Kako ući u BIOS na Acer računaru

Kako ući u BIOS na Acer računaru

Prilagođavanje postavki BIOS-a (Basic Input/Output System) je ključni korak u optimizaciji performansi vašeg računara, kao i rešavanju određenih tehničkih problema. BIOS je suštinski softver koji omogućava operativnom sistemu da komunicira s hardverom računara, pa je važnost pristupa ovom delu sistema nesumnjivo velika. Acer, kao jedan od vodećih proizvođača računara, ima specifičan način pristupa BIOS-u. U ovom tekstu, pružićemo vam detaljna uputstva kako da uđete u BIOS na Acer računaru, ažurirate ga i izvršite neophodne promene kako biste osigurali optimalno funkcionisanje vašeg računara.

Kako ući u BIOS na Acer računaru

Da biste ušli u BIOS na Acer računaru, prvo morate restartovati računar. Dok računar obavlja inicijalizaciju, odnosno dok se podiže, potrebno je pritisnuti određenu tipku koja će vas odvesti do BIOS-a. Najčešće korišćene tipke za ovu radnju su F2 i Delete, ali neki modeli mogu koristiti i druge tipke kao što su F1, F10, F12 ili Esc. Dakle, neposredno nakon što Acer logo postane vidljiv na ekranu, pritisnite potrebnu tipku više puta dok ne dobijete pristup BIOS-u.

Kako ažurirati BIOS na Acer računaru

Ažuriranje BIOS-a se preporučuje kada proizvođač izda novu verziju koja rešava određene bagove, unapređuje sigurnost ili poboljšava performanse računara. Pre nego što započnete proces ažuriranja, važno je proveriti trenutnu verziju BIOS-a i da li postoji ažuriranje specifično za vaš model računara. Ove informacije možete pronaći na zvaničnom sajtu kompanije Acer. Ažuriranje se preuzima i instalira preko posebnog programa ili direktno preko postojećeg BIOS-a, u zavisnosti od modela i proizvođačkih preporuka. Uvek sledite tačna uputstva kako biste izbegli eventualna oštećenja sistema.

Uputstvo za ulazak u BIOS na Acer računaru sa Windows 10

Na računarima sa operativnim sistemom Windows 10, pored tradicionalnog pritiskanja tipke tokom podizanja sistema, postoji i opcija ulaska u BIOS kroz sam operativni sistem. To se obavlja tako što u Settings (Postavke) odete u Update & Security (Ažuriranje i bezbednost), izaberete Recovery (Oporavak), pod Advanced startup (Napredno pokretanje) kliknete na Restart now (Restartuj odmah). Nakon restartovanja pojaviće se meni sa opcijom Troubleshoot (Rešavanje problema), zatim Advanced options (Napredne opcije) i na kraju UEFI Firmware Settings (Postavke UEFI firmvera) gde možete izabrati da se restartuje u BIOS.

Uputstvo za ulazak u BIOS na Acer računaru sa Windows 8.1

Za korisnike Windows 8.1 postupak je sličan kao i za Windows 10. Sa desne strane ekrana otvorite Charms bar i izaberite Settings (Postavke), zatim Change PC settings (Promeni postavke računara), odaberite Update and recovery (Ažuriranje i oporavak), zatim Recovery (Oporavak), a pod Advanced startup (Napredno pokretanje) izaberite Restart now (Restartuj odmah). Pratite iste korake kao za Windows 10 kako biste ušli u BIOS kroz UEFI Firmware Settings (Postavke UEFI firmvera).

Uputstvo za ulazak u BIOS na Acer računaru sa Windows 7 i prethodnim verzijama

Na Acer računarima sa Windows 7 ili starijim verzijama operativnog sistema, pristup BIOS-u se vrši isključivo prilikom podizanja sistema. Nakon uključivanja ili restartovanja računara, potrebno je odmah pritisnuti tipku koja je dodeljena za pristup BIOS-u, najčešće je to tipka F2. Ako niste sigurni koja je tipka zadužena za vaš model računara, informacije možete pronaći u korisničkom priručniku ili na zvaničnom sajtu Acer-a.

U svim slučajevima, nakon uspešnog ulaska u BIOS, preporučuje se oprezno rukovanje postavkama. Promene koje napravite u BIOS-u mogu imati veliki uticaj na funkcionalnost vašeg računara, pa je važno tačno znati šta i zašto menjate. Ako niste iskusni korisnik ili stručnjak, preporučuje se konzultacija sa profesionalcem pre vršenja bilo kakvih značajnih promena.

U finalnom pasusu, važno je podvući da je pristup BIOS-u ključan za održavanje i unapređenje vašeg Acer računara, ali istovremno zahteva pažnju i odgovoran pristup. Sledite uputstva data u ovom tekstu kako b

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu