Programi za prepoznavanje pesama

Programi za prepoznavanje pesama

U današnje vreme, zahvaljujući napretku tehnologije, postoji niz programa koji omogućavaju brzo i lako prepoznavanje pesama. Često se desi da čujemo melodiju koja nam se dopada dok smo u prodavnici, kafiću, ili čak gledamo televiziju, i da pri tom jednostavno ne znamo kako se pesma zove ili ko je izvođač. Srećom, postoji rešenje za ovakve situacije u vidu aplikacija koje omogućavaju identifikaciju pesama u samo nekoliko klikova. Ovaj članak će pokriti nekoliko popularnih programa koji su dostupni za različite platforme i kako se koriste.

Programi za prepoznavanje pesama

Kada govorimo o programima za prepoznavanje pesama, ne možemo a da ne spomenemo nekoliko lidera u ovoj oblasti. Ovi programi koriste različite tehnologije, poput digitalnih otisaka audio zapisa, kako bi pronašli odgovarajuću pesmu u svojoj bazi podataka i pružili korisniku informacije o njoj. Osim imena pesme i izvođača, često pružaju i dodatne informacije poput tekstova, albuma na kojem se pesma nalazi, pa čak i linkove za kupovinu ili slušanje pesme na muzičkim platformama kao što su Spotify ili Apple Music.

Shazam za macOS

Shazam je verovatno jedna od najpoznatijih aplikacija u oblasti prepoznavanja pesama. Ono što mnogi ne znaju jeste da Shazam nije dostupan samo za mobilne uređaje, već i za macOS. Sa Shazam-om za macOS, korisnici mogu identifikovati pesme direktno sa svojih računara. Integracija sa Apple-ovim ekosistemom omogućava da se pesme koje su prepoznate mogu odmah dodati u Apple Music biblioteku ili kupiti na iTunes-u. Korišćenje Shazama je veoma jednostavno – dovoljno je pokrenuti aplikaciju i usmeriti je prema izvoru zvuka, a ona će u većini slučajeva brzo i precizno identifikovati pesmu.

Siri za macOS

Siri, Apple-ov virtualni asistent, dostupan ne samo na iPhone i iPad uređajima, već i na macOS računarima, takođe nudi mogućnost prepoznavanja pesama. Koristeći Siri za ovu svrhu je takođe veoma lako – dovoljno je reći „Hey Siri, which song is this?” ili na srpskom “Hej Siri, koja je ovo pesma?” i asistent će koristiti Shazam-ovu tehnologiju za identifikaciju pesme koja se trenutno pušta. Informacije o pesmi će se zatim pojaviti na ekranu, pružajući korisniku sve potrebne detalje.

Online programi za prepoznavanje pesama

Za one koji ne koriste Apple uređaje ili traže alternativu tradicionalnim aplikacijama, postoje i online programi koji omogućavaju prepoznavanje pesama direktno iz internet pregledača. Ovi online servisi funkcioniraju tako što korisnik snimi kratki deo pesme pomoću mikrofona, a servis zatim analizira i upoređuje snimak sa svojom bazom podataka. Jedna od prednosti ovih servisa je to što su uglavnom besplatni i dostupni sa bilo kog uređaja koji ima pristup internetu.

Midomi za prepoznavanje pesama

Midomi je online program za prepoznavanje pesama koji nudi mogućnost da korisnici identifikuju pesme pevajući ili zviždući melodiju, kao i puštanjem muzike. To je korisno ako ne možete pronaći originalnu pesmu ili ne znate njene reči – možete jednostavno otpevati deo koji vam je ostao u glavi. Osim toga, Midomi ima društvenu komponentu gdje korisnici mogu deliti svoje verzije pesama sa zajednicom.

Msuica identificazione per macOS

Pronalaženje pesama na macOS-u

Za one koji koriste macOS, pored Siri-a i Shazam-a, postoje i drugi alati koji mogu pomoći u identifikaciji muzike. Na primer, VoiceOver Utility, alat za pristupačnost koji je ugrađen u macOS, takođe može koristiti svoje funkcionalnosti kako bi pomogao u prepoznavanju pesama za osobe sa oštećenjem vida. U suštini, macOS nudi različite opcije, bilo da su ugrađene u sam sistem ili dostupne preko aplikacija trećih strana, kako bi zadovoljio potrebe svojih korisnika u pogledu prepoznavanja muzike.

U zaključku, moderni programi za prepoznavanje pesama olakšavaju pristup muzici i informacijama o pesmama na načine koji su pre bili nezamislivi. Od Shazama i Sira na macOS-u, preko online alata poput Midomija, do dodatnih alata dostupnih za korisnike macOS-a, tehnologija nam pomaže da povežemo komade muzičkih slagalica koji nam nedostaju. Ove alatke

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu