Kako izbrisati kolačiće sa mobilnog uređaja

Kako izbrisati kolačiće sa mobilnog uređaja

Kada koristimo mobilne uređaje za navigaciju internetom, često ne razmišljamo o malim datotekama koje se skladište na našem uređaju. Te datoteke su poznate kao kolačići, a one mogu sadržati različite informacije o našim navikama pretraživanja, prijavama na račune ili čak o našim ličnim preferencijama. Iako kolačići mogu biti korisni za poboljšanje korisničkog iskustva, ponekad postoji potreba da se ti podaci očiste iz različitih razloga poput privatnosti, sigurnosti ili samo da bi se oslobodio prostor na uređaju. U ovom tekstu objasnićemo kako možete lako i bezbedno izbrisati kolačiće sa vašeg mobilnog uređaja koristeći različite pregledače.

Prethodne informacije

Prije nego što se upustite u brisanje kolačića sa vašeg mobilnog uređaja, važno je razumeti šta oni zapravo predstavljaju i zašto bi moglo biti korisno da ih obrišete. Kolačići su male tekstualne datoteke koje web sajtovi stvaraju kada ih posetite. Oni se koriste za čuvanje informacija kao što su korisnička imena, lozinke, sadržaji vaše korpe za kupovinu i personalizacije kao što su jezičke preference ili informacije vezane za praćenje. Iako su uglavnom bezopasni, neki kolačići mogu biti iskorišćeni za praćenje vaših aktivnosti na internetu bez vašeg znanja.

Kako izbrisati kolačiće u Chrome-u

Ako na svom mobilnom uređaju koristite Google Chrome kao glavni pretraživač, lako možete da očistite kolačiće pomoću nekoliko klikova. Prvo otvorite Chrome i pritisnite na tri tačkice u gornjem desnom uglu da biste otvorili meni. Pritisnite na ‘Istorija’, zatim ‘Obriši podatke pregledanja’. Ovde možete odabrati period za koji želite da obrišete kolačiće, kao i koje informacije želite da očistite, uključujući keširane slike i fajlove, šifre i podatke aplikacija. Nakon što ste izabrali željene opcije, pritisnite na ‘Obriši podatke’ da bi se proces završio.

Safari – brisanje kolačića

Korisnici iOS uređaja verovatno koriste Safari kao svoj defaultni pretraživač. Da biste očistili kolačiće u Safariju, otvorite aplikaciju ‘Podešavanja’ na vašem iPhone-u ili iPad-u, pronađite i pritisnite ‘Safari’, a zatim ‘Obriši istoriju i podatke sajtova’. Ovime ne samo da ćete obrisati kolačiće ali i istoriju pregledanja i sve ostale podatke sajtova. Ovaj korak ne možete povratiti, stoga budite sigurni da zaista želite da obrišete sve ove informacije pre nego što potvrdite svoj izbor.

Kako obrisati kolačiće u Firefox-u

Ako koristite Firefox kao svoj browser na mobilnom uređaju, proces brisanja kolačića je sličan kao i kod drugih pregledača. Otvorite Firefox, dodirnite na meni sa tri horizontalne crte, a potom ‘Podešavanja’. Skrolujte do ‘Privatnost’, dodirnite ‘Obriši podatke pregledanja’, i odaberite šta tačno želite da očistite. Osim kolačića, možete obrisati i keširane podatke, aktivno otvorene sesije, kao i istoriju pregledanja.

Opera – kako izbrisati kolačiće

Korisnici Opera pretraživača na svojim mobilnim uređajima takođe mogu brzo očistiti kolačiće. Otvorite Opera aplikaciju, pritisnite na ikonu Opera (ili meni, zavisno od verzije aplikacije) u donjem desnom uglu ekrana, odaberite ‘Podešavanja’, a zatim ‘Privatnost’. U delu ‘Obriši podatke pregledanja’ moći ćete da izaberete opcije koje želite da očistite, uključujući kolačiće, keš i istoriju pregledanja.

Brisanje kolačića sa mobilnog uređaja je jednostavan proces koji može značajno doprineti vašoj online privatnosti i sigurnosti. Bez obzira da li koristite Chrome, Safari, Firefox, Opera ili bilo koji drugi pretraživač, redovno brisanje ovih malih datoteka može vam pomoći da održite kontrolu nad onim što delite online i koliko prostora zauzimate na svom uređaju. Osim toga, to je dobra praksa u smislu održavanja higijene uređaja i može pomoći da vaš browser radi brže i efikasnije. Pratite uputstva navedena u ovom članku i osigurajte da vaši podaci ostaju vaši, čak i kad ste

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu