Kako preuzeti OBS

Kako preuzeti OBS

OBS ili Open Broadcaster Software je besplatan i otvoren program za direktno emitovanje i snimanje ekrana. Ova aplikacija je omiljeni alat mnogih ljubitelja video igara, streamera, ali i svih onih koji trebaju profesionalno rešenje za snimanje i emitovanje video sadržaja. U ovom članku objasnićemo šta je OBS, kako se instalira, kako se preuzima na različite platforme i kako se koristi za ostvarivanje najboljih rezultata u emitovanju.

Šta je OBS i kako ga instalirati?

OBS (Open Broadcaster Software) je moćan program koji omogućava snimanje i emitovanje video sadržaja uživo putem interneta. Kompatibilan je sa različitim platformama kao što su Windows, Mac i Linux, što ga čini pristupačnim širokom spektru korisnika. OBS pruža korisnicima mogućnost da kreiraju scene sa višestrukim izvorima kao što su snimci sa ekrana, video sa web kamera, slike, tekst, prezentacije i mnogo drugog. Instalacija OBS-a je prilično intuitivna i podrazumeva preuzimanje instalacionog fajla s zvanične web stranice i praćenje uputstava za instalaciju koji su prilagođeni za različite operativne sisteme.

Instalacija OBS Studio-a

Instalacija OBS Studio-a je jednostavan proces koji počinje posetom zvaničnom sajtu OBS projekta (obsproject.com) i odabirom verzije programa koji je kompatibilan sa operativnim sistemom na vašem uređaju. Korisnici mogu da biraju između verzija za Windows, Mac i Linux. Nakon preuzimanja instalacionog fajla, potrebno je pokrenuti ga i slediti instrukcije koje uključuju odabir lokacije za instalaciju, komponenti koje želite da instalirate i mogućnost da kreirate prečicu na radnoj površini za lakši pristup OBS Studio-u.

Preuzimanje OBS-a na računar

Da biste preuzeli OBS na Windows računar, potrebno je otići na zvaničnu stranicu OBS projekta i odabrati verziju OBS Studio-a za Windows. Odmah po preuzimanju, pokrenite instalacioni fajl. Proces instalacije će vas uputiti kroz nekoliko jednostavnih koraka koji uključuju prihvatanje uslova korišćenja i odabir putanje gde će program biti instaliran. Prateći ove korake, OBS će biti spreman za korišćenje u svega nekoliko minuta.

Preuzimanje OBS-a na Mac

Slično kao i za Windows, preuzimanje OBS-a na Mac računar zahteva posetu zvaničnoj stranici projekta i odabir verzije programa za macOS. Preuzmite instalacioni paket i otvorite ga. Mac korisnici će možda morati da autorizuju instalaciju softvera iz neidentifikovanog izvora u sistemu, što se može obaviti kroz System Preferences pod sekcijom “Security & Privacy”. Nakon ovoga, možete preći na samu instalaciju prateći uputstva koja se pojavljuju na ekranu.

Uputstvo za korišćenje OBS-a

Kada ste uspešno instalirali OBS, sledeći korak je njegovo konfigurisanje i učenje osnovnih funkcija. Prvo što ćete primetiti nakon pokretanja programa je glavni interfejs koji sačinjava nekoliko panela, uključujući izvore, scene, audio mixer, kontrol pejdž i pregled strima. Da biste započeli, kreirajte novu scenu, a zatim dodajte izvore kao što su snimak sa ekrana, web kamera, ili neki drugi audio ili video izvor. Možete podesiti veličinu i pozicionirati izvore unutar scene. Takođe, važno je podesiti podešavanja za emitovanje odabirom servisa i unosićete ključ strima koji se dobija od platforme na kojoj želite da emitujete.

OBS Studio predstavlja izuzetno moćnu, ali istovremeno i besplatnu alatku za snimanje i emitovanje video sadržaja uživo. Uz malo truda i vremena provedenog u učenju i podešavanju, možete postići profesionalni kvalitet strimovanja i snimanja. Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da shvatite kako se OBS preuzima, instalira i koristi na različitim operativnim sistemima. Sa pravim alatima i malo kreativnosti, vaši video sadržaji mogu dobiti sasvim novu dimenziju. Srećno sa vašim budućim projektima koristeći OBS!

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu