Isključivanje privatnog pregledanja

Isključivanje privatnog pregledanja

Privatno pregledanje je funkcija koja je sada dostupna u skoro svim modernim web pregledačima. Ona korisnicima omogućava da pretražuju internet bez čuvanja podataka o posetama stranicama ili preuzimanju kolačića (cookies). Dizajnirana da zaštiti privatnost korisnika dok pretražuje web, ova funkcija može biti nepoželjna u određenim situacijama, kao što su kontrola roditeljskog nadzora ili sprovođenje IT politika u preduzećima. U ovom tekstu, istražićemo kako možete isključiti privatno pregledanje u različitim web pregledačima te koje su prednosti i nedostatci ovog postupka.

Isključivanje privatnog pregledanja u Windows operativnom sistemu

Windows operativni sistem ne nudi izvornu opciju za globalno isključivanje privatnog pregledanja za sve pretraživače, ali postoji nekoliko načina kako korisnici mogu ograničiti ili sprečiti upotrebu ove funkcije. Jedan od načina je putem izmena u Group Policy Editor-u za korisnike Windows Pro i Enterprise izdanja. Drugi način je modifikovanje registarskih ključeva koji se odnose na privatno pregledanje kroz Regedit alat. Međutim, ovi postupci zahtevaju napredno znanje o Windows operativnom sistemu i treba ih obavljati oprezno, jer greške mogu uzrokovati ozbiljne probleme u sistemu.

Kako isključiti privatno pregledanje u Chrome pretraživaču

Google Chrome, jedan od najpopularnijih web pregledača na svetu, dozvoljava korisnicima da koriste “Incognito” režim za privatno pregledanje. Da biste ga isključili, najefikasniji pristup je upotreba Group Policy-a. Google nudi posebne administrativne predloške koje možete instalirati na svoj sistem. Nakon instalacije, preko Group Policy Editor-a možete konfigurisati politiku koja onemogućava upotrebu Incognito režima. Kao alternativa, postoje i proširenja (extensions) za Chrome koja mogu onemogućiti ovo svojstvo, ali njihova efikasnost može varirati.

Uputstvo za isključivanje privatnog pregledanja u Firefox pregledaču

Mozilla Firefox omogućava korisnicima da koriste “Private Window” za privatno pregledanje. Za onemogućavanje privatnog režima, možete koristiti Config Editor unutar Firefox-a. Kucanjem “about:config” u adresnu traku, pristupate naprednim podešavanjima ovog pregledača. Pretraživanjem “private” možete pronaći relevandne postavke i modificirati ih kako biste onemogućili privatno pregledanje. Takođe, kao i kod Chrome-a, Group Policy može se koristiti za primenu restrikcija u okviru mreže ili organizacije.

Kako onemogućiti privatno pregledanje u Edge pregledaču

Microsoft Edge, naslednik Internet Explorera, nudi opciju “InPrivate” pregledanja. Slično kao i kod ostalih pregledača, možete koristiti Group Policy da onemogućite ovu funkciju. Microsoft pruža potrebne predloške za Group Policy koje možete preuzeti i instalirati. Zatim, koristeći Group Policy Editor, primenjujete politike koje su specifične za onemogućavanje InPrivate načina u Edge pregledaču.

Isključivanje privatnog pregledanja u Internet Explorer pregledaču

Čak iako je Internet Explorer u velikoj meri zamenjen Edge pregledačem, neki korisnici i preduzeća i dalje ga koriste. Da biste onemogućili privatni režim pregledanja u Internet Explorer-u, možete koristiti Group Policy Editor da izmenite postavke za IE. Nađite odgovarajući predmet politike za privatno pregledanje i podesite ga tako da je ova opcija onemogućena. Ove izmene će sprečiti pokretanje pregledača u privatnom režimu.

Tehnički gledano, isključivanje privatnog pregledanja može imati dosta prednosti, naročito za nadzor i sigurnost. Međutim, korisnici trebaju biti svesni da time smanjuju nivo svoje privatnosti i potencijalno izlažu lične informacije na uređajima koji nisu njihovi. U slučaju preduzeća, postoji merodavan razlog za ovakvu vrstu kontrole i zaštite, kao i roditelji koji možda žele da ograniče upotrebu privatnog pregledanja kod svoje dece.

Na kraju, isključivanje privatnog pregledanja može koristiti u raznim kontekstima, ali uvek je važno težiti balansu između kontrole i privatnosti. Dok organizacije i roditelji možda imaju legitimne razloge za onemogućavanje ove funkcije, važno je i da se osigura da se tako ne ugrožavaju osnovna prava na privatnost korisnika. Prilikom sprovođenja ovakvih mera

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu