Kako kopirati i zalijepiti na mobilnom telefonu

Kako kopirati i zalijepiti na mobilnom telefonu

Mobilni telefoni su postali integralni dio naše svakodnevice, a funkcije koje nude postaju sve sofisticiranije sa svakom novom verzijom ili modelom. Jedna od osnovnih i najčešće korišćenih funkcija je svakako kopiranje i zalijepanje teksta. Ova jednostavna akcija omogućava brzo prenošenje informacija između aplikacija ili unutar iste aplikacije bez potrebe za prekucavanjem teksta. U ovom članku ćemo pokriti kako se kopiranje i zalijepanje teksta vrši na različitim mobilnim platformama.

Kopiranje i zalijepanje na Android mobilnom telefonu

Android operativni sistem je jedan od najflexibilnijih kada je u pitanju upravljanje tekstom. Da biste kopirali tekst, potrebno je prvo ga selektovati. Ovo se obično radi dugim pritiskom na tekst dok se ne pojavi selekcija sa dve plave ili zelene tabele koje omogućavaju odabir željenog odeljka teksta. Nakon što odaberete tekst, kliknite na ‘Copy’ u meniju koji se pojavi, ili ako koristite tastaturu, možete pritisnuti ikonu kopiranja. Da biste zalijepili tekst, navigirajte do mesta gde želite da umetnite tekst, dugim pritiskom na polje za unos pojavit će se opcija ‘Paste’. Jednostavnim odabirom te opcije tekst će biti umetnut.

Korišćenje clipboard-a na iPhone-u

Apple uređaji imaju svoj način upravljanja clipbordom. Kopiranje teksta na iPhone-u se takođe vrši tako što dugo pritisnete na tekst dok se ne pojavi lupa i opcije za selektovanje. Kada selektujete željeni deo teksta, pojavice se opcije kao što su ‘Copy’ i ‘Cut’. Odabirom ‘Copy’ će tekst biti sačuvan na clipboard-u. Kada želite da tekst zalijepite, pritisnite polje za tekst dok se ne pojavi lupa i zatim dugme ‘Paste’ koje će se prikazati iznad. Selektovanjem ove opcije, tekst sa clipborda će biti umetnut na željeno mesto.

Upravljanje clipboard-om na mobilnom telefonu

Većina modernih mobilnih uređaja pruža naprednije upravljanje clipbordom. Na Android telefonima postoji opcija da se pristupi clipboard-u preko same tastature, dok neke proizvođače telefona nude aplikacije koje omogućavaju lakše upravljanje teksta na clipboard-u. Ako imate aplikaciju kao što je Samsung’s Clipboard edge, možete pregledati istoriju kopiranih stvari i ponovo ih koristiti. Na iPhone-u, od skorašnjih iOS ažuriranja, postoji mogućnost pregleda zadnjih kopiranih stavki direktno preko tastature, zahvaljujući integraciji sa sistemskim clipboard-om.

Kopiranje i zalijepanje na Facebook-u na mobilnom telefonu

Facebook kao jedna od najpopularnijih platformi takođe omogućava kopiranje i zalijepanje teksta, kako u okviru aplikacije, tako i kada želite tekst preneti izvan nje. Da biste kopirali tekst iz posta ili komentara, pritisnite i zadržite prst na tekstu dok se ne pojavi meni za selekciju, a zatim odaberite ‘Copy’. Da biste zalijepili tekst u Facebook post ili komentar, kliknite na polje gde želite ostaviti tekst, pritisnite i zadržite dok se ne pojavi meni, a zatim odaberite ‘Paste’.

Kako koristiti funkciju kopiraj i zalijepi na mobilnom telefonu

Korišćenje ove funkcije može se razlikovati u zavisnosti od aplikacija koje koristite. Na primer, u foto-galeriji ili u aplikacijama za obradu slika, možete kopirati slike na sličan način kao i tekst, odabirom opcije ‘Copy’ ili ‘Cut’ kada selektujete sliku. Takođe, u nekim aplikacijama kao što su e-mail klijenti ili poruke, možete koristiti ‘Select All’ da biste selektovali sav tekst u polju za unos pre kopiranja ili sečenja. Pravilna upotreba kopiranja i zalijepanja može znatno da unapredi vašu efikasnost pri radu s mobilnim uređajem.

Kopiranje i zalijepanje teksta je suštinska funkcija mobilnih telefona koja olakšava komunikaciju i razmenu informacija. S obzirom na to da različite platforme i aplikacije imaju svoje specifičnosti pri korišćenju ove funkcije, važno je biti upoznat sa osnovama kako biste mogli efikasno da upravljate svojim vremenom i olakšate svakodnevne tasks. Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da bolje razumete kako da koristite opciju kopiranja i zalijepanja na Android i iOS uređajima, kao i unutar popularnih aplikacija kao što je Facebook. Sada kada ste opremljeni sa znanjem, tekst i informacije možete razmenjivati brže nego ikada!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu