Kako saznati da li je SMS primljen

Kako saznati da li je SMS primljen

U današnje vreme, kada je komunikacija preko mobilnih telefona nezaobilazan deo svakodnevnice, važno je znati da li su vaše poruke uspešno dostavljene. Da li ste se ikada zapitali da li je SMS koji ste poslali zaista dosegao primaoca? Nekada nije dovoljno samo poslati poruku, neophodno je i osigurati se da je ona pravilno primljena. Da li postoji način da se to proveri? U ovom članku, osvrnućemo se na načine kako da saznate da li je SMS primljen, bez obzira na to koristite li Android ili iPhone uređaj.

Kako proveriti da li je SMS primljen

Postoji nekoliko načina kako da proverite da li je vaša SMS poruka pravilno dostavljena do primaoca. Većina mobilnih uređaja danas ima integrisane sisteme za potvrđivanje dostave, što znači da se nakon slanja poruke automatski generiše obaveštenje čim SMS dosegne prave primaoce. Ove opcije su obično podešene u samom softveru uređaja ili preko mrežnog operatera, ali je moguće i manuelno konfigurisanje postavki, o čemu ćemo govoriti u nastavku.

Kako proveriti da li je SMS primljen na Android telefonu

Na Android uređajima, provera dostave SMS poruka je prilično jednostavna. Ova funkcija je često podrazumevano uključena, ali ako to nije slučaj, možete je manuelno aktivirati. Da biste to uradili, pratite sledeće korake:

  • Otvorite aplikaciju za slanje poruka na vašem Android uređaju.
  • Kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu kako biste pristupili više opcija, a zatim izaberite ‘Settings’ ili ‘Postavke’.
  • Unutar postavki, potražite opciju ‘Text Messages’ (SMS) ili ‘Text message receipt confirmation’ (Potvrda prijema tekstualnih poruka) i aktivirajte je.

Nakon ovih koraka, kada pošaljete SMS poruku, trebali biste dobiti obaveštenje koje potvrđuje da je poruka dostavljena. Važno je napomenuti da ova funkcija može zavisiti od mrežnog operatera i da neke poruke mogu biti poslate na način na koji se potvrda o dostavi ne generiše.

Kako proveriti da li je SMS primljen na iPhone-u

Na iPhone uređajima sistem za proveru dostave SMS poruka postoji, ali može biti nešto drugačije podesiti nego na Android uređajima. Evo kako to možete učiniti:

  • Otvorite aplikaciju ‘Settings’ ili ‘Postavke’ na vašem iPhone-u.
  • Scroll down do opcije ‘Messages’ ili ‘Poruke’ i kliknite na nju.
  • Potražite ‘Send Read Receipts’ ili ‘Pošalji potvrdu o čitanju’ i uključite tu funkciju.

Ova opcija će poslati obaveštenje onima koji su vam poslali poruku, da ste je pročitali. Međutim, moramo istaći da ‘Send Read Receipts’ funkcija više ima veze sa iMessage uslugom, nego sa standardnim SMS porukama. iMessage je Apple-ova usluga za slanje poruka koja funkcioniše preko interneta, a ne SMS mreže. Za standardne SMS poruke, potvrda dostave se može naplatiti zavisno od mrežnog operatera i vašeg paketa usluga.

Kako saznati da li je poruka stigla u četu

Što se tiče četova, odnosno aplikacija za instant poruke poput WhatsAppa, Viber-a ili Facebook Messengera, provera dostave poruke je dosta transparentna. Ove aplikacije uglavnom koriste sisteme sa dvoznakom kvačicom ili plavom kvačicom koje ukazuju na to da je poruka dostavljena i pročitana od strane primaoca. Na primer, u WhatsAppu jedna siva kvačica ukazuje na to da je poruka poslata, dve sive da je poruka dostavljena, a dve plave da je poruka pročitana.

Kako proveriti da li je poruka uspešno dostavljena

Najsigurniji način da se osigurate da je vaša poruka uspešno dostavljena je da pribegnete upotrebi funkcije za potvrdu dostave. Osim toga, možete proveriti i status poruke direktno u aplikaciji ili kroz vaš nalog kod mrežnog operatera ako je to moguće. Kod nekih operatera, postoji mogućnost da se putem njihove web stranice ili aplikacije proveri status poslatih poruka.

U slučaju da SMS nije dostavljen

Ako primetite da poruka nije dostavljena, proverite da li je došlo do problema sa mrežom ili je možda telefon primaoca isključen ili van domašaja signala. Takođe, proverite da li ste pravilno uneli broj primaoca i da li je vaš uređaj u ispravnom

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu