Programi za oporavak izbrisanih fotografija

Programi za oporavak izbrisanih fotografija

Izgubljene ili slučajno izbrisane fotografije mogu biti veoma stresne, naročito ako se radi o dragocenim uspomenama. Međutim, postoji nekoliko pouzdanih programa koji mogu pomoći u oporavku izgubljenih slika sa različitih uređaja, uključujući računare, memorijske kartice i eksterne diskove. U ovom tekstu ćemo se fokusirati na one namenjene korišćenju na računarima i predstaviti vam neke od najpopularnijih alata za ovaj zadatak.

Programi za oporavak izbrisanih fotografija sa računara

U slučaju da ste izbrisali fotografije sa vašeg računara, ne brinite se previše, jer postoje programi dizajnirani da povrate upravo takve podatke. Ovi programi skeniraju vaš hard-disk u potrazi za “izgubljenim” podacima koji još uvek nisu prebrisani sa memorije diskova. Važno je prekinuti korišćenje diskova kako ne bi došlo do prebrisavanja starih podataka novim, što bi moglo da oteža oporavak izgubljenih fotografija.

PhotoRec za Windows/macOS/Linux

PhotoRec je besplatan softver otvorenog koda koji je dostupan za Windows, macOS i Linux operativne sisteme. Iako njegovo korisničko sučelje nije naročito atraktivno, budući da je zasnovano na tekstualnom interfejsu, njegova sposobnost oporavka podataka je izuzetno visoka. Podržava veliki broj fajl formati, uključujući uobičajene formate fotografija kao što su JPG, PNG i TIFF, te je efikasan čak i nakon formata diska.

Disk Drill kao opcija za Windows/macOS

Disk Drill je još jedan popularan alat za oporavak podataka, dostupan za korisnike Windows i macOS operativnih sistema. Ovaj program nudi intuitivno grafičko sučelje, što ga čini prijateljskim za krajnjeg korisnika. Osim mogućnosti obnavljanja izgubljenih fotografija, nudi i zaštitu u vidu Recovery Vault, koja pomaže u sprečavanju budućeg gubitka podataka.

Recuva dostupan za Windows

Recuva je još jedan efektivan alat dizajniran za korisnike Windows-a. Osim standardne verzije, postoji i portabilna verzija koju možete koristiti bez instalacije na sistem. To je korisno ako ne želite da dalje upisujete nove podatke na hard disk sa kojeg pokušavate da povratite fotografije. Jednostavan za upotrebu i sa dubinskim skeniranjem, Recuva može biti veoma korisna za povratak izgubljenih memorija.

Ostali programi za oporavak izbrisanih fotografija sa računara

Pored već pomenutih, postoji i mnoštvo drugih programa koji mogu pomoći u oporavku izbrisanih fotografija. Neki od njih uključuju Wondershare Recoverit, EaseUS Data Recovery Wizard, i Stellar Data Recovery. Svaki od ovih programa ima svoje prednosti i mane, te je važno istražiti koji se najbolje uklapa u vaše specifične potrebe i situaciju u kojoj ste izgubili podatke.

Kada birate softver za oporavak izbrisanih fotografija, obratite pažnju na podržane formate fajlova, mogućnost pregleda fajlova pre oporavka i jednostavnost upotrebe. Takođe, ne zaboravite da pročitate recenzije drugih korisnika kako biste se uverili u efikasnost i sigurnost programa koji izaberete.

Kako izabrati pravi program za oporavak fotografija

Pri izboru softvera za oporavak izgubljenih podataka, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih faktora: kompatibilnost sa vašim operativnim sistemom, podršku za razne tipove fajlova, intuitivnost sučelja, cenu, kao i reputaciju proizvođača. Takođe, vodite računa da li je softver redovno ažuriran, što može biti ključni faktor u uspehu oporavka.

Zaključno, izgubljene ili slučajno izbrisane fotografije često se mogu oporaviti koristeći adekvatan softver. Bilo da se radi o PhotoRec-u, Disk Drill-u, Recuva-i ili nekom drugom programu, bitno je brzo reagovati i izabrati alat koji najbolje odgovara vašim potrebama. Ne zaboravite da redovno pravite rezervne kopije vaših važnih fajlova da bi izbegli neželjeno gubljenje podataka u budućnosti.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu