Kako blokirati SMS

Kako blokirati SMS

U današnjem svetu, gde mobilni telefoni dominiraju našim svakodnevnim komunikacijama, primanje neželjenih SMS poruka može postati uznemirujuće i često izaziva frustraciju. Bez obzira da li se radi o dosadnim reklamnim porukama, SPAM porukama ili neželjenoj komunikaciji od određenih kontakata, sposobnost blokiranja SMS poruka je korisna funkcija koju nude moderni pametni telefoni. Kroz ovaj tekst, objasnićemo kako korisnici Android i iPhone uređaja mogu efikasno blokirati SMS poruke koristeći različite metode i aplikacije.

Kako blokirati SMS poruke na Androidu

Android operativni sistem omogućava korisnicima da blokiraju SMS poruke na nekoliko načina. Prvi i najjednostavniji način je direktno preko aplikacije za poruke koju redovno koristite. U većini aplikacija za poruke, dovoljno je otvoriti konverzaciju sa kontaktom koji želite da blokirate, zatim pritisnuti meni dugme (obično tri tacke u gornjem desnom uglu) i izabrati opciju ‘Blokiraj kontakt’. Nakon toga, poruke od tog kontakta više neće biti prikazivane u vašem inboxu.

Druga opcija je korišćenje Androidovih podešavanja poziva gde takođe postoji opcija za blokiranje brojeva. Ova metoda se razlikuje u zavisnosti od verzije Androida i brenda telefona, ali princip je sličan: potrebno je otići u podešavanja poziva, pronaći listu blokiranih brojeva i dodati novi broj na listu.

Takođe, postoji i niz aplikacija trećih strana koje korisnicima nude napredne opcije za upravljanje SMS porukama i blokiranje neželjenih kontakata.

Kako blokirati dolazne SMS poruke

Za blokiranje dolaznih SMS poruka mogu se koristiti slični koraci kao i kod blokiranja određenog kontakta. Međutim, ako želite da blokirate sve dolazne poruke od nepoznatih ili skrivenih brojeva, tada možete koristiti opcije privatnosti koje nude proizvođači telefona ili koristiti aplikacije trećih strana koje dozvoljavaju filtriranje dolaznih poruka. Ovakve aplikacije često nude mogućnost postavljanja “belih lista” brojeva koji su dozvoljeni, dok svi drugi brojevi mogu biti automatski blokirani ili poslati u poseban folder.

Kako blokirati reklamne SMS poruke

Reklamne SMS poruke su čest izvor frustracije za mnoge korisnike. U većini zemalja postoje propisi koji nalažu reklamnim agencijama da ostave mogućnost odjavljivanja (opt-out) od primanja daljih poruka. Obično to uključuje slanje poruke sa sadržajem ‘STOP’ na određeni broj. Ako to ne funkcioniše ili nastavite da primajte neželjene poruke, možete koristiti gore pomenute metode da blokirate broj koji šalje reklamne poruke.

Dodatno, možete se obratiti vašem mobilnom operateru da proverite imaju li sistem za zaštitu njihovih korisnika od neželjenih reklamnih poruka ili imaju li predloge kako dalje postupiti.

Kako blokirati SMS poruke bez broja

SMS poruke koje dolaze bez broja, tzv. ‘ghost’ SMS poruke, mogu biti posebno problematične jer ne daju mogućnost korisniku da jednostavno blokira broj. U ovakvim slučajevima korisnici mogu pribjeći opcijama za filtriranje poruka putem određenih ključnih reči ili koristeći aplikacije trećih strana koje pružaju detaljnije opcije za upravljanje SMS porukama. Neke od ovih aplikacija mogu prepoznati i blokirati poruke koje dolaze bez vidljivog broja na osnovu njihovog sadržaja ili drugih kriterijuma.

Kako blokirati SMS poruke na iPhoneu

Korisnici iPhonea takođe imaju nekoliko opcija kada se radi o blokiranju SMS poruka. Unutar iMessage aplikacije, moguće je blokirati pojedinca tako što ćete u otvorenoj konverzaciji kliknuti na kontakt info ikonu, zatim odabrati ‘Blokiraj ovog pozivaoca’. iPhone takođe nudi opciju filtriranja poruka od nepoznatih pošiljalaca, što možete podesiti u postavkama ‘Poruke’, gde možete omogućiti opciju ‘Filtriraj nepoznate pošiljaoce’.

Slično kao i na Androidu, postoje i brojne aplikacije koje se mogu preuzeti sa Apple App Store-a koje nude dodatne opcije za upravljanje SMS porukama, uključujući blokiranje i filtriranje neželjenog sadržaja.

Na kraju, bitno je napomenuti da neželjene SMS poruke nisu samo iritirajuće, već mogu biti i deo pokušaja prevare. Stoga, važno je biti oprezan sa odgovaranjem

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu