Kako skenirati QR kod

Kako skenirati QR kod postalo je sve popularnije pitanje u digitalnom dobu. QR kodovi se mogu pronaći na različitim mestima, a mogu se skenirati pomoću pametnih telefona bez ikakvih dodatnih aplikacija. Ako se pitate kako skenirati QR kod, pogledajte dalje u ovom članku koje su to mogućnosti i koraci.

Takođe ćemo vam objasniti kako kreirati QR kodove.

Kako skenirati QR kod pomoću Android-a

Skeniranje QR koda pomoću Android uređaja je lako i brzo, posebno ako koristite stariju verziju softvera. Sve što vam je potrebno je da otvorite aplikaciju “Kamera” i usmerite uređaj prema QR kodu. Međutim, ako koristite noviju verziju Android softvera, verovatno ćete morati preuzeti aplikaciju za skeniranje QR koda.

Najbolje aplikacije za skeniranje QR koda na Android uređajima su “QR Code Reader”, “QR Droid” i “QR Scanner“. Jednom kada preuzmete i instalirate jednu od ovih aplikacija, otvorite je i usmerite uređaj prema QR kodu. Važno je da QR kod bude u fokusu kamere, kako bi ga aplikacija mogla očitati.

Kada se uspešno skenira QR kod, aplikacija će vas automatski preusmeriti na sadržaj koji se skriva iza njega. Ovo može biti bilo šta, od web stranice i video snimka, do podataka za prijavu ili druge informacije.

Skeniranje QR koda na Android uređajima postaje sve popularnije, a lakoća upotrebe i širok spektar mogućnosti čine ovaj proces vrlo korisnim. Ovaj brzi i efikasan način prebacivanja informacija idealan je za bilo koga ko želi biti blizu najnovijih tehnoloških trendova.

Kako skenirati QR kod pomoću iPhone-a

Skeniranje QR koda na iPhone-u je vrlo jednostavno i brzo. QR kodovi su postali popularni na raznim mjestima – od plakata i brošura, do etiketa na proizvodima. Ako se pitate kako da skenirate QR kod pomoću vašeg iPhone-a, evo koraka koje treba slijediti.

1. Otvorite aplikaciju “Kamera” na vašem iPhone-u.

2. Uključite kameru i usmjerite je prema QR kodu.

3. Držite telefon stabilno dok auto-fokus ne uhvati QR kod. Ovo će se dogoditi vrlo brzo.

4. U vrhu ekrana, pojavit će se obavijest da je QR kod pronađen. Tapnite na nju da biste ga otvorili.

5. Ako QR kod sadrži web stranicu, ova web stranica će se automatski otvoriti u vašem web pregledniku. Ako QR kod sadrži druge informacije, kao što su telefonski brojevi ili vCard podaci, pojavit će se opcija kojom se mogu spremiti u vaš telefonski imenik.

To je to! Skeniranje QR koda na iPhone-u nije teško i često može biti vrlo korisno. Ako nikad niste pokušali skenirati QR kod, sada je pravo vrijeme da se upustite u avanturu!

Kako skenirati QR kod sa računara i Mac-a

Skeniranje QR koda sa računara ili Mac-a može biti vrlo korisno u mnogim situacijama. Na primer, možete skenirati QR kod sa web stranice za dobijanje dodatnih informacija, pratiti proizvod do njegovog porekla ili čak pristupiti web stranici bez kucanja dugog i komplikovanog URL-a.

Kako biste skenirali QR kod sa računara ili Mac-a, najjednostavniji način je da koristite aplikaciju za skeniranje QR koda. Postoje brojne besplatne aplikacije koje se mogu preuzeti iz Chrome Web Store-a ili iTunes App Store-a. Ove aplikacije imaju funkciju kamere koju možete koristiti za skeniranje QR koda.

Nakon što preuzmete i instalirate aplikaciju, potrebno je da je otvorite i kliknite na taster za skeniranje QR koda. Zatim usmerite kameru prema QR kodu i sačekajte da aplikacija ga prepozna. Nakon toga, otvoriće se veza koja je povezana sa QR kodom.

Postoje i alternativni načini za skeniranje QR koda sa računara ili Mac-a. Na primer, možete koristiti kameru na vašem mobilnom telefonu da skenirate QR kod, a zatim poslati informacije na vaš računar putem neke aplikacije za deljenje podataka.

U svakom slučaju, skeniranje QR koda sa računara ili Mac-a može vam uštedeti dosta vremena i olakšati rad na nekim zadacima. Potrebno je samo da imate odgovarajuću aplikaciju i da kamere budu dovoljno kvalitetne za ovaj posao.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu