Kako pronaći osobu s njenim telefonskim brojem

Kako pronaći osobu s njenim telefonskim brojem

Kada pokušavamo da pronađemo nekoga uz pomoć telefonskog broja, često se nađemo pred izazovom koji izgleda kao potraga za iglom u plastu sijena. Ipak, zahvaljujući tehnološkom napretku i dostupnim online alatkama, potraga za osobom preko telefonskog broja postaje znatno olakšana. U ovom članku istražićemo različite metode kojima se može utvrditi identitet pozivaoca samo sa brojem telefona, kao i načine na koje može kontaktirati osobu.

WhatsApp

WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za instant poruke na svetu, i vlasnik je bogate korisničke baze sa kontaktima. Problem kod traženja nekoga preko WhatsAppa je u tome što privatnost korisnika ostaje zaštićena dok korisnik ne odluči da otkrije svoj identitet. Da biste pronašli nekoga na WhatsApp-u upotrebom telefonskog broja, morate dodati osobu u kontakte vašeg telefona. Po sinhronizaciji sa WhatsAppom, ukoliko osoba koristi aplikaciju, njeno ime (ili često samo broj telefona) pojaviće se u vašem WhatsApp kontakt listi. Ovo ne garantuje da ćete dobiti više informacija o osobi, ali vam pruža kanal kroz koji možete uspostaviti komunikaciju.

Pozivatelj nepoznat

Ukoliko ste se našli u situaciji da na vašem ekranu telefona svetli nepoznat broj, često je prva reakcija nedoumica – da li javiti se ili ignorisati poziv? Danas postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći da identifikujete ‘nepoznate pozivatelje’ pre nego što odlučite da li želite da uspostavite komunikaciju. Ove aplikacije obično rade tako što upoređuju ulazni broj sa ogromnom bazom podataka brojeva telefona koja se obično puni korisničkim prijavama i javno dostupnim informacijama.

Truecaller

Truecaller je jedno od najpopularnijih rešenja kada je reč o identifikaciji nepoznatih brojeva telefona. Ova aplikacija vam omogućava da otkrijete ime, e-mail i često i lokaciju osobe koja vas je pozvala, čak iako ta osoba nije deo vaših kontakata. Funkcioniše na principu deljenja kontakata između korisnika, stvarajući tako jednu veliku, globalnu bazu podataka. Truecaller ima opciju i za blokiranje poziva od neželjenih brojeva. Važno je napomenuti da iako je ova aplikacija veoma korisna, postoji mogućnost da ljudi sa kojima niste delili svoj kontakt sada imaju pristup vašem broju preko baze Truecaller-a, što otvara pitanja privatnosti.

Bele strane

Tradicioni pristup potrazi za osobom uz pomoć telefonskog broja u Italiji bio bi kroz “PagineBianche”, odnosno kroz bele telefonske strane koje su katalogizirale telefone i adrese građana. Da li takav oblik više postoji? Kao i mnoge druge usluge, bele strane su se preselile na internet, a u Srbiji se slični direktorijumi mogu naći pod različitim imenima. Princip je isti – unosite telefonski broj u pretragu, i ako je broj javno dostupan i unet u direktorijum, dobićete informacije o vlasniku broja.

Žute strane

Slično kao i bele strane, “PagineGialle” ili žute strane su korišćene u Italiji za pronalaženje kontakata kompanija i poslovnih subjekata. U Srbiji postoji verzija koja se može koristiti za istu svrhu, i nudi upotrebljivo sučelje za pretragu po broju telefona. Korisnik može da unese broj telefona u pretragu, i ako je reč o broju firme koji je javno dostupan, moći će da pronađe potrebne informacije. Žute strane su veoma korisne kada pokušavate da saznate više o broju koji pripada nekom poslovnom subjektu.

U finalnom poglavlju, sve ove metode pružaju različite nivoe uspešnosti i pristupanja informacijama, ali bitno je naglasiti da biste trebali biti svesni i privatnosti pojedinca i zakonskih ograničenja vezanih za praćenje i objavljivanje privatnih podataka. Uvek koristite ove alate odgovorno i sa poštovanjem prema zakonu i pravima drugih. Dok tehnologija donosi mnoge koristi i olakšanja u naše živote, važno je da je koristimo na pravi način i sa etičkim razmišljanjem.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu