Kako napraviti snimak ekrana na Mac-u

Kako napraviti snimak ekrana na Mac-u

Korišćenje Apple Mac računara donosi eleganciju i jednostavnost u obavljanju različitih poslova, uključujući i kreiranje snimaka ekrana. Bez obzira da li želite da sačuvate važan dokument, podelite neki sadržaj sa kolegama ili prijavite grešku, snimak ekrana (screenshot) je brz i efikasan način da sačuvate vizuelni sadržaj sa ekrana vašeg Mac računara. U ovom članku ćemo se detaljno posvetiti metodama i alatima koje MacOS pruža za kreiranje snimaka ekrana.

Napravite snimak ekrana svog Mac računara

Prvi i najosnovniji korak za kreiranje snimka ekrana na Mac računaru je upotreba ugrađenih prečica na tastaturi. Da biste napravili snimak celog ekrana, jednostavno pritisnite kombinaciju tastera Command + Shift + 3. Snimak će automatski biti sačuvan na vašem desktopu ili u folder kome ste vi to odredili u postavkama sistemskih preferencija. Ako koristite MacOS Mojave ili kasnije verzije, pojaviće se mala umanjena verzija snimka u donjem desnom uglu ekrana, koju možete kliknuti da odmah uredite ili podelite snimak.

Kako napraviti snimak delova ekrana i prozora na Mac-u

Ukoliko ne želite snimak celog ekrana, već samo određenog dela, MacOS nudi fleksibilnost pri izboru onoga što želite sačuvati. Korišćenjem prečice Command + Shift + 4, kursor će se promeniti u krst koji vam omogućava da selektujete deo ekrana koji želite da snimite. Kada otpustite miša, snimak će biti sačuvan na isti način kao i snimak celog ekrana. Dodatno, držanjem tastera Space nakon što pritisnete Command + Shift + 4, aktivirate opciju za snimanje pojedinačnih prozora ili toolbarova.

Korišćenje Screencast Utility alata za snimanje ekrana na Mac-u

Za one koji traže više opcija ili žele snimiti video ekrana (screencast), MacOS dolazi sa alatom po imenu Screenshot Utility. Ovaj alat se može aktivirati preko prečice Command + Shift + 5, i pruža različite mogućnosti: snimanje celog ekrana, selektovanog dijela ili čak snimanje video zapisa ekrana. Screencast Utility omogućava i odabir destinacije snimaka, postavljanje tajmera i odabir mikrofona ukoliko želite da vaš video zapis sadrži audio komentare.

Napredni načini kreiranja snimaka ekrana na Mac-u

Za korisnike koji žele još veću kontrolu nad procesom kreiranja snimaka ekrana, MacOS nudi i naprednije opcije. Jedna od njih je snimanje ekrana uz pomoć Terminala koristeći “screencapture” komandu, što može biti posebno korisno za automatizaciju ili kreiranje skripti. Takođe, postoje i trećepartijalni alati poput Snagit ili Lightshot koji nude dodatne mogućnosti uređivanja i deljenja.

Snimanje cijele web stranice na vašem Mac računaru

Često postoji potreba za snimanjem cijele web stranice, ne samo onoga što je vidljivo na ekranu. Iako MacOS sam po sebi ne nudi alate za ovu svrhu, postoji nekoliko ekstenzija i aplikacija kao što su ‘Awesome Screenshot’ ili ‘Paparazzi!’ koji omogućavaju snimanje cijelih web stranica, uključujući one dijelove koji nisu vidljivi bez skrolovanja.

Zaključno, različite potrebe za snimanjem ekrana na Mac računaru mogu se zadovoljiti korišćenjem ugrađenih alata koje MacOS pruža, bilo direktnim komandama na tastaturi ili preko Screencast Utility alata. Za specifičnije zahteve, tu su napredne opcije i trećepartijalni softver koji šire mogućnosti i olakšavaju rad. Bez obzira na to da li ste profesionalac ili povremeni korisnik, Mac nudi efikasna rešenja za kreiranje snimaka ekrana koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu