Kako vratiti Windows 10

Kako vratiti Windows 10

Ukoliko se suočite sa softverskim problemima na vašem računaru ili želite da se oslobodite nepotrebnih datoteka i programa koji usporavaju vašu mašinu, vraćanje operativnog sistema Windows 10 na tvorničke postavke može biti pravo rešenje za vas. Postoji više načina kako to možete uraditi, a zavisno od potreba, možete odabrati onaj koji vam najviše odgovara. U ovom članku biće objašnjeni detaljni koraci kako lako vratiti Windows 10, kao i načini za povraćaj izgubljenih podataka nakon resetovanja sistema. Bilo da želite da zadržite vaše lične datoteke ili želite potpuno čist početak, pročitajte kako to možete izvesti.

Kako vratiti Windows 10 na tvorničke postavke

Vraćanje Windows 10 na tvorničke postavke vrši se kroz opciju “Reset this PC” koja se nalazi u delu za podešavanje sistema. Kada odaberete ovu opciju, biće vam ponuđena dva izbora: “Remove everything” (uklonite sve) i “Keep my files” (zadržite moje datoteke). Bilo da izaberete prvu ili drugu opciju, proces će ponovo instalirati Windows 10, ali će “Remove everything” obrisati sve vaše datoteke, podešavanja i instalirane aplikacije, dok će “Keep my files” zadržati vaše lične datoteke neometane.

Proces vraćanja na tvorničke postavke može potrajati neko vreme i vaš računar će se više puta restartovati. Pre nego što započnete, osigurajte da su vaši važni podaci sačuvani negde drugde, na primer na eksterni hard disk ili u oblak.

Kako vratiti Windows 10 zadržavajući datoteke

Ako želite da resetujete Windows 10, a da pritom zadržite svoje lične datoteke, proces je sličan kao i kod potpunog brisanja, ali će prilikom odabira opcije “Reset this PC” biti potrebno da izaberete “Keep my files”. Sistem će vas obavestiti koje će aplikacije biti uklonjene tokom procesa resetovanja i nakon vaše potvrde, proces će započeti.

Iako će vaše lične datoteke biti sačuvane, preporučljivo je napraviti dodatnu kopiju važnih dokumenta i slika na nekom sigurnom mestu, za svaki slučaj. Nakon što sistem završi resetovanje, imaćete čistu instalaciju Windows-a, sa vašim datotekama na njihovom mestu.

Kako vratiti Windows 10 putem USB-a

Da biste vratili Windows 10 korišćenjem USB uređaja, prvo ćete morati da kreirate bootable USB sa Windows 10 instalacionim medijumom. To možete uraditi preko Microsoftove alatke “Media Creation Tool”. Nakon što ste kreirali bootable USB, restartujte računar i bootejte ga sa USB uređaja.

Prilikom startovanja sa USB-a, pojaviće se Windows Setup ekran. Izaberite jezik, vreme i valutu, i tastaturu, zatim kliknite “Next”, a posle toga na dugme “Repair your computer”. U sledećem ekranu odaberite “Troubleshoot”, pa “Reset this PC” i sledite dalje instrukcije za resetovanje sistema.

Kako vratiti Windows 10 iz sigurnosne kopije

Ako imate prethodno napravljenu sigurnosnu kopiju sistema, vraćanje Windows 10 iz sigurnosne kopije je relativno jednostavan proces. Možete koristiti alat “System Image Recovery” pronađene unutar opcije “Advanced Startup” da povratite vaš sistem na raniji datum.

Pri pokretanju računara, pritisnite F11 (ili drugi odgovarajući taster, zavisno od proizvođača) da biste pristupili meniju za napredno pokretanje. Izaberite “Troubleshoot”, zatim “Advanced options” i potom “System Image Recovery”. Sistem će vas voditi kroz proces vraćanja iz sigurnosne kopije koju ste prethodno kreirali.

Kako povratiti izgubljene podatke u Windows 10

Ukoliko nakon resetovanja sistema otkrijete da su neki važni podaci izgubljeni, postoje alati koji mogu pomoći u njihovom povraćanju. Softveri poput Recuva, EaseUS Data Recovery Wizard ili Stellar Data Recovery mogu skenirati vaš hard disk i pokušati da povrate izgubljene datoteke.

Važno je ne korišćenje računara za nove datoteke kako biste izbegli prebrisavanje izgubljenih podataka. Instalirajte alat za povraćanje podataka na drugi disk ili USB uređaj i pažljivo sledite uputstva kako biste maksimizirali šanse za uspešan povraćaj datoteka.

U ovom članku smo pokrili različite metode kroz koje možete vratiti operativni sistem Windows 10, bilo da se želite vratiti na tvorničke postavke ili želite zadržati svoje lične datoteke. Dodatno,

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu