Napuštanje prikazivanja reklama na računaru

Napuštanje prikazivanja reklama na računaru

U današnje vreme, kada je internet neizostavan deo svakodnevice, vrlo je uobičajeno suočiti se sa neželjenim reklamama koje mogu ometati rad na računaru. Ove reklame nisu samo smetnja već mogu imati i potencijalno štetne posledice po bezbednost vaših podataka i performanse vašeg računara. Stoga je vrlo bitno znati kako se rešiti reklama i zaštititi svoje umrežene aktivnosti. U ovom članku ćemo istražiti različite metode i alate koji se mogu koristiti da se računar oslobodi dosadnih reklama, kao i korake koji su neophodni da se unapredi sigurnost operativnog sistema prilikom korišćenja interneta.

Uklanjanje reklama sa računara

Pojavljivanje reklama na računaru može se dogoditi iz više razloga. Neke od njih su deo legitimnih marketinških kampanja, dok druge mogu biti rezultat malvera ili advera koji su se neprimetno instalirali na vašem sistemu. Kako bi se osiguralo neometano korisničko iskustvo, prvi korak je upotreba softverskih aplikacija koje blokiraju prikazivanje reklama prilikom pretraživanja interneta. Instaliranje dodataka za blokiranje reklama u vašem internet pregledaču (poput Adblock Plus ili uBlock Origin) može značajno umanjiti broj reklama. Pored toga, trebalo bi proveriti sve instalirane programe i izbrisati nepoznate ili sumnjive aplikacije koje bi mogle biti odgovorne za prikazivanje reklama.

Sigurnosni aspekti na operativnom sistemu Windows

Operativni sistem Windows pruža određeni nivo zaštite protiv neželjenih reklama i mogućeg malvera, ali je uvek preporučljivo preduzeti dodatne bezbednosne mere. Redovno ažuriranje operativnog sistema je ključno, jer svaka nova zakrpa može otkloniti ranjivosti kroz koje bi štetni softver mogao da prodre u sistem. Takođe, važno je da antivirusni softver bude uvek ažuriran i da se redovno vrši skeniranje sistema u potrazi za mogućim prijetnjama. Pored toga, korisnik bi trebao biti oprezan prilikom preuzimanja i instalacije programa sa interneta kako ne bi nenamerno instalirao softver koji prikazuje reklame.

Korišćenje AdwCleaner-a za uklanjanje reklama

AdwCleaner je besplatan alat koji se specijalizovao za detekciju i uklanjanje komponenti koje mogu uzrokovati prikazivanje reklama, poput adware-a, PUP-a (Potentially Unwanted Programs) i toolbarova. Korišćenje ovog alata je relativno jednostavno. Nakon preuzimanja i pokretanja, izvršava se brza analiza sistema i prikazuje se izveštaj o detektovanim potencijalno neželjenim programima ili komponentama. Korisnik može lako izabrati koje elemente želi da ukloni, a potom pokrenuti proces čišćenja. Nakon restartovanja računara, AdwCleaner često pruža izveštaj o uspešno uklonjenim elementima.

Malwarebytes kao efikasan alat za čišćenje računara

Malwarebytes predstavlja još jedan popularan alat kada je reč o zaštiti od malvera i neželjenih reklama. Ovaj alat može služiti kao drugi sloj odbrane, nakon standardnog antivirusnog programa. Često je efikasan u borbi protiv naprednijih oblika malvera koji mogu promaći detekciji običnih antivirusnih programa. Skeniranje računara pomoću Malwarebytes-a može identifikovati i ukloniti malver, uključujući i one koji su odgovorni za prikazivanje raznih reklama. Malwarebytes je dostupan u besplatnoj i plaćenoj verziji, pri čemu plaćena nudi dodatne funkcije i realno-vremensku zaštitu.

Uklanjanje reklama na Mac računarima

Korisnici Mac računara takođe nisu imuni na reklame i potencijalne sigurnosne ugroženosti. Slično kao i kod Windows sistema, i Mac korisnici mogu koristiti razne dodatke za pregledače radi blokiranja reklama. Pored toga, Apple svojim korisnicima pruža različite bezbednosne funkcije ugrađene u macOS, ali je uprkos tome savetovano koristiti i dodatne alate kao što su Malwarebytes for Mac ili CleanMyMac. Ovi alati ne samo što pomažu u uklanjanju neželjenih reklama, već i prate system i štite ga od ostalih potencijalnih pretnji.

Reklame na računaru mogu biti više od puke smetnje. One mogu usporiti vaš računar, povrediti vašu privatnost i potencijalno izložiti vaše podat

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu