Napravi Widget sa slikama

Napravi Widget sa slikama

Digitalno doba i vrtoglavi razvoj tehnologije doneli su nam nebrojene mogućnosti da personalizujemo naše elektronske uređaje. Jedna od popularnijih metoda personalizacije, posebno na pametnim telefonima i tabletima, je kreiranje widget-a sa omiljenim slikama. Ovi mali prozori na početnom ekranu uređaja ne samo da ukrašavaju prostor već služe i kao podsetnik na lične trenutke, porodice, prijatelje ili omiljena mesta. Da bismo vam olakšali ovaj postupak, u ovom članku pružamo detaljna uputstva kako možete napraviti svoj widget sa slikama, bez obzira da li koristite Android, iOS ili Mac.

Napravi Widget sa slikama – Android uputstvo

Android operativni sistem pruža odličnu fleksibilnost kada je reč o prilagođavanju interfejsa, uključujući i postavljanje widget-a sa slikama. Prvi korak je odabir prave aplikacije koja omogućava ovu funkcionalnost. Najpopularnija aplikacija za ovu svrhu je Google Photos, ali postoji i mnoštvo trećih aplikacija koje ćemo takođe obraditi. Da biste postavili widget sa slikama na Android uređaju, pratite sledeće korake:

  • Na početnom ekranu vašeg Android uređaja, pritiskom na prazan prostor otvorite meni za dodavanje widget-a.
  • Pretražujte kroz dostupne widget-e dok ne nađete Google Photos ili alternativnu aplikaciju koju koristite.
  • Birajte veličinu i formu widget-a koja vam najviše odgovara.
  • Postavite widget na željeno mesto na početnom ekranu.
  • Konfigurišite koje će se slike prikazivati unutar widget-a, što se obično odrađuje kroz samo aplikaciju.

Kako napraviti Widget sa slikama – uputstvo za iOS

Korisnici Apple uređaja takođe imaju mogućnost da na svom početnom ekranu imaju widget sa slikama, zahvaljujući iOS-ovoj podršci za widget-e. Proces dodavanja widget-a na iOS-u je sličan kao na Androidu, ali sa specifičnostima zbog razlika u operativnim sistemima. Evo kako to možete učiniti:

  • Dugo pritisnite na bilo koje prazno mesto do početnog ekrana dok ne uđete u “jiggle mode”, koji omogućava dodavanje i uređivanje widget-a.
  • Tapnite na simbol plus (+) u gornjem levom uglu ekrana.
  • Pronađite Photos widget ili drugu aplikaciju koju želite da koristite i odaberite je.
  • Odaberite veličinu widget-a koja vam odgovara i tapnite “Add Widget” da ga postavite na početni ekran.
  • Pritiskom na widget možete prilagoditi koja će se slika ili serija slika prikazivati.

Podešavanje Widget-a sa slikama u Google Photos aplikaciji

Google Photos aplikacija je univerzalno rešenje za organizaciju i deljenje slika, a takođe nudi i odličnu widget funkcionalnost. Da biste podesili widget sa slikama u Google Photos aplikaciji, prvo morate osigurati da je aplikacija ažurirana na najnoviju verziju. Nakon toga, možete postaviti widget na početni ekran i odabrati album ili kolekciju slika koje želite da se rotiraju unutar widget-a. Opcije uključuju “Recent Highlights” ili određene albume koje ste vi kreirali.

Korišćenje QuickPic i Piktures aplikacija za pravljenje Widget-a sa slikama

Pored Google Photos, postoje i druge aplikacije kao što su QuickPic i Piktures koje nude mogućnost pravljenja personalizovanih widget-a sa slikama. Ove aplikacije često imaju bogatiji set alata za prilagođavanje, uključujući različite stilove i formate widget-a. Da biste koristili QuickPic ili Piktures za kreiranje widget-a, prvo ih instalirajte sa Google Play Store-a, pratite uputstva za dodavanje widget-a na početni ekran koje smo već opisali, i unutar aplikacija izaberite konkretne slike ili albume koje želite da prikažete.

Widget sa slikama na Mac-u – korak po korak vodič

Na Mac računarima, widget-i nisu ograničeni samo na iOS uređaje, već se mogu koristiti i u Notification Center-u na Mac operativnom sistemu. Postupak kreiranja widget-a sa slikama na Mac-u podrazumeva korišćenje aplikacije Photos ili drugih sličnih alata. Evo kako to možete učiniti:

  • Na vašem Mac-u, kliknite ikonu Notification Center koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana.
  • Kliknite na “Edit Widgets” na dnu ploče.
  • Pronađite i dodajte Photos widget.
  • Konfigurišite widget da prikazuje odabrane slike ili albume, koristeći

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu