Resetovanje NVRAM-a

Resetovanje NVRAM-a

Moderni računari dolaze sa različitim ugrađenim memorijama i komponentama koje omogućavaju efikasno i brzo pokretanje sistema, aplikacija, kao i očuvanje određenih podešavanja kada je uređaj isključen. NVRAM (non-volatile random-access memory) je jedan od tipova memorije koji se koristi u Apple računarima i igra važnu ulogu u funkcionisanju macOS sistema. Ponekad, kada se pojave određeni problemi sa sistemom, kao što su problemi pri pokretanju, greške u prikazu videa, zvuka ili problema sa pohranom sistemskih podešavanja, resetovanje NVRAM-a može biti korisno. Ovaj proces može da reši razne male softverske smetnje, a ovaj članak će vas voditi kroz korake i razloge zašto je ponekad potrebno resetovati NVRAM na vašem Apple računaru.

Šta je NVRAM i kada je potrebno resetovati

NVRAM ili non-volatile random-access memory je vrsta memorije koja čuva određene informacije potrebne za pokretanje računara, kao što su podešavanja zvuka, rezolucije ekrana, izbor pokretanja sistema i slično, čak i kada je računar isključen. NVRAM je naslednik starijeg PRAM-a (parameter RAM) koji se koristio u ranijim Mac računarima. Ako primetite da vaš Mac ima problema sa ovim aspektima, ili ako se ponekad dešava da ne može da zapamti određene promene u podešavanjima nakon restarta, možda je vreme za resetovanje NVRAM-a.

Kako resetovati SMC na računaru

SMC (System Management Controller) je još jedan ključni komponent za pravilno funkcionisanje Mac računara, zadužen za upravljanje energetskim i hardverskim funkcijama, kao što su baterija, termalno upravljanje i detekcija poklopca. Ako resetovanje NVRAM-a ne rešava vaš problem, SMC je sledeća stvar koju biste trebali resetovati. Proces resetovanja SMC-a se razlikuje u zavisnosti od toga da li imate Mac sa ugrađenom ili izmenjivom baterijom i da li se radi o desktop ili prenosnom računaru. U većini slučajeva proces uključuje isključivanje računara, odstranjivanje struje i pritisak određene kombinacije tastera za resetovanje prilikom pokretanja.

Koraci za resetovanje NVRAM-a na Apple uređaju

Da biste resetovali NVRAM na Mac-u, slijedite ove korake:

  1. Isključite vaš Mac.
  2. Pronaći ćete nekoliko tastera koji će biti korišćeni za resetovanje: Command (⌘), Option (Alt), P i R.
  3. Uključite Mac i odmah pritisnite ove tastere istovremeno: Command (⌘), Option (Alt), P i R.
  4. Držite tastere pritisnute otprilike 20 sekundi. Tokom ovog vremena, Mac može ponovo zvučati zvukom pokretanja ili iskazivati druge znake restartovanja.
  5. Oslobodite tastere nakon čujnog zvuka za pokretanje ili nakon što se Apple logo pojavi i nestane drugi put.

Kada se Mac ponovo pokrene, NVRAM je resetovan.

Resetovanje PRAM-a na Mac-u

PRAM, ili Parameter RAM, je bio korišten u starijim generacijama Mac računara i služio je sličnoj svrsi kao i NVRAM. Proces resetovanja PRAM-a je sličan postupku za NVRAM, koristeći istu kombinaciju tastera. Ako koristite stariji Mac računar, ovaj postupak može biti relevantan za rešavanje sličnih problema.

Rješavanje problema uz resetovanje NVRAM-a

Resetovanje NVRAM-a može biti korisno u rešavanju različitih problema, kao što su:

  • Neprecizni prikazi vremena i datuma
  • Izbor diskova prilikom pokretanja
  • Problemi sa zvukom (npr. izabrani izlazni zvučnik se ne čuva)
  • Problemi sa rezolucijom ekrana
  • Pogrešne postavke kada se više memorira zadnjih korišćenih kernel panika

Zaključno, resetovanje NVRAM-a je jednostavan ali moćan način za rešavanje određenih problema ili grešaka na Mac računarima. Iako se u većini slučajeva ne zahteva često resetovanje, dobro je znati kako i kada ga izvesti, posebno ako se susretnete sa gore navedenim problemima. Ukoliko resetovanje NVRAM-a ne rešava vaš problem, potražite dalju tehničku podršku od Apple podrške ili sertifikovanog tehničara.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu