QR kod: kako radi

QR Kod: Kako Radi

QR kod, skraćenica za Quick Response kod, savremeni je alat za brzo deljenje informacija. Njegova primena postaje sveprisutna u raznim sferama od poslovanja do lične upotrebe. Kroz ovaj tekst upoznaćemo se što detaljnije s njegovom funkcijom, načinom korišćenja, kao i nekim od najpopularnijih rešenja i aplikacija vezanih za QR kodove.

Šta je QR Kod

QR kod je dvodimenzionalni barkod koji se brzo čita i koji omogućava enkodiranje različitih vrsta podataka kao što su tekst, URL adrese, lokacije, kontakt informacije i slično. Kreiran je u Japanu 1994. godine od strane kompanije Denso Wave, sa početnom namerom da se koristi u automobilskoj industriji za praćenje komponenata. No, zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti, vrlo brzo je našao mesto u mnogim drugim sektorima.

Kako Koristiti QR Kod

Koristiti QR kod je neobično jednostavno. Potrebno je imati uređaj sa kamerom i aplikaciju koja omogućava skeniranje i dekodiranje QR kodova. Proces počinje otvaranjem aplikacije za skeniranje i usmeravanjem kamere prema QR kodu. Aplikacija će automatski prepoznati kod, dekodirati ga i ponuditi korisne informacije ili akcije vezane za sadržaj koda. Na primer, ukoliko QR kod sadrži web link, aplikacija može odmah otvoriti odgovarajuću stranicu u pretraživaču.

Ugrađena Rešenja za QR Kod

Mnogi savremeni pametni telefoni već imaju ugrađene skeneri za QR kodove unutar kamera ili foto aplikacija. To znači da nije uvek potrebno preuzimati dodatne aplikacije za skeniranje. Na primer, na iPhone uređajima, dovoljno je otvoriti kameru, usmeriti je prema QR kodu i sustav će automatski predložiti naredne korake. Slična funkcija postoji i na većini Android uređaja, gde će se u zavisnosti od proizvođača telefona koristiti različite metode za pristupanje QR kodu.

QRbot Aplikacija za Android/iOS/iPadOS Uređaje

QRbot je popularna aplikacija dostupna za Android i iOS uređaje, uključujući iPadOS. Omogućava skeniranje QR kodova, ali i njihovo kreiranje. Jednostavna za korišćenje, QRbot aplikacija nudi širok spektar funkcionalnosti za upravljanje sačuvanim informacijama, što čini upotrebu QR kodova efikasnijom i organizovanijom. Takođe, pruža dodatnu bezbednost zato što omogućava pregled linka pre nego što korisnik odluči da ga otvori.

WebQR za Skeniranje QR Kodova Online

Za one koji ne žele ili ne mogu da instaliraju aplikacije, postoji WebQR – online alat za skeniranje QR kodova direktno preko veb pretraživača. WebQR koristi kameru na uređaju korisnika kako bi skenirao i dešifrovao kodove, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera. Ovo je posebno zgodno za korisnike računara ili uređaja na kojima nije moguće instalirati mobilne aplikacije.

Konkluzija

QR kodovi su postali nezaobilazni u brojnim aspektima modernog života. Njihova sposobnost brzog prenosa informacija čini ih idealnim za reklamiranje, organizaciju događaja, personalizovane usluge, i mnoge druge upotrebe. Sa širokim spektrom alata i aplikacija dostupnih za skeniranje i kreiranje QR kodova, nikada nije ranije bilo lakše integrisati ovu tehnologiju u svakodnevne aktivnosti. Kako tehnologija napreduje, možemo očekivati još inovativnijih načina korišćenja QR kodova, što će dodatno olakšati razmenu podataka i informacija.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu