Kako poboljšati zamućene fotografije

U današnje vreme, svi imamo digitalne fotoaparate ili telefone koji prave fotografije, ali često se dogodi da neke fotografije budu zamućene ili izgledaju loše. U ovom članku ćemo dati nekoliko saveta kako poboljšati takve fotografije i učiniti da izgledaju bolje i jasnije. Naučite kako poboljšati zamućene fotografije uz pomoć tehnika obrade slike koje ćemo predstaviti u ovom članku.

Kako staviti dve fotografije jednu pored druge pokazaćemo vam u ovom članku.

Besplatni alati za poboljšavanje zamućenih fotografija: Lunapic i drugi

Besplatni alati za poboljšavanje zamućenih fotografija su sjajna opcija za sve one koji se ne bave profesionalnim fotografijama, ali ipak žele da poprave izgled svojih slika. Među najpopularnijim alatima za ovu namenu je Lunapic, online platforma koja nudi razne opcije za poboljšavanje kvaliteta slika.

Lunapic ima mogućnosti za uklanjanje crvenih očiju, podešavanje boja, popravku zamućenja i još mnogo toga. Osim Lunapica, postoji i niz drugih besplatnih online alata koji vam mogu pomoći u poboljšavanju kvaliteta vaših slika, kao što su GIMP, Pixlr i Fotor.

GIMP je snažan alat za obradu slika koji se može preuzeti na računar, a nudi širok spektar opcija. Pixlr i Fotor su online platforme koje nude razne opcije za poboljšavanje kvaliteta slika, uključujući korekciju boja, podešavanje ekspozicije, uklanjanje zamućenja i još mnogo toga.

Svi ovi alati su besplatni i lako dostupni svima. Ako imate zamućene slike koje želite da popravite, ovi alati su sjajna opcija da krenete i usavršite se u obradi slika.

Korak po korak vodič za poboljšavanje zamućenih fotografija u Photoshopu

Ako ste se ikada zapitali kako da poboljšate zamućene fotografije, Photoshop je među najboljim softverskim rešenjima za tu namenu. Bez obzira da li je zamućenje uzrokovano lošim fokusom, kretanjem ili niskim svetlom, postoji nekoliko koraka koje možete pratiti da biste popravili svoje slike u Photoshopu.

Prvi korak je da otvorite sliku u Photoshopu i duplirate je kako biste zadržali originalni dosije. Zatim pronalazite filter “Sharpen” ili “Sharpen More” i primenite ga na sliku. Po potrebi, ovo možete ponoviti nekoliko puta.

Sledeći korak je da upotrebite alatke kao što su “Blur Tool” ili “Smart Blur” da biste postavili fokus na određeni deo slike, što ćete uraditi usmereno i postepeno. Ako vam treba preciznost u određenom delu slike, prebacite se na “Zoom Tool” da biste lakše manipulisali detaljima.

Kada ste gotovi sa ovim koracima, možete poboljšati sveukupnu oštrinu slike tako što ćete prilagoditi nivo kontrasta i svetlosti. Da biste to uradili, idite na “Image” i zatim na “Adjustments” i odaberite “Brightness/Contrast”. Laganim podešavanjem ovih parametara, moći ćete da poboljšate oštrinu slike i da dodate dubinu.

Kada završite sa svim koracima, napravite još jednu kopiju slike, ali ovaj put upotrebljavajući “Save As” kako biste ostavili prethodnu sliku nepromenjenu. Sada je vaša zamućena slika transformisana u oštru fotografiju koju možete koristiti bilo gde i bilo kad.

Poboljšavanje zamućenih fotki putem Android, iPhone aplikacija i online alata

Fotografije koje su zamućene izgledaju mutno, bez detalja i smanjuju kvalitet slike. Međutim, postoje razni načini da se popravi zamućenost fotografija. Aplikacije poput Snapseed, Lightroom i Photoshop Express (za Android i iPhone) nude brojne alate za poboljšavanje kvaliteta zamućene fotografije. Uz pomoć ovih aplikacija, korisnici mogu povećati oštrinu slike, smanjiti šum i dodati kontrast kako bi slika bila jasnija i izoštrenija.

Pored toga, postoje i online alati kao što su Sharpen Image, Fotor i DeblurMyImage koji su dostupni besplatno putem pretraživača. Oni takođe koriste napredne algoritme za poboljšavanje kvalitete fotografije i mogu biti korisni za sve koji nemaju instalirane aplikacije na svom uređaju.

Ako je zamućenost fotografije previše izražena, onda može biti teško vratiti originalni kvalitet slike. U takvim slučajevima, povećanje oštrine i smanjenje šuma može učiniti sliku jasnijom, ali detalji neće biti potpuno obnovljeni. Stoga je važno koristiti alate za podešavanje kvalitete fotografija prilikom snimanja kako bi se smanjila mogućnost zamućenja, ali i znati da postoji mogućnost za popravljanje zamućenih fotografija putem aplikacija i online alata.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu