Snimak ekrana na Mac-u

Snimak ekrana na Mac-u

Snimak ekrana (screenshot) je česta radnja koja nam omogućava da zabeležimo i sačuvamo ono što se trenutno nalazi na monitoru našeg računara. Bilo da je to važan dokument, zanimljiva slika ili druge informacije koje želimo sačuvati ili podijeliti sa drugima, snimak ekrana je brz i efikasan alat. Korisnici Mac računara imaju na raspolaganju nekoliko metoda da naprave snimak ekrana, a ovaj članak će objasniti kako se to radi, kao i koje aplikacije možete koristiti za unapređenje ove funkcionalnosti.

Prečica za snimanje ekrana na Mac-u

Apple je osigurao da snimanje ekrana na Mac-u bude brzo i jednostavno. Jedan od najjednostavnijih načina je korišćenje prečica na tastaturi. Primenom određenih kombinacija tastera, moguće je snimiti ceo ekran, određenu oblast ili čak pojedinačni prozor.

Kako snimiti ekran na Mac-u aplikacijom

Mac operativni sistem dolazi sa ugrađenom aplikacijom za snimanje ekrana, zvanom Grab. Aplikacija Grab je veoma korisna i nudi različite opcije za snimanje ekrana. Međutim, sa macOS Mojave nadogradnjom, Apple je predstavio novu alatku koja je zamenila Grab, a to je Screenshot. Ova novija alatka nudi naprednije funkcije i bolje korisničko iskustvo.

Kako napraviti snimak celog ekrana na Mac-u

Ako želite brzo i efikasno zabeležiti sve što vidite na svom ekranu, možete koristiti prečice za snimanje celog ekrana. Ova opcija je idealna kada želite zabeležiti sve aktivnosti na desktopu ili prezentovati izgled celokupnog interfejsa.

Cleanshot X – savršeno rešenje za snimanje ekrana

Cleanshot X je aplikacija treće strane koja pruža korisnicima Mac-a poboljšane opcije za snimanje ekrana. Ovaj alat nije samo alatka za kreiranje snimaka ekrana, već nudi i mogućnost snimanja video zapisa, kao i napredne opcije za uređivanje snimaka ekrana.

Shottr i Screenshot Guru – alternativne aplikacije za snimanje ekrana

Pored Cleanshot X, postoje i druge alternativne aplikacije koje korisnicima Mac-a omogućavaju snimanje ekrana. Naslov Shottr sugeriše na alatku koja nudi brze i fleksibilne opcije za screenshot, dok Screenshot Guru predstavlja online servis koji, pored klasičnog snimanja ekrana, nudi i mogućnost snimanja web stranica.

Snimanje ekrana na Mac-u je postupak koji je veoma jednostavan, ali zahvaljujući različitim aplikacijama i alatkama, može postati još efikasniji i prilagođeniji specifičnim potrebama korisnika. Prečice na tastaturi omogućavaju brze snimke, dok aplikacije poput Cleanshot X, Shottr i Screenshot Guru nude mnogo više opcija i funkcionalnosti. Bez obzira da li vam treba snimak za poslovnu prezentaciju, obrazovne materijale ili ličnu upotrebu, Mac nudi sve što vam je potrebno da zabeležite važne momente i informacije sa ekrana.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu