Kako podesiti WiFi štampač

Kako podesiti WiFi štampač

U današnje vreme, WiFi štampači su postali nezaobilazni deo svakodnevnog poslovanja, ali i kućne upotrebe. Povezivanje štampača sa različitim uređajima putem bežične mreže omogućava lako štampanje bez potrebe za kablovima i dodatnim neredom. U ovom tekstu vodićemo vas kroz osnovne korake kako da podesite WiFi štampač na različitim uređajima i osigurate da vaš štampač radi bez greške.

Kako podesiti WiFi štampač na računaru

Pre nego što počnete sa procesom povezivanja WiFi štampača na računaru, uverite se da je štampač uključen i da je povezan sa istom WiFi mrežom na koju je povezan i vaš računar. Nakon toga pratite sledeće korake:

  1. Otvorite “Control Panel” (Kontrolni Panel) na vašem računaru i idite na “Devices and Printers” (Uređaji i štampači).
  2. Kliknite na “Add a printer” (Dodaj štampač) i izaberite opciju za dodavanje bežičnog ili mrežnog štampača.
  3. Pratite uputstva kako biste sačekali da vaš računar otkrije štampač na mreži.
  4. Kad je vaš štampač otkriven, izaberite ga sa liste dostupnih štampača i pratite dalje korake za instaliranje drajvera, ako je potrebno.

Ukoliko imate instalacioni disk koji je došao uz štampač, možete isto tako da koristite taj disk za instaliranje potrebnog softvera i drajvera.

Kako povezati WiFi štampač sa Windows računarom

Povezivanje WiFi štampača sa Windows računarom uglavnom se svodi na sličan proces kao što je opisan iznad. Važno je samo osigurati se da je vaš Windows operativni sistem ažuriran na najnoviju verziju kako bi se izbegli bilo kakvi problemi sa kompatibilnošću. Dodatno, prilikom instalacije može biti potrebno izabrati opciju koja omogućava da se štampač podešava automatski, što može olakšati proces.

Štampači sa ekranom i bez ekrana

Većina novijih WiFi štampača dolazi sa ugrađenim ekranom koji olakšava proces povezivanja sa WiFi mrežom. Kod takvih štampača, može se pratiti interaktivni vodič na ekranu štampača, koji obično uključuje odabir mreže i unos lozinke za WiFi. Za štampače bez ekrana, proces može biti malo kompleksniji i obuhvatati druge metode kao što su WPS (Wi-Fi Protected Setup), koji omogućava pravljenje veze sa mrežom pritiskom na taster.

Kako povezati WiFi štampač sa Mac računarom

Kada je u pitanju Mac operativni sistem, povezivanje WiFi štampača prati sličnu rutinu. Potrebno je kliknuti na “Apple” meni, zatim “System Preferences”, pa “Printers & Scanners”. Kliknite na plus (+) znak da dodate novi štampač i sledite uputstva kako biste završili podešavanje bez problema. Mac OS će automatski pokušati da pronađe odgovarajuće drajvere za vaš štampač.

Kako podesiti WiFi štampač na pametnom telefonu

Da bi ste podesili WiFi štampač na pametnom telefonu, najčešće će vam biti potrebna odgovarajuća aplikacija koju pruža proizvođač štampača. Nakon instaliranja te aplikacije, postupak se svodi na jednostavno pravljenje veze između telefona i štampača, što obično podrazumeva pronalaženje štampača na mreži i prijavljivanje na istu. Pametni telefoni na Android i iOS platformama imaju različite aplikacije, ali su osnovni principi povezivanja slični.

Za kraj, podesiti WiFi štampač može da izgleda kao komplikovan zadatak, ali uz pravilno uputstvo i malo strpljenja, možete lako da spojite vaš štampač sa svim željenim uređajima. Sve što je najvažnije je pratiti uputstva korak po korak i osigurati da su svi uređaji pravilno povezani na istu WiFi mrežu. Jednom kada uspete da podesite štampač, uživaćete u lakoći štampanja dokumenata sa bilo kog uređaja u vašem domu ili kancelariji.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu