Kako napraviti peć na Minecraftu

Kako napraviti peć na Minecraftu

Minecraft je jedna od najpopularnijih igara na svetu i pruža igračima gotovo neograničene mogućnosti za istraživanje, gradnju i preživljavanje u jedinstveno kreiranom blokovskom svetu. Jedan od osnovnih elemenata za preživljavanje u Minecraftu je peć, koja vam omogućava da topite rude, kuvate hranu i obavljate mnoge druge važne aktivnosti. U ovom članku, objasnićemo kako možete napraviti peć u Minecraftu, kako je koristiti, kako je upaliti, napraviti automatizovanu peć i kako je efikasno koristiti da bi vaše Minecraft avanture bile još zanimljivije i produktivnije.

Kako napraviti peć u Minecraftu

Prvi korak ka uspostavljanju vaše baze u Minecraftu je izrada peći. Peć možete napraviti koristeći osnovni materijal – kamen (cobblestone). Da biste dobili kamen, potrebno je kopati kamen bilo kojim vrstom lopate, osim drvene. Nakon što sakupite dovoljan broj komada kamena, sledi proces izrade peći:

  1. Otvorite radni sto (crafting table).
  2. Postavite kamen (cobblestone) u sve kvadratiće radnog stola, osim središnjeg kvadratića.
  3. Kada postavite kamen kako treba, peć će se pojaviti kao proizvod koji možete premestiti u svoj inventar.

Imajte na umu da je potrebno 8 komada kamena da bi napravili jednu peć. Sada kada imate peć, možete je postaviti bilo gde u svojoj bazi ili šatoru i početi sa korišćenjem.

Kako koristiti peć u Minecraftu

Da biste koristili peć, jednostavno desni klik na peć nakon što ste je postavili. Otvoriće vam se interfejs sa dva ulazna i jednim izlaznim slotom. Gornji slot je namenjen za predmete koje želite topiti ili kuvati (na primer rude ili sirovo meso), dok je donji slot za materijal koji gori i generiše toplotu (ugljen, drvene blokove, grane itd.).

Kada postavite materijal u oba slota, proces topionika ili kuvanja će početi. Nakon određenog vremena, u izlaznom slotu pojaviće se krajnji proizvod – na primer, gvožđe iz rude ili pečeno meso.

Kako upaliti peć u Minecraftu

Za paljenje peći u Minecraftu potreban vam je gorivni materijal. Najčešće korišćeni gorivi materijali su ugljen ili drvo. Stavite gorivi materijal u donji slot peći, a zatim stavite materijal koji želite obraditi u gornji slot. Peć će se aktivirati čim postavite materijale i početi proces pečenja ili topljenja.

Svaki tip gorivnog materijala gori različito dugo. Na primer, ugljen gori duže i efikasnije od drvenih predmeta.

Kako napraviti automatizovanu peć u Minecraftu

Za naprednije igrače, automatizacija je ključ za efikasnost. Automatizovana peć u Minecraftu postiže se upotrebom mehanizama kao što su lejci (hoppers) i merni blokovi (comparator). Evo osnovnih koraka za izradu automatizovane peći:

  1. Postavite peć na željenu lokaciju.
  2. Povežite lejce sa gornje i donje strane peći tako da gornji lejac služi za unos materijala koji treba topiti, a donji za unos goriva.
  3. Sa strane peći postavite drugi lejac koji će služiti kao izlaz za gotove proizvode.
  4. Koristeći redstone, spojite merni blok sa peći kako bi detektovao kada su proizvodi gotovi i automatski ih premestio u izlazni lejac.

Ako postavite sustav na ovaj način, moći ćete da automatizujete proces pečenja i topljenja tako da možete obavljati druge aktivnosti dok vaši materijali se obrađuju.

Kako efikasno koristiti peć u Minecraftu

Da biste efikasno koristili peć u Minecraftu, važno je razumeti koji materijali nude najbolji izlaz goriva i kako mozete maksimizirati proces topljenja. Na primer, blok uglja će topiti više predmeta nego što bi pojedinačni komadi ugljena mogli, što čini blok uglja efikasnijim za veće količine materijala. Takođe, planiranje količine materijala koje ćete topiti odjednom može uštedeti gorivo i vreme. Napredne tehnike, poput korišćenja sunčane peći (koja koristi solarnu energiju umesto goriva) ili upotreba više peći paralelno, mogu dodatno povećati vašu efikasnost.

Peć u Minecraftu je ne

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu