompresuj”. Odmah ćete dobiti ZIP datoteku koja se nalazi na istom mestu kao originalne datoteke. MacOS već dolazi sa predinstaliranim alatom za kompresovanje, pa vam nije potrebna dodatna softverska rešenja.

Kako napraviti ZIP datoteku online

Postoje brojni online alati koji vam omogućavaju da kreirate ZIP datoteku direktno u vašem web pregledaču. Ovo može biti praktično kada niste na svom računaru. Jedan od popularnih online alata za kompresovanje je “ZipConverter” ili “Smallpdf” koji omogućavaju drag-and-drop opciju gde jednostavno prevučete datoteke u prozor pregledača i izvršite kompresovanje. Nakon procesa kompresije, datoteku možete preuzeti direktno na svoj uređaj.

Kako napraviti ZIP datoteku na pametnom telefonu i tabletu

Kompresovanje datoteka u ZIP format možete obavljati i na pametnim telefonima i tabletima, koristeći razne aplikacije koje su dostupne u “Google Play Store” ili “Apple App Store”. Usluga kao što je “WinZip” je dostupna na obe platforme i pruža jednostavno korisničko sučelje za kompresovanje i dekompresovanje ZIP datoteka. Kada instalirate aplikaciju, samo je potrebno odabrati datoteke koje želite da kompresujete, a aplikacija će odraditi ostatak posla. Na kraju, možete ZIP datoteku čuvati na uređaju, slati putem emaila ili drugih aplikacija za komunikaciju.

Bez obzira da li koristite računar, Mac, online alate ili mobilne uređaje, proces kreiranja ZIP datoteke je relativno sličan i jednostavan. Praktičnost i efikasnost ovog formata ga čini idealnim izborom za kompresovanje velikog broja datoteka. Uz upotrebu pravih alata i malo prakse, možete lako upravljati svojim datotekama i optimizovati prostor na svojim uređajima.

Kompresovanje datoteka je danas neizostavni deo digitalne komunikacije i arhiviranja podataka. Uspostavljanje rutine za redovno kompresovanje vaših podataka ne samo da štedi prostor na disku već i olakšava deljenje datoteka sa drugima. Sada kada znate kako napraviti ZIP datoteku na raznim uređajima, moći ćete da ovladate ovim veštinama i da ih koristite bez poteškoća. ZIP je format koji se lako koristi, podržava širok asortiman podataka i kompatibilan je sa svim operativnim sistemima, što ga čini univerzalnim rešenjem za mnoge situacije.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu