Kako ukloniti PIN sa SIM kartice

Kada uključite svoj mobilni telefon ili prvobitno aktivirate SIM karticu, često će vam biti zatražen unos PIN koda. To je sigurnosni mehanizam za zaštitu vaših podataka i sprečavanje neovlašćenog pristupa vašem uređaju. Međutim, postoje situacije kada želite da uklonite PIN sa SIM kartice. To se može desiti kada često putujete u inostranstvo i koristite druge mreže ili kada više ne želite da koristite PIN kod i želite lakši pristup vašim podacima. U ovom članku naučićete kako da uklonite PIN sa SIM kartice na vašem mobilnom uređaju.

Uklanjanje PIN-a sa SIM kartice na Androidu

Uklanjanje PIN koda sa SIM kartice na Androidu je jednostavan proces koji se može obaviti lako i bez dodatnih programa.

Da biste uklonili PIN, prvo morate otići u “Podešavanja” na vašem Android telefonu i kliknuti na “Sigurnost”. Ovo će otvoriti meni sigurnosnih postavki na vašem telefonu.

Zatim odaberite “SIM kartica zaključavanje” i kliknite na karticu koju želite otključati. Nakon toga, unesite PIN kod koji ste dobili od svog provajdera ili koristite pretpostavljeni PIN kod 0000.

Nakon što unesete PIN kod, kliknite na “Ukloni zaključavanje” i SIM kartica će biti otključana.

Ako ne znate svoj PIN kod, možete ga pronaći na kartici sa PIN kodom koju ste dobili od svog operatera. Ako to nije dostupno, najbolje je kontaktirati vašeg provajdera da bi vam dostavili novi PIN kod.

Važno je naglasiti da uklanjanje PIN koda uklanja dodatni sigurnosni sloj za vašu SIM karticu. Stoga, pre korišćenja vaše SIM kartice, morate biti sigurni da je ona bezbedna od bilo kakve zloupotrebe.

Uklanjanje SIM PIN-a na iPhone-u: Jednostavan način za promenu podešavanja

Uklanjanje SIM PIN-a na iPhone-u: Jednostavan način za promenu podešavanja

Kada kupujete novi iPhone, prvo što morate uraditi je aktivirati ga. U procesu aktivacije, iPhone će vas pitati da odredite SIM PIN. Ovaj četvorocifreni broj je ključ koji osigurava vašu SIM karticu od zlonamernog korišćenja telefona. Međutim, ukoliko vam se mnogo puta dogodilo da zaboravite taj broj, ili jednostavno ne želite da svaki put kada uključite telefon upisujete PIN, postoji jednostavan način za uklanjanje SIM PIN-a na iPhone-u.

Da bi ovo uradili, prvo morate da otvorite Settings (Podešavanja) na vašem iPhone-u. Zatim, izaberite opciju Cellular (Mobilna mreža), i na dnu ekrana pronađite SIM PIN opciju. Kada kliknete na ovu opciju, tražiće od vas da unesete trenutni PIN. Nakon unosa, kliknite na opciju Turn SIM PIN OFF (Isključi SIM PIN), i zatim potvrdite izbor. Nakon ovog procesa, vaš SIM PIN će biti uklonjen, i vi više nećete biti u obavezi da unosite PIN svaki put kada uključite telefon. Sada možete lako promeniti ovo podešavanje prema vašem nahođenju, bez ikakvih ograničenja.

Saveti za brzo uklanjanje SIM PIN-a na Xiaomi i Huawei uređajima

Ukoliko posedujete Xiaomi ili Huawei uređaj, moguće je da ste se susreli sa problemom blokiranja SIM kartice zbog unosa pogrešnog SIM PIN-a. Ovaj problem može se rešiti na nekoliko načina.

Prva opcija je da koristite PUK kod koji se dobija uz SIM karticu. PUK kod može biti dugacak do 8 cifara i koristi se da odblokirate SIM karticu koja je blokirana zbog unosa pogrešnog SIM PIN-a tri puta zaredom.

Druga opcija je da uđete u podešavanja uređaja i pronađete opciju “Security” ili “Lockscreen&Password”. Odaberite “SIM card lock” i u opciji SIM PIN deaktivirajte PIN za zaštićenu SIM karticu.

Treća opcija je da preuzmete aplikaciju koja će vas osloboditi ovog problema. Na Google Play storu postoje aplikacije poput “SIM Lock Remover” ili “SIM Unlocker – SIM Card Lock Remover” koje obezbeđuju brzo rešenje za ovaj problem.

Ne zaboravite da ako se ovaj problem javlja često, poželjno je da promenite SIM PIN kako biste izbegli buduće probleme.

Kako povratiti PUK pročitajte ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu