Kako spojiti particionirani hard disk

Kako spojiti particionirani hard disk

Kada dođe trenutak za organizovanje i optimizaciju prostora na hard disku, jedna od čestih operacija koju mnogi korisnici žele da izvedu je spajanje particionisanog hard diska. Proces spajanja na prvi pogled može izgledati složeno, ali uz pravilne alate i upute postupak se može obaviti brzo i efikasno. U ovom tekstu ćemo objasniti kako spojiti particionirani hard disk i to kako u Windows tako i u macOS operativnim sistemima.

Kako spojiti particionirani hard disk u Windowsu

Windows operativni sistem dolazi s ugrađenim alatima za upravljanje diskovima koji olakšavaju manipulaciju particijama. To uključuje i njihovo spajanje, što je korisno kada želite da slobodan prostor na jednoj particiji dodate na drugu ili jednostavno spajate dve susjedne particije u jednu veću. Da bismo to uradili, prvo morate osigurati da nema podataka na particiji koju planirate da uklonite ili preselite podatke na neko drugo mesto.

Upravljanje diskom

Za početak, potrebno je doći do alata Upravljanje diskom. To se može postići desnim klikom na ikonu ‘Ovaj računar’ (ili ‘My Computer’, zavisno od verzije Windowsa) i odabirom ‘Upravljanje’. Zatim u prozoru koji se otvori treba odabrati ‘Upravljanje diskovima’. Potom, kliknete desnim klikom na particiju koju želite da uklonite i odaberete opciju ‘Delete Volume’. Nakon toga, prostor koji je ta particija zauzimala postaje ‘Unallocated’. Sada možete desnim klikom na susednu particiju izabrati ‘Extend Volume’ da biste spojili nealocirani prostor s tom particijom.

EASEUS Partition Master

Ako vam ugrađeni alati operativnog sistema nisu dovoljno pouzdani ili tražite dodatne funkcionalnosti, tu je EASEUS Partition Master. Ovo je moćan alat treće strane koji omogućava niz operacija nad diskovima i particijama, uključujući i spajanje particija. Nakon instalacije i pokretanja programa, trebate odabrati particiju koju želite da spojite, zatim kliknite na ‘Merge partition’. Potom birate ciljnu particiju i potvrđujete operaciju. EASEUS Partition Master će obaviti ostalo, spajajući izabranu particiju s ciljnom bez gubitka podataka.

Kako spojiti particionirani hard disk na macOS-u

macOS operativni sistem takođe ima slične alate kao Windows kada je u pitanju upravljanje particijama, ali sa malo drugačijim interfejsom. Spajanje particija na Mac računarima može se vršiti pomoću ugrađene aplikacije ‘Disk Utility’, poznate kao Utiliti za disk na srpskom jeziku.

Utiliti za disk

Za pristup Disk Utility, prvo morate otvoriti ‘Finder’ i zatim izabrati ‘Applications > Utilities’ i pokrenuti ‘Disk Utility’. U prozoru koji se pojavi trebate izabrati hard disk koji želite da uredite i kliknuti na ‘Partition’. Da biste spojili particije, potrebno je odabrati onu koju želite da uklonite i kliknuti na znak minus (-), a zatim potvrditi brisanje. Nakon što je particija uklonjena, možete proširiti susjednu particiju da zauzme slobodan prostor, čime efektivno spajate dve particije u jednu.

Spajanje particija može biti korisno iz mnogih razloga, uključujući povećanje prostora na osnovnoj particiji, smanjenje broja particija za lakše upravljanje ili čak pripremu diska za instalaciju novog operativnog sistema. Iako to može biti jednostavan proces, uvek je preporučljivo napraviti sigurnosnu kopiju važnih podataka pre nego što počnete sa bilo kakvim izmjenama particija, kako biste spriječili mogući gubitak podataka.

U završnom delu ovog članka, važno je napomenuti da bez obzira na operativni sistem i alat koji koristite, postupak spajanja particija zahteva pažnju i oprez. Pre nego što započnete sa procesom, uverite se da razumete sve korake i da imate sigurnosnu kopiju svih važnih podataka. Tome se može pristupiti rasterećeno i s pouzdanjem ako slijedite gore navedene upute. Spajanjem particija možete olakšati održavanje sistema i osigurati bolje iskorišćenje prostora na hard disku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu