Pretraga reči u PDF-u

Pretraga reči u PDF-u

PDF formati su postali nezamenljivo sredstvo za razmenu dokumentovane informacije zbog svoje kompatibilnosti sa različitim platformama i ability to preserve the original layout of the document. Međutim, bez obzira na to koliko je PDF koristan, često postoji potreba za pretragom određenih reči unutar dokumenta, bilo da se radi o dužim tekstovima, brzom pronalaženju ključnih informacija ili reviziji dokumenata. U ovom članku proći ćemo kroz različite načine pretrage reči u PDF dokumentima na Windows i Mac računarima.

Pretraga reči u PDF-u na Windows računaru

Na Windows platformi postoji nekoliko alata koji vam omogućavaju da pretražite reči u PDF dokumentima. Najosnovniji način je korišćenje integrisane funkcije za pretragu u Adobe Acrobat Reader-u, ali postoje i druge opcije kao što je pretraga pomoću Microsoft Edge-a.

Pretraga reči kroz Microsoft Edge

Microsoft Edge, koji dolazi kao podrazumevani internet pretraživač na Windows 10 i novijim operativnim sistemima, takođe omogućava otvaranje i pregled PDF dokumenata. Da biste pretraržili reči, jednostavno otvarite PDF dokument u Edge-u i koristite kombinaciju tastera ‘Ctrl+F’ da otvorite opciju za pretragu. Nakon toga upišite traženi pojam i Edge će automatski istaći sve pojave te reči u dokumentu.

Pretraga reči u Adobe Acrobat Reader-u

Adobe Acrobat Reader je najpopularniji program za čitanje PDF dokumenata i vrlo je verovatno da ga već imate instaliranog na računaru. Nakon što otvorite PDF dokument u Reader-u, koristite ‘Ctrl+F’ da otvorite pretragu. U textbox koji se pojavi upišite reč ili frazu koju tražite, i program će ih istaći u tekstu. Jedna od dodatnih mogućnosti u Reader-u je pretraga i kroz više PDF dokumenata odjednom koristeći ‘Advanced Search’.

Pretraga reči u PDF-u na Mac računaru

Korisnici Mac računara imaju slične mogućnosti pretrage reči u PDF-u kao i korisnici Windowsa. Mac OS dolazi sa nekoliko ugrađenih aplikacija koje podržavaju PDF formate i omogućavaju laku pretragu reči.

Pretraga reči u Anteprima-u i Libri aplikaciji

Anteprima, poznat i kao Preview na engleskom, je aplikacija koja dolazi preinstalirana sa svakim Mac računarom i služi za pregled slika i PDF dokumenata. Pretraga reči je veoma jednostavna – nakon otvaranja dokumenta u Anteprima aplikaciji, možete koristiti ‘Command+F’ za pokretanje funkcije za pretragu i uneti željenu reč ili frazu. Osim toga, Mac korisnici imaju pristup i Libri aplikaciji (Books na engleskom), koja takođe omogućava pregled i pretragu u PDF dokumentima.

Sposobnost brze i jednostavne pretrage reči u PDF dokumentima je izuzetno korisna, kako za lične tako i za poslovne potrebe. Bilo da radite sa velikim količinama podataka ili tražite određeni tekst u studijskim materijalima, poznavanje kako se koriste alati za pretragu na različitim operativnim sistemima može vam učiniti proces mnogo lakšim i efikasnijim. U ovom članku, opsali smo neke od najkorišćenijih metoda za pretragu reči u PDF-u na Windows i Mac računarima, tako da više nećete imati problema da pronađete ono što vam je potrebno u vašim PDF dokumentima.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu