Kako saznati veličinu ekrana

Kako saznati veličinu ekrana

Koji god uređaj koristili, bilo da je to računar, tablet ili mobilni telefon, veličina ekrana je jedan od ključnih parametara koji utiče na iskustvo korišćenja. Veličina ekrana važna je ne samo pri kupovini uređaja, već i kada želimo da odaberemo odgovarajući softver, medijski sadržaj ili prilikom merenja performansi. U ovom tekstu, izložićemo različite metode kako možete saznati veličinu ekrana svojih uređaja na jednostavne i brze načine.

Kako saznati veličinu ekrana na računaru

Na Windows računarima, veličina ekrana se može saznati kroz nekoliko koraka. Prvo, kliknite desnim klikom na desktop i izaberite opciju “Display settings” ili “Prikazivanje postavki”, zavisno od verzije operativnog sistema koji koristite. Skrolujte do sekcije “Scale and layout” ili “Raspored i veličina” gde ćete naći detalje o rezoluciji ekrana. Međutim, ovo neće direktno dati veličinu ekrana u inčima. Za tačnu veličinu, potrebno je pogledati specifikacije uređaja na internetu ili fizički izmeriti dijagonalu ekrana od ugla do ugla.

Kako saznati veličinu ekrana na Mac računaru

Kod Mac računara, proces je sličan. Kliknite na Apple logo u gornjem levom uglu ekrana i odaberite “About This Mac” ili “O ovom Macu”. U pojavićem prozoru idite na “Displays” ili “Ekrani” gde će biti navedene specifikacije vašeg monitora, uključujući i njegovu dijagonalu izraženu u inčima. Ako koristite više monitora, biće prikazane informacije za svaki od njih.

Kako saznati veličinu ekrana na Android uređaju

Na Android uređajima, veličinu ekrana možete saznati posetom postavkama. Uđite u “Settings” ili “Postavke”, zatim odaberite “About phone” ili “O telefonu”, pa “Hardware information” ili “Informacije o hardveru”. Ovde bi trebalo da se nalaze podaci o veličini ekrana. Takođe, postoji mnogo aplikacija u Google Play Store-u koje pružaju detaljne informacije o vašem uređaju, uključujući i veličinu ekrana.

Kako saznati veličinu ekrana na iPhone uređaju

Za korisnike iPhone-a, Apple ne nudi direktnu opciju da saznate veličinu ekrana kroz postavke uređaja. Međutim, veličinu možete saznati kroz specifikacije na Apple-ovoj zvaničnoj stranici ili putem serijskog broja uređaja koji možete ukucati na Apple-ovoj stranici za podršku. Takođe, možete koristiti i brojne aplikacije koje se mogu pronaći u App Store-u koje će vam pružiti ovaj podatak.

Kako lako saznati veličinu ekrana na svom uređaju

Za one koji traže najlakši način da saznaju dijagonalu ekrana svog uređaja, najjednostavniji metod je izmere samog ekrana. Uzmite lenjir ili metar i izmerite rastojanje između dijagonalnih suprotnih uglova ekrana. Važno je napomenuti da se kod merenja uzima samo površina koja prikazuje sliku, ne računajući okvir ili rub ekrana. Nakon što ste izmerili dijagonalu u centimetrima, možete je pretvoriti u inče tako što ćete podatak podeliti sa 2,54 (pošto je jedan inč jednak 2,54 centimetra).

U zaključku, postoji nekoliko načina na koje možete saznati veličinu ekrana svojih uređaja, uključujući posebne postavke sistema, informacije na zvaničnim sajtovima proizvođača ili jednostavno merenjem ekrana. Bez obzira koju metodu odaberete, bitno je da dobijete tačan podatak koji će vam pomoći pri donošenju odluka vezanih za kupovinu dodatne opreme, izboru odgovarajućeg sadržaja ili razumevanju karakteristika vašeg uređaja. Veličina ekrana je bitna komponenta koja utiče na kvalitet prikaza i ukupan doživljaj korišćenja, stoga je korisno znati ovu informaciju.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu