Kako preuzeti Cydia-u

Kako preuzeti Cydia-u

Cydia je aplikacija koja korisnicima Apple-ovih uređaja, kao što su iPhone, iPad ili iPod Touch, omogućuje pristup i instalaciju softvera koji nije odobren od strane Apple-a. Praksa instalacije Cydia-e je poznata kao “jailbreaking”, a mnogi korisnici odlučuju da “jailbreak-uju” svoje uređaje kako bi mogli da prilagode svoj sistem i koriste aplikacije koje nisu dostupne preko zvanične Apple App Store. U ovom članku ćemo objasniti kako možete instalirati Cydia-u na vašem Apple uređaju i kako da je podesite nakon instalacije.

Kako instalirati Cydia-u na telefonu?

Pre nego što počnete s instalacijom Cydia-e, važno je napomenuti da “jailbreaking” može ukinuti vašu garanciju Apple-a, te takođe postoje rizici koji uključuju nestabilnost sistema, mogućnost sigurnosnih rizika, i probleme sa budućim ažuriranima softvera od strane Apple-a. Ako ste ipak odlučili da preuzmete Cydia-u, evo koraka koje trebate pratiti.

Prvi korak: ažuriranje paketa

Pre instaliranja Cydia-e, potrebno je da izvršite “jailbreak” vašeg uređaja pomoću odgovarajućeg alata. Alati za “jailbreaking” variraju u zavisnosti od verzije iOS-a koju imate na uređaju. Obavezno napravite potpuno backup vašeg uređaja pre nego što započnete proces “jailbreaking”-a. Nakon uspešnog “jailbreaking”-a, alat će automatski instalirati Cydia-u na vaš uređaj. Prilikom prvog pokretanja Cydia-e, ona će vam ponuditi da ažurirate neophodne pakete. Ovaj korak je veoma važan jer obezbeđuje stabilno i sigurno okruženje za vaš “jailbreak”-ovani uređaj.

Drugi korak: instalacija Cydia-e

Nakon ažuriranja paketa i neophodnih resursa, možete nastaviti sa korišćenjem Cydia-e kako biste preuzeli i instalirali razne “tweaks”, aplikacije i teme koje su dostupne preko različitih repozitorijuma. Cydia funkcioniše poput aplikacijske prodavnice, ali se fokusira na sadržaj koji nije odobren od strane Apple-a. Takođe, Cydia omogućava korisnicima da dodaju nove izvore (repozitorijume), čime proširuju broj dostupnih aplikacija i modifikacija.

Kako podesiti Cydia-u nakon instalacije?

Posle instalacije, Cydia može izgledati pomalo zbunjujuće za nove korisnike. Preporučuje se da istražite osnovne funkcionalnosti Cydia-e, kao što su pretraga aplikacija, instalacija i uklanjanje “tweaks”-a, kao i dodavanje i upravljanje repozitorijumima. Takođe, poželjno je instalirati neophodne dodatke koji vam mogu pomoći u poboljšanju performansi vašeg “jailbreak”-ovanog uređaja i smanjenju potencijalnih problema.

Brzo rešenje: ubijanje procesa backboardd SpringBoard

Ponekad, nakon instalacije određenih “tweaks”-a, možete iskusiti smetnje kao što su zamrzavanje ili usporavanje uređaja. U takvim situacijama, može biti korisno prekinuti neke od background procesa poput “backboardd” ili “SpringBoard”. Ovo se može učiniti putem određenih alata dostupnih u Cydia-i koje omogućuju napredno upravljanje procesima. Međutim, budite oprezni jer ovo može izazvati dodatne smetnje ako nije pravilno izvedeno.

U zaključku, instalacija Cydia-e na vašem Apple uređaju može otvoriti novi svet personalizacije i aplikacija koje nisu dostupne preko zvanične App Store. Međutim, važno je pridržavati se uputstava i biti svestan rizika koji dolaze uz “jailbreaking” vašeg uređaja. Postupite pažljivo i uživajte u novim mogućnostima koje Cydia pruža!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu