Kako čitati ePub fajlove na računaru

Kako čitati ePub fajlove na računaru

Elektronske knjige su sve popularniji format za čitanje književnih dela, stručnih tekstova i različitih vrsta publikacija. Jedan od najčešće korišćenih formata je ePub, koji se odlikuje prilagodljivošću raznim veličinama ekrana i uređaja. Ukoliko ste u svetu elektronskih knjiga novajlija ili jednostavno želite da saznate više o tome kako da pristupite ePub fajlovima na vašem računaru, na pravom ste mestu. Nastavite sa čitanjem i naučićete kako da lako i efikasno čitate ePub fajlove na različitim platformama.

Programi za čitanje ePub fajlova na računaru

Postoji niz programa koji vam omogućavaju da otvorite i čitate ePub fajlove na vašem računaru. Nezavisno od toga da li koristite Windows, macOS ili Linux, postoje aplikacije koje su prilagođene vašem operativnom sistemu i koje će vam pružiti prijatno iskustvo čitanja.

Kako instalirati Calibre (Windows/macOS/Linux)

Calibre je besplatan i otvoren programski alat dizajniran za organizaciju, čitanje i konverziju elektronskih knjiga. Da biste instalirali Calibre, posetite zvaničnu web stranicu i preuzmite instalacioni paket koji odgovara vašem operativnom sistemu. Nakon preuzimanja, pokrenite instalacioni proces i sledite uputstva. Calibre podržava i sinhronizaciju sa e-čitačima, što vam omogućava da lako prenesete knjige sa računara na vaš omiljeni uređaj za čitanje.

freda – besplatan program za čitanje ePub fajlova na Windows 10

freda je još jedan besplatan program koji vam omogućava čitanje ePub fajlova na Windows 10 operativnom sistemu. Aplikacija nudi niz korisnih funkcija, uključujući prilagodljivo formatiranje teksta, promenu fontova, boja i kontrolu osvetljenosti ekrana. Možete preuzeti freda aplikaciju direktno sa Windows Store-a i lako je instalirati na vašem računaru.

Korišćenje Apple Books aplikacije za čitanje ePub fajlova na macOS-u

Korisnici Mac računara mogu za čitanje ePub fajlova koristiti ugrađenu Apple Books aplikaciju. Ova aplikacija dolazi predinstalirana na svim macOS uređajima i pruža odlično iskustvo za čitanje uz bogat izbor opcija za prilagođavanje. Dodavanje ePub fajlova u Apple Books je jednostavno – dovoljno je povući i otpustiti željeni fajl u aplikaciju ili ga otvoriti direktno, ukoliko ste ga preuzeli sa interneta.

Čitanje ePub fajlova na računaru putem interneta: najbolje opcije

Za one koji ne žele da instaliraju dodatne aplikacije, postoji mogućnost čitanja ePub fajlova direktno putem internetskog pregledača. Postoje različite online usluge i dodaci (extensions) za pregledače koji vam omogućavaju da otvorite i čitate ePub fajlove. Jedna od takvih usluga je MagicScroll, koji radi kao dodatak za pregledače poput Google Chromea. Takođe, Adobe Digital Editions nudi verziju koja radi unutar pregledača, što može biti korisno za one koji ne žele da zauzimaju prostor na računaru dodatnim softverom.

Na kraju, odabir pravog programa za čitanje ePub fajlova na vašem računaru zavisi od vaših ličnih potreba i preferencija. Sve više aplikacija i servisa omogućava pristup elektronskim knjigama, što čitanje čini sve pristupačnijim i prijatnijim. Bez obzira na to da li preferirate desktop aplikacije, želite fleksibilnost mobilnih uređaja ili volite da čitate online, sigurno ćete pronaći opciju koja odgovara vašem načinu korišćenja elektronskih knjiga.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu