Kako sprečiti otvaranje aplikacija prilikom pokretanja Windows-a

Kako sprečiti otvaranje aplikacija prilikom pokretanja Windows-a

Početak rada na računaru može biti frustrirajući ukoliko se susretnemo sa sporim pokretanjem sistema usled automatskog otvaranja raznih aplikacija. Ovaj problem je čest kod korisnika Windows operativnog sistema, ali srećom, postoje načini da se spreči ovakvo ponašanje i ubrza inicijalno učitavanje sistema. U ovom članku ćemo objasniti kako upravljati aplikacijama koje se automatski pokreću prilikom startovanja Windowsa i kako optimizovati vreme potrebno za pokretanje računara.

Kako upravljati aplikacijama u Windowsu pomoću Upravitelja zadataka

Upravitelj zadataka (Task Manager) Windowsa jedna je od najkorisnijih alatki što se tiče monitorisanja i upravljanja procesima na računaru. On omogućava korisnicima da vide koje su aplikacije trenutno aktive, koliko sistemskih resursa one koriste kao i mogućnost upravljanja aplikacijama koje se pokreću prilikom startovanja sistema.

Za pristup Upravitelju zadataka, jednostavno desnim klikom na Task Bar izaberite opciju ‘Task Manager’ ili koristite prečicu Ctrl + Shift + Esc. Nakon toga, pređite na tab ‘Start-up’. Ovde možete videti listu aplikacija koje imaju dozvolu da se pokrenu prilikom paljenja računara. Da bi ste sprečili aplikaciju da se automatski pokreće, kliknite na nju desnim klikom i izaberite ‘Disable’ ili ‘Onemogući’. Ovaj metod je jednostavan i efikasan za upravljanje automatskim pokretanjem aplikacija.

Kako upravljati aplikacijama u Windowsu iz Postavki

Windows 10 nudi i alternativan način upravljanja aplikacijama koje se pokreću prilikom startovanja sistema preko aplikacije ‘Settings’ ili ‘Postavke’. Da biste pristupili ovome, idite u ‘Settings’, zatim ‘Apps’ i izaberite ‘Startup’ tab. Ovde ćete videti listu aplikacija sa prekidačima pored imena svake aplikacije. Ako želite da sprečite aplikaciju da se automatski pokreće, jednostavno isključite prekidač pored te aplikacije.

Ova opcija je korisna jer pruža brzu i laku navigaciju, a takođe možete videti uticaj svake aplikacije na vrijeme pokretanja sistema, sto vam može pomoći da donesete bolju odluku o tome koje aplikacije treba onemogućiti.

Kako izbrisati aplikacije iz foldera Automatsko pokretanje u Windowsu

Još jedan metod za sprečavanje automatskog startovanja aplikacija je da ih fizički uklonite iz foldera ‘Startup’. Da biste pristupili ovom folderu, možete koristiti komandu ‘shell:startup’ u Run dijalogu (WinKey + R). Kad se folder otvori, možete jednostavno izbrisati prečice aplikacija koje ne želite da se pokreću prilikom startovanja Windowsa.

Budite oprezni sa ovim metodom, jer nepravilno brisanje nekih stavki može negativno uticati na rad sistema. Pre nego što nešto izbrišete, uverite se da znate za šta ta aplikacija služi i da li je u redu ukloniti je iz automatskog pokretanja.

Kako sprečiti hibernaciju u Windowsu i ubrzati pokretanje sistema

Hibernacija je dodatak uštedi energije koji omogućava Windowsu da sačuva trenutno stanje sistema na hard disku, što omogućava brzo ponovno pokretanje. Međutim, ukoliko ne koristite hibernaciju, ova funkcija može usporiti pokretanje sistema. Možete onemogućiti hibernaciju putem komandne linije koristeći ‘powercfg -h off’ komandu kojom se deaktivira i oslobađa prostor koji je hibernacija zauzimala na hard disku.

Takođe, isključivanje opcija brzog startovanja (Fast Startup) može pomoći u sprečavanju problema prilikom učitavanja sistema, što ponekad rezultuje bržim pokretanjem računara.

Kako sprečiti otvaranje aplikacija na početku pokretanja Windowsa 10

Windows 10 ima i opciju koja omogućava da se aplikacije koje su bile otvorene pre restartovanja ili gašenja sistema automatski ponovo pokreću nakon što se sistem startuje. Ako želite da sprečite ovo automatsko ponovno pokretanje aplikacija, to možete uraditi iz ‘Accounts’ sekcije unutar ‘Settings’ aplikacije. Idite na opciju ‘Sign-in options’ i isključite opciju ‘Use my sign-in info to automatically finish setting up my device after an update or restart’.

Ovime ćete onemogućiti Windowsu da zapamti koje su aplikacije bile aktivne pre isključivanja i da ih ponovo pokreće, što može znatno ubrzati startovanje sistema.

Spor pokretanje Windowsa usled automatskog otvaranja aplikacija ne mor

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu