Kako povezati WiFi štampač

Kako povezati WiFi štampač

Danas su WiFi štampači postali standard u mnogim domaćinstvima i firmama zbog njihove praktičnosti i sposobnosti bežičnog povezivanja na različite uređaje. Povezivanje WiFi štampača sa uređajima može znatno olakšati štampanje dokumenta bez potrebe za žičanim povezivanjem. Kroz ovaj članak, proći ćemo kroz proces instaliranja i povezivanja WiFi štampača sa različitim vrstama uređaja, uključujući Windows i Mac računare, kao i Android i iPhone telefone.

Instaliranje WiFi štampača

Pre nego što se povežete sa WiFi štampačem, potrebno je izvršiti instalaciju uređaja. Prvi korak je raspakivanje i postavljanje štampača prema uputstvu proizvođača. Većina štampača dolazi sa CD-om ili vodičem koji sadrži softver potreban za instalaciju. Instalacija softvera obično uključuje povezivanje štampača na struju i uključivanje. Većina štampača će započeti automatski proces povezivanja na mrežu ili će vas softver voditi kroz proces.

Povezivanje WiFi štampača na računar sa Windows operativnim sistemom

Kada se štampač pravilno instalira, možete ga povezati sa računarom koji radi na Windows operativnom sistemu. Postupak obuhvata odlazak u ‘Settings’ pa ‘Devices’, i potom ‘Printers & scanners’. Ovde ćete izabrati opciju ‘Add a printer or scanner’. Windows će pretražiti dostupne štampače i trebali biste videti ime vašeg WiFi štampača na listi. Nakon što ga odaberete, praćenjem uputstava na ekranu kompletirajte proces povezivanja.

Povezivanje WiFi štampača na Mac

Na Mac računarima, proces povezivanja sa WiFi štampačem je takođe prilično jednostavan. Morate otići u ‘System Preferences’, izabrati ‘Printers & Scanners’, i kliknuti na ‘+’ da dodate novi štampač. Mac će pretražiti dostupne štampače na mreži i prikazati ih. Kada odaberete vaš WiFi štampač, instalacija će se obaviti automatski ako su potrebni drajveri dostupni online.

Povezivanje WiFi štampača na Android telefon

Uređaji sa Android operativnim sistemom takođe podržavaju povezivanje sa WiFi štampačima. Proces počinje odlaskom u ‘Settings’, potom u delu ‘Connected devices’, i izborom ‘Connection preferences’. U opciji ‘Printing’ možete dodati ili upravljati štampačima. Android koristi Google Cloud Print servis, koji će vam omogućiti da pronađete i dodate vaš WiFi štampač, ukoliko je isti podržan.

Povezivanje WiFi štampača na iPhone telefon

Za korisnike iPhone telefona, Apple nudi AirPrint funkciju koja olakšava povezivanje sa WiFi štampačima. Nije potrebno instalirati dodatne aplikacije; sve što je potrebno jeste da oba uređaja, iPhone i štampač, budu povezana na istu WiFi mrežu. Kada želite da štampate, izaberite opciju ‘Print’ ili ikonu štampača unutar aplikacije, odaberite vaš štampač sa liste, prilagodite postavke štampe po potrebi i pošaljite dokument na štampanje.

U konkluziji, proces povezivanja WiFi štampača može se razlikovati u zavisnosti od uređaja, ali se u suštini svodi na sličan skup akcija: instalacija štampača, povezivanje na istu WiFi mrežu koja se koristi na uređaju sa kojeg se štampa, te odabir štampača i štampanje. Uvek vodite računa da pratite uputstva proizvođača i koristite najnovije verzije drajvera kako biste osigurali najbolji mogući kvalitet štampe i pouzdanost uređaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu