Kako napraviti anketu na Googleu

Kako napraviti anketu na Googleu

Kada želite da prikupite mišljenja, povratne informacije ili podatke od veće grupe ljudi, online ankete su jedan od najefikasnijih načina za to. Google, kao platforma koja pruža širok spektar servisa, nudi i jednostavna rešenja za kreiranje anketa putem Google Obrasca i Google Surveys. U ovom članku biće objašnjeni koraci kako možete napraviti svoju anketu, pruženi saveti za uspešno sprovođenje ankete, kao i uobičajene greške koje treba izbegavati.

Kreiranje ankete na Google obrascima

Google Obrasci (Google Forms) su jedan od najpopularnijih alata za kreiranje anketa, upitnika i kvizova. Besplatni su za korišćenje i sadrže različite tipove pitanja. Da krenete, prvo se prijavite na svoj Google nalog, otvorite Google Drive, kliknite na “New”, a zatim na “More” i izaberite “Google Forms”. Početna stranica će vam omogućiti da birate između praznog obrasca ili koristite predložene template. Odavde možete dodavati različite tipove pitanja, organizovati sekcije i prilagoditi dizajn obrasca svojoj nameni i brendu. Ne zaboravite da testirate obrazac pre nego što ga pošaljete primaocima.

Korak po korak uputstvo za pravljenje ankete na Google Surveysu

Google Surveys predstavlja još jedan alat koji možete koristiti za kreiranje anketa. Da biste napravili anketu na Google Surveysu, potrebno je da imate Google nalog i da posetite Google Surveys website. Kliknite na “Start now” i sledite uputstva za kreiranje nove ankete. Ovde možete određivati ciljanu publiku, postaviti pitanja i birati tip odgovora koji želite. Takođe, Google Surveys pruža analitiku koja može pomoći u razumevanju sakupljenih podataka. Bitno je znati da za korišćenje Google Surveysa može biti potrebno plaćanje, u zavisnosti od ciljane publike i dužine ankete.

Kako izraditi profesionalnu anketu na Google platformi

Profesionalnost vaše ankete može značajno uticati na odziv i kvalitet prikupljenih informacija. Važno je da pitanja budu jasna i precizna, a obrazac atraktivno dizajniran. Google Forms nudi različite opcije za personalizaciju, uključujući izbor boja, fontova i mogućnost dodavanja logotipa. Takođe, obratite pažnju na logički tok ankete, koristite uslovno grananje pitanja gdje je to potrebno, i osigurajte da vaš obrazac izgleda profesionalno i na mobilnim uređajima.

Saveti za uspešno sprovođenje ankete putem Google alata

Kako bi vaša anketa bila uspešna, razmislite o segmentaciji ciljane publike i personalizaciji poruka. Jasan poziv na akciju (CTA) će poboljšati odziv, a pažljivo testiranje će osigurati da su svi tehnički aspekti vaše ankete ispravni. Ohrabrite učesnike da daju iskrene odgovore i, po mogućstvu, ponudite incentives kao što su pokloni ili popusti. Važno je i da jasno naznačite koliko će vremena biti potrebno za popunjavanje ankete i da istaknete važnost njihovih odgovora.

Najčešće greške pri kreiranju ankete na Googleu

Greške prilikom kreiranja anketa mogu imati negativan uticaj na njihovu efikasnost. Nekoliko uobičajenih grešaka uključuje stvaranje suviše dugih ili nejasnih pitanja, nesukladan dizajn koji odvlači pažnju od sadržaja, neomogućavanje anonimnosti učesnicima, kao i zanemarivanje testiranja obrasca na različitim uređajima i pregledačima. Pored toga, važno je postaviti relevantna pitanja koja direktno doprinose cilju vaše studije.

Savladavši korake kako napraviti anketu na Google obrascima i Google Surveysu, primenivši savete za profesionalnost i izbegavajući uobičajene greške, spremni ste da napravite efektivnu anketu koja će vam doneti dragocene uvide. Zapamtite da je kontinuirano unapređivanje ključno, kao i adaptacija sadržaja bazirano na povratnim informacijama. Srećno sa vašim anketama!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu