Ubuntu – Preuzimanje

Ubuntu – Preuzimanje

Ubuntu je jedna od najpopularnijih distribucija Linuxa, poznata po svojoj lakoj upotrebi i širokoj podršci zajednice. Peuzimanje Ubuntu-a može biti jednostavan proces i ima više metoda koje vam omogućavaju da ga instalirate na vašem računaru. U ovom tekstu će biti objašnjeni različiti načini preuzimanja Ubuntu-a, kao što su preko ISO datoteke, kreiranje diska za instalaciju, instalacija na VirtualBox, te kako instalirati Ubuntu pored Windows 10 operativnog sistema. Na kraju, biće reči i o najnovijoj verziji Ubuntu-a koja je dostupna za preuzimanje.

Preuzimanje Ubuntu-a: ISO datoteka za instalaciju

Prvi korak u procesu instaliranja Ubuntu-a na vašem računaru je preuzimanje ISO datoteke. ISO datoteka je digitalna kopija onoga što bi inače bilo snimljeno na optički disk. Da biste preuzeli najnoviju verziju Ubuntu-a, trebate posetiti zvaničnu web stranicu Ubuntu-a i odabrati verziju koja vam odgovara. Postoje različite verzije za desktop računare, laptope i servere. Osim toga, birate između 32-bitne i 64-bitne arhitekture, u zavisnosti od specifikacija vašeg računara.

Kako kreirati disk za instalaciju Ubuntu-a?

Nakon što ste preuzeli ISO datoteku, treba je “zapaliti” na USB flash disk ili DVD, da kreirate disk za instalaciju. Za USB disk, koriste se programi poput Rufus-a ili Unetbootin-a koji su dostupni za Windows, MacOS i Linux operativne sisteme. Ti programi će vam omogućiti takozvano bootabilni USB, sa kojeg možete pokrenuti i instalirati Ubuntu. Ako koristite DVD, tada se ISO datoteka može narezati koristeći alate ugrađene u operativni sistem, ili treće strane, kao što su Nero ili ImgBurn.

Preuzimanje Ubuntu-a za VirtualBox

VirtualBox je besplatan softver koji vam omogućava pokretanje više operativnih sistema unutar virtualnog okruženja na vašem postojećem računaru. Preuzimanje Ubuntu-a za VirtualBox pruža priliku da testirate i isprobate ovaj operativni sistem bez promene trenutnog okruženja ili hardvera. Potrebno je prvo instalirati VirtualBox, zatim kreirati novu virtuelnu mašinu i kao instalacioni medijum odabrati prethodno preuzetu ISO datoteku Ubuntu-a.

Instaliranje Ubuntu-a pored Windows 10

Instaliranje Ubuntu-a pored Windows 10 je proces poznat kao dual-boot konfiguracija. To vam omogućava da pri pokretanju računara birate koji operativni sistem želite koristiti. Da biste postavili dual-boot, potrebno je prvo napraviti posebnu particiju na hard disku za Ubuntu. Zatim, tokom instalacije Ubuntu-a, izaberite opciju “Instaliraj Ubuntu pored Windows Boot Manager”. Instalacioni program će automatski detektovati postojeći Windows i omogućiti vam da odaberete veličinu particije za Ubuntu. Nakon instalacije, prilikom svakog pokretanja računara, biće vam prikazan GRUB meni iz kojeg možete izabrati operativni sistem koji želite pokrenuti.

Najnovija verzija Ubuntu-a za preuzimanje

Canonical, kompanija koja stoji iza Ubuntu-a, redovno objavljuje nove verzije, obično dva puta godišnje. Ove verzije mogu biti LTS (Long Term Support), koje imaju podršku na duži period (najčešće pet godina), ili standardne verzije sa podrškom od devet meseci. Da biste preuzeli najnoviju verziju Ubuntu-a, posetite zvanični sajt i pronađite odeljak za preuzimanje. Imajte na umu da pre preuzimanja uvek trebate proveriti sistemsku kompatibilnost i preporučene zahteve, kako bi osigurali besprekoran rad operativnog sistema.

Na kraju, preuzimanje i instalacija Ubuntu-a predstavlja odličan način da upoznate svet Linuxa, posebno ako tražite alternativu postojećim operativnim sistemima. Sa širokim spektrom podrške za hardver i softver, kao i snažnom i povoljnom zajednicom, Ubuntu se ističe kao jedan od pristupačnih i pouzdanih izbora za korisnike računara širom sveta. Pratite ove korake i otvorite vrata slobodnom i otvorenom softveru.”

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu