Kako formatirati Windows 7 bez CD-a

Kako formatirati Windows 7 bez CD-a

U digitalnom dobu kada brzina i efikasnost korišćenja računara postaju sve važniji, jedan od najčešćih zadataka sa kojima se korisnici suočavaju je formatiranje operativnog sistema. Formatiranje Windows 7 sistema može biti neophodno iz više razloga: usled virusa, usporavanja sistema, ili jednostavno da se počne ispočetka sa čistim i neopterećenim operativnim sistemom. Iako mnoge korisnike zabrinjava sama pomisao na ovaj proces, formatiranje bez CD-a može biti jednostavno kada se pravilno izvede. U ovom tekstu, predstavićemo korake koji su potrebni za formatiranje Windows 7 sistema bez korišćenja CD-a ili USB-a.

Kako pripremiti računar za formatiranje bez CD-a

Priprema računara je ključna akcija pre nego što počnete sa procesom formatiranja. Pre svega, važno je da sačuvate sve važne podatke koje imate na računaru, jer će formatiranje očistiti sve što se nalazi na hard disku. Napravite rezervne kopije vaših dokumenata, fotografija, muzike, i svih drugih važnih podataka. Ovo možete uraditi na eksterni hard disk, USB fleš disk, ili na neki od oblak servisa za skladištenje podataka. Pored toga, uverite se da imate sve potrebne drajvere za vaš računar, koje možete preuzeti sa interneta ili pre formatiranja sačuvati sa vašeg trenutnog sistema.

Formatiranje Windows 7 bez korišćenja USB-a

Formatiranje Windows 7 sistema bez CD-a ili USB-a može se obaviti pomoću opcije za vraćanje sistema, koja dolazi integrisana unutar Windows 7 operativnog sistema. Da biste pristupili ovoj opciji, neophodno je restartovati računar i tokom pokretanja, pre učitavanja sistema, pritisnete taster F8. Ovo će vas odvesti do menija Advanced Boot Options. Unutar ovog menija postoji opcija “Repair Your Computer”, koja će vas voditi kroz korake za vraćanje sistema na fabričke postavke ili formatiranje.

Kako ponovo instalirati Windows 7 bez CD-a

Ukoliko ste prethodno kreirali posebnu particiju za oporavak Windows 7 sistema, taj prostor na hard disku možete koristiti za ponovnu instalaciju sistema. Pristup ovoj particiji je takođe moguć kroz meni Advanced Boot Options (taster F8 pri pokretanju računara). Alternativno, ako niste kreirali particiju za oporavak, možda će biti neophodno da pozajmite računar od prijatelja kako biste preuzeli instalacioni fajl sa zvanične Microsoft stranice i kreirali bootabilni USB.

Upotreba alata za formatiranje hard diska

Pored ugrađenih opcija koje Windows 7 nudi za formatiranje, postoji niz trećih alata koji vam mogu pomoći da formatirate vaš hard disk. Ovi alati se mogu koristiti za brisanje svih podataka sa hard diska, stvaranje i upravljanje particijama, kao što su GParted ili DBAN. Važno je napomenuti da prilikom korišćenja ovih programa trebate biti izuzetno oprezni, jer će svaka greška moći trajno da ošteti vaše podatke.

Koraci za uspešno formatiranje računara bez CD-a i USB-a

Da biste uspešno formatirali Windows 7 računar bez korišćenja CD-a ili USB-a, potrebno je slediti sledeće korake:
1. Sačuvajte sve važne podatke.
2. Restartujte računar i pritisnite taster F8.
3. Izaberite “Repair Your Computer” ili “Restore to Factory Settings” opciju.
4. Sledite uputstva na ekranu za formatiranje ili vraćanje sistema.
5. Nakon završetka procesa, instalirajte sve potrebne drajvere.
6. Vratite prethodno sačuvane podatke na računar.

U slučaju da se odlučite za korištenje alata trećih strana, proces će izgledati drugačije i zahtevaće pažljivo praćenje instrukcija koje pruža odabrani alat.

Formatiranje Windows 7 operativnog sistema bez CD-a može se učiniti zastrašujućim zadatkom, ali uz pravilnu pripremu i pažljivo praćenje koraka, možete uspešno obnoviti vaš sistem. Bitno je da prvo sačuvate sve važne podatke i drajvere pre početka procesa formatiranja, kako ne biste izgubili vredne informacije. Ne postoji potreba za panikom ukoliko nemate CD ili USB pri ruci, jer Windows 7 pruža integrisane alate koji vam mogu pomoći u obavljanju ovog zadatka. Prateći ove savete, vaš računar može biti vraćen na svoje fabričke postavke ili čak poboljšan sa čistim instaliranjem operativnog sistema, što može značajno poboljš

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu