Kako otvoriti PSD fajl

Kako otvoriti PSD fajl

PSD (Photoshop Document) je standardni format za čuvanje slojevitih slika koje su kreirane pomoću Adobe Photoshopa. Glavna karakteristika PSD formata je očuvanje slojeva slike, što omogućava detaljno uređivanje i manipulaciju svakog aspekta slike zasebno. Ukoliko imate PSD fajl koji želite da pogledate ili uredite, moguće je to učiniti na više načina, s obzirom na to da postoje različiti alati za otvaranje ovakvih fajlova. U ovom članku ćemo se detaljno pozabaviti različitim metodama otvaranja PSD fajlova, bilo da imate Photoshop ili ne.

Kako otvoriti PSD fajl u Photoshop-u

Otvoriti PSD fajl u Adobe Photoshopu je najlakši i najdirektniji način da pristupite i uredite sve slojeve slike koje fajl sadrži. Da biste to učinili, pratite sledeće korake:

– Pokrenite Adobe Photoshop na vašem računaru.
– Idite na “File” u gornjem meniju i odaberite “Open” ili pritisnite kombinaciju tastera “Ctrl+O” (Command+O na macOS) kako biste otvorili dijalog za otvaranje fajla.
– Pronađite PSD fajl koji želite da otvorite, selektujte ga i kliknite na “Open”.
– Sačekajte dok Photoshop učita fajl i pripremi sve slojeve za uređivanje.

Ukoliko PSD fajl sadrži slojeve koji su zaključani, potrebno je da otključate te slojeve pre nego što započnete sa uređivanjem.

Kako otvoriti PSD fajl bez Photoshop-a

Postoji nekoliko načina da otvorite PSD fajlove bez potrebe za korišćenjem Adobe Photoshopa:

Preko alternativnih grafičkih editora: Softveri kao što su GIMP (besplatan), CorelDRAW, PaintShop Pro, ili Photopea nude mogućnost otvaranja PSD fajlova.

Koristeći online alate: Photopea.com je besplatan online editor koji omogućava otvaranje PSD fajlova direktno u vašem pretraživaču.

Preko pregledača slika: Neki pregledači slika kao što su IrfanView ili XnView takođe podržavaju PSD format i omogućavaju osnovne preglede ovakvih fajlova.

Otvoriti PSD fajl u GIMP-u

GIMP je besplatan i otvoren izvor softver za manipulaciju slikama koji može da služi kao solidna alternativa Photoshopu za osnovne i neke napredne operacije. Da otvorite PSD fajl u GIMP-u, pratite sledeće korake:

– Preuzmite i instalirajte GIMP sa zvanične web stranice.

– Pokrenite GIMP i idite na “File” pa “Open”, ili jednostavno pritisnite taster “Ctrl+O”.
– Pretražite i izaberite PSD fajl koji želite da otvorite, a nakon toga kliknite “Open”.
– GIMP će učitati PSD fajl i prikazati sve dostupne slojeve koje možete individualno uređivati.

Imajte u vidu da GIMP možda neće u potpunosti podržavati sve funkcionalnosti PSD formata kao što su određeni efekti ili specifične opcije koje Photoshop nudi.

Kako otvoriti PSD fajl online

Ako nemate pristup desktop aplikacijama kao što su Photoshop ili GIMP, možete se osloniti na online alate za otvaranje i uređivanje PSD fajlova. Jedan od najpopularnijih besplatnih online alata je Photopea. Da biste otvorili PSD fajl online, pratite sledeće korake:

– Posetite web stranicu Photopea.com.
– Kliknite na “File” pa “Open”, ili samo prevucite PSD fajl direktno u prozor pretraživača.
– Sačekajte da alat učita fajl i prikaže slojeve slike.
– Koristite dostupne alate unutar Photopea da uredite PSD fajl po potrebi.

Ova metoda je izuzetno korisna kada ste u pokretu ili koristite uređaj na kojem nije moguće instalirati software poput GIMP-a ili Photoshop-a.

Kako otvoriti PSD fajl na mobilnom uređaju

Mobilni uređaji danas imaju snažne aplikacije koje mogu da udovolje potrebama profesionalaca kada je u pitanju uređivanje slika. Aplikacije kao što su Adobe Photoshop Express, Adobe Photoshop Mix ili ArtFlow omogućavaju otvaranje i uređivanje PSD fajlova na mobilnim uređajima. Postupak obično podrazumeva sledeće korake:

– Preuzmite i instalirajte aplikaciju koju želite da koristite sa Google Play Store ili Apple App Store.
– Otvorite aplikaciju i potražite opciju za uvoz ili otvaranje slika.
– Nađite i izaberite PSD fajl u vašem mobilnom uređaju ili u nekom od cloud servisa, ako je fajl sačuvan online.
– Nakon što je fajl u

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu