Kako preuzeti Java-u

Kako preuzeti Java-u

Java je visokonivojski programski jezik koji je razvila kompanija Sun Microsystems, a kasnije preuzela Oracle Corporation. Poznat po svojoj portabilnosti, bezbednosti i snažnim performansama, Java je ključan alat za razvijanje aplikacija i softvera različitih tipova. U ovom tekstu ćemo se upoznati s osnovnim koracima preuzimanja Jave, uključujući i potrebne preduslove kao što su minimalni zahtevi, razumevanje Java Runtime Environment (JRE) i Java Development Kit (JDK), te kako instalirati Javu na različitim operativnim sistemima, kao što su Windows i Mac.

Minimalni zahtevi za preuzimanje Java-e

Prije nego što počnete sa preuzimanjem Java-e, važno je osigurati da vaš računar ispunjava osnovne tehnološke zahteve. Za operativni sistem Windows, trebali biste imati najmanje Windows 7 verziju ili noviju, dok za Mac korisnike, potrebno je posedovati OSX verziju koja podržava najnovije JRE i JDK. Takođe, trebalo bi da imate dovoljno RAM memorije (minimalno 128 MB) i barem 124 MB slobodnog prostora na disku. Moderna računala često daleko premašuju ove minimalne specifikacije, pa to obično nije problem.

Preuzimanje Java-e na Windows računaru – korak po korak

Da biste preuzeli Javu na Windows računaru, prvi korak je da posetite zvaničnu Oracle websajtu. Nakon toga, sledite ove korake:

  1. Odaberite odgovarajuću verziju Java-e shodno vašim potrebama i specifikacijama vašeg računara.
  2. Kliknite na link za preuzimanje i sačekajte da se instalacioni file preuzme na vaš sistem.
  3. Pokrenite preuzeti instalacioni file i sledite upute koje se pojavljuju na ekranu kako biste kompletirali instalaciju.
  4. Nakon instalacije, restartujte računar kako bi se promene pravilno primenile.

Java Runtime Environment – Šta je to i kako preuzeti

Java Runtime Environment (JRE) je skup softverskih alata koji vam omogućava pokretanje aplikacija napisanih u Java programskom jeziku. JRE je neophodan za sve koji žele da koriste softver zasnovan na Javi. Preuzimanje JRE:

  1. Posetite zvaničnu Oracle stranicu i pronađite JRE odgovarajuće verzije.
  2. Kliknite na “Download” dugme i prihvatite licencni ugovor.
  3. Odaberite verziju JRE-a koja odgovara vašem operativnom sistemu (32-bitni ili 64-bitni)
  4. Pratite gore navedene korake instalacije.

Odmah po završetku instalacije, vaš sistem biće sposoban da pokreće Java aplikacije.

Java Development Kit – Sve o razvojnom okruženju Jave

Java Development Kit (JDK) predstavlja kompletniji paket nego što je JRE, jer pored okruženja neophodnog za pokretanje Java programa, uključuje i alate neophodne za razvoj, kompilaciju i debugovanje Java aplikacija. Preuzimanje JDK:

  1. Posetite Oracle stranicu i pronađite JDK.
  2. Preuzmite odgovarajuću verziju u skladu sa operativnim sistemom koju koristite.
  3. Instalirajte JDK po uputstvima, slično kao što ste sledili korake za instalaciju JRE-a.

Nakon instalacije JDK-a, bićete u mogućnosti da razvijate sopstvene Java aplikacije i doprinesete svetu softverskog razvoja.

Preuzimanje Java-e na Mac računaru – Upustvo za instalaciju

Ako koristite Mac, proces preuzimanja i instalacije Jave je sličan kao i na Windows računaru, ali s nekim specifičnostima:

  1. Posetite Oracle stranicu i pronađite Java verziju za Mac.
  2. Preuzmite željenu verziju Jave za MacOS.
  3. Otvorite preuzeti .dmg file i pokrenite instalacioni program.
  4. Sledite upute za instalaciju koje se prikažu na ekranu.

Posle instalacije, moraćete da restartujete svoj Mac kako bi promene stupile na snagu i kako bi se Java ispravno pokrenula.

Java je i dalje jedan od najpopularnijih programskih jezika, sa širokim spektrom primene u različitim oblastima IT-a. Bez obzira da li ste programer ili korisnik koji treba da pokrene Java aplikaciju, važno je da imate instaliranu odgovarajuću verziju Java-e na svom računaru. Praćenjem gore navedenih koraka, možete lako preuzeti i instalirati JRE ili JDK, shodno vašim potrebama. Sa pravim alatima i malo strpljenja, spremni ste da uđete u svet Java programiranja i koristite moćne Java aplikacije.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu