Kako instalirati Windows 11

Kako instalirati Windows 11

Instalacija novog operativnog sistema uvek je veliki korak za svakog korisnika računara. Microsoft je najavio Windows 11 kao naslednika popularnog Windows 10, donoseći mnoge novine, poboljšanja i izmenjeni korisnički interfejs. U ovom tekstu vodićemo vas kroz celokupan proces instalacije Windows 11, počev od preduslova koje vaš sistem mora da ispunjava, preko procedura za pravljenje bootable USB-a, do samog procesa instalacije kroz različite metode.

Zahtevi i cena za Windows 11

Pre nego što počnete sa instalacijom Windows 11, važno je da se upoznate sa sistemskim zahtevima koje Microsoft postavlja. Osnovni zahtevi uključuju 64-bitni procesor sa najmanje 1 GHz i dve ili više jezgara, najmanje 4 GB RAM memorije, kao i 64 GB prostora za skladištenje. Pored toga, važno je da vašem sistemu podržava UEFI, Secure Boot i da ima TPM (Trusted Platform Module) 2.0.

Što se tiče cene, Windows 11 će biti besplatan za korisnike koji već imaju licencu za Windows 10 i ispunjavaju gore navedene sistemske zahteve. Za ostale, cena će zavisiti od izdanja Windows 11 koje želite da kupite.

Kako napraviti bootable USB sa Windows 11

Da biste instalirali Windows 11, potreban vam je bootable USB. To je USB uređaj koji ima sve fajlove potrebne za pokretanje i instalaciju operativnog sistema. Postoji nekoliko načina da se napravi bootable USB sa Windows 11, ali osnovni koraci su uvek isti: preuzeti ISO fajl sa operativnim sistemom i koristiti odgovarajući alat za kreiranje bootable USB-a.

Instalacija preko zvaničnog programa

Microsoft nudi zvanični alat pod imenom Media Creation Tool, koji pomaže u kreiranju bootable USB-a. Samo preuzmite alat sa Microsoftove zvanične stranice, pokrenite ga i sledite uputstva. Izaberite opciju za kreiranje medija za drugi računar i osigurajte da imate USB uređaj sa dovoljno prostora (najmanje 8 GB).

Instalacija preko Rufusa

Rufus je još jedan popularan alat za kreiranje bootable USB-a. Preuzmite Rufus sa zvanične stranice, pokrenite ga i povežite USB. Zatim izaberite preuzeti ISO fajl Windows 11, podesite odgovarajuće opcije u Rufus-u i pokrenite proces. Rufus je posebno koristan kada morate da prilagodite određene parametre poput sheme particionisanja ili sistema fajlova.

Nadogradnja ili čista instalacija

Postoje dva glavna pristupa instalaciji Windows 11: nadogradnja sa postojeće verzije Windows-a ili čista instalacija. Nadogradnja je jednostavnija i ne zahteva brisanje fajlova s vašeg računara, ali čista instalacija se preporučuje ako želite da počnete “iz nule” ili ako prethodni operativni sistem nije stabilan.

Nadogradnja na Windows 11

Da biste nadogradili postojeći Windows 10 na Windows 11, potrebno je da idete na ‘Settings’, zatim ‘Update & Security’ i kliknite ‘Check for updates’. Ako je vaš sistem kompatibilan i nadogradnja je dostupna, videćete opciju za preuzimanje i instalaciju Windows 11. Sledite uputstva na ekranu i sačekajte da se proces završi.

Čista instalacija Windows 11

Ukoliko želite da obavite čistu instalaciju, koristite prethodno pripremljen bootable USB. Restartujte računar i bootujte sa USB-a. Izaberite jezik, vreme i tastaturu, a zatim kliknite ‘Install now’. Ako imate važeći ključ proizvoda, unesite ga, ako ne, izaberite verziju Windows 11 koju želite da instalirate. Pratite dalje instrukcije i odaberite ‘Custom’ prilikom izbora vrste instalacije kako biste obavili čistu instalaciju.

Instalacija Windows 11 je sveobuhvatan proces koji zahteva pažnju i praćenje određenih koraka kako bi sve prošlo glatko. Pre instalacije, uverite se da ste upoznati sa sistemskim zahtevima i da imate odgovarajuću opremu. Odaberite pravi pristup instalaciji koji odgovara vašim potrebama, bilo da je to nadogradnja ili čista instalacija. Uz malo strpljenja i pažnje, vaš računar će uskoro biti pokretan najnovijim operativnim sistemom Microsofta – Windows 11.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu